George W. Bush si John Kerry sint la egalitate atit la nivel national, cit si in statele disputate, ambele parti fiind increzatoare intr-o victorie dupa cea mai lunga si cea mai costisitoare campanie electorala din istoria Statelor Unite, comenteaza editia electronica de marti a Washington Post.

Luni, cei doi candidati au participat la ultimele reuniuni electorale in statele Florida, Ohio, Iowa si Wisconsin, ultimele sondaje de opinie realizate la sfirsitul saptaminii trecute indicind ca sint practic la egalitate.

Chiar daca majoritatea sondajelor constatau o egalitate statistica, unele studii au subliniat tendinta lui Bush de a se distanta, dar avansul este atit de redus incit nu are practic nici o importanta.

La nivel national, Bush se afla sub pragul de 50 la suta, o situatie riscanta pentru un presedinte care candideaza pentru al doilea mandat.

Chiar inainte ca sectiile de votare sa fie deschise, multi americani au votat deja, fie prin posta, fie in state in care scrutinul a fost devansat. In statele disputate au votat mai mult de cinci milioane de cetateni, arata un studiu al Partidului Democrat. Cozile formate la sectiile de votare din Florida arata gradul de mobilizare al electoratului din acest stat.

Ambele echipe de campanie sint pregatite pentru eventualele probleme juridice, avind echipe de avocati gata sa conteste procedurile in fata tribunalelor.

Alegerile prezidentiale de anul acesta par sa fie cele mai monitorizate si cele mai disputate din istoria moderna a Statelor Unite. Perspectiva viitoarelor conflicte juridice si procesul de numarare a voturilor ar putea radicaliza atitudinile celor doua parti.

Primul scrutin prezidential organizat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, dupa razboaiele din Afganistan si Irak are loc in conditiile in care publicul este la fel de divizat ca si in timpul alegerilor din 2000, care l-au propulsat pe Bush la Casa Alba.

Candidatul republican a pierdut atunci votul popular la nivel national, dar a cistigat un numar suficient de electori pentru a deveni presedinte, dupa dispute juridice referitoare la validitatea voturilor din Florida. Campania de anul acesta a fost marcata de atacuri nemiloase de ambele parti.

Unele dintre avantajele de care beneficiaza un presedinte in functie au fost anulate, in cazul lui Bush, de evenimentele negative din Irak.

In ultima saptamina, atentia tuturor a fost captata de rapirile si atacurile din Irak. Disparitia a zeci de tone de munitie dintr-un depozit irakian a relansat dezbaterile aprige pe tema modului in care Bush a condus operatiunile militare.

In evaluarile de ultim moment dinaintea scrutinului, atit republicanii, cit si democratii au identificat combinatii de state care sa le ofere cele 270 de voturi necesare in Colegiul Electoral.

Situatia din doua dintre statele cu miza cea mai mare - Florida si Ohio - inca nu este clara.

Dar Pennsylvania, care pina acum tindea sa ii dea cistig de cauza lui Kerry, pare sa-si fi clarificat optiunea la sfirsitul saptaminii trecute. O eventuala victorie a lui Bush in Pennsylvania, stat cistigat de democratul Al Gore acum patru ani, ar constitui o problema foarte mare pentru Kerry in cursa pentru Casa Alba.

Strategii democrati se asteapta sa cistige in acest stat, chiar daca mult mai greu decit au crezut.

In Florida, ambele parti sint incurajate de rezultatele scrutinului, care a inceput aici de citeva saptamini. Dar marimea statului si diversitatea electoratului trasforma acest stat intr-unul dintre cele mai disputate.

Ohio, pe care nici un presedinte republican nu l-a pierdut fara a pierde si alegerile, pare sa fie nehotarit. Sondajul de opinie realizat luni de Universitatea Cincinnati arata ca Bush este in frunte, cu 50,1 la suta, in timp ce Kerry are 49,2 la suta. Duminica, un studiu realizat de Institutul Columbus Dispatch evidentia un raport de 50-50, cel mai strins rezultat inregistrat vreodata.

Si statele din centrul si vestul Statelor Unite ramin nehotarite. Minnesota continua sa incline spre Kerry, cu toate ca tabara republicana spera intr-o schimbare a situatiei. In Wisconsin, ambele echipe de campanie au anuntat ca rezultatul nu poate fi anticipat pina la numararea voturilor.

Strategii lui Bush sint de parere ca au sanse mari sa cistige in Iowa, dar un consilier al lui Kerry afirma ca opinia publica din acest stat a inceput sa se orienteze catre candidatul democrat.

Echipa lui Bush considera ca si New Mexico ar putea trece de partea republicana, parere pe care democratii o impartasesc in cazul statului New Hampshire.

Karl Rove, principalul consilier politic al lui Bush, a anticipat o victorie a actualului presedinte, afirmind ca republicanii vor cistiga Florida, Ohio si alte "doua-trei state" care au fost de partea democratului Al Gore in 2000.