Alegatorii din noua state americane vor avea, marti, un rol decisiv in determinarea componentei Senatului american, desemnind partidul politic care va detine majoritatea in acest for si natura relatiilor viitorului presedinte cu Congresul, relateaza Financial Times, in editia electronica de marti.

Alegerile vor stabili si distribuirea celor 435 de mandate din Camera Reprezentantilor, dintre care 40 sint extrem de disputate. Desi cu siguranta vor exista schimbari, riscurile ca republicanii sa piarda majoritatea sint minime.

In alegerile pentru 34 dintre cele 100 de locuri din Senat, exista noua state unde cursa este foarte strinsa. In prezent, republicanii sint majoritari, avind 51 de mandate, fata de 48 cite detin democratii.

Thomas Mann, analist politic la Brookings Institution, a declarat ca, daca George W. Bush va fi ales pentru un nou mandat, victoria sa ar putea asigura mentinerea majoritatii republicane din Congres. "Insa republicanii vor trebui sa faca fata consecintelor primului mandat", mentionind printre potentialele probleme bugetul federal deficitar si situatia din Irak.

Analistul citat apreciaza ca este mult mai important pentru John Kerry ca Partidul Democrat sa obtina majoritatea in Senat. El a precizat ca, daca democratii vor controla comisiile Senatului si vor fixa ordinea de zi, Kerry va putea cu usurinta sa-si stabileasca o agenda de lucru. De asemenea, este de presupus ca el va putea colabora si cu republicanii moderati.

Charlie Cook, redactor-sef al publicatiei Cook Political Report, considera ca exista 70-75 la suta sanse ca republicanii sa isi mentina majoritatea.

"Este un moment extrem de important", a declarat Bill Frist, liderul majoritatii republicane. "Vom obtine noi mandate in Senat", a subliniat el. Increderea sa pare sa se bazeze pe faptul ca, in 2000, Bush a cistigat in toate statele in care anul acesta se inregistreaza o cursa strinsa pentru Senat.

In cazul in care nici unul dintre partide nu va obtine majoritatea in Senat, dar Kerry va cistiga cursa pentru Casa Alba, el va trebui sa renunte la mandatul sau , care ar deveni vacant timp de citeva luni, pina la organizarea de noi alegeri, ceea ce ar permite republicanilor sa compromita unele dintre actiunile lui Kerry.