Desi agitatia de pe piata valutara s-a mai calmat, ieri, atat euro, cat si dolarul au continuat sa piarda teren in fata leului. Astfel, dolarul a mai scazut cu 568 de unitati, ajungand la 30.710 lei, in timp ce euro a pierdut 284 de unitati, ajungand la 39.447 lei, fata de cotatia de cu o zi inainte de 39.731 lei. Dealerii spun ca tendinta de calmare se va face simtita si in zilele urmatoare.

Chiar daca acestia considera ca leul va continua sa castige puncte in fata principalelor valute, totusi, jucatorii de pe piata cred ca aprecierea acestuia nu va mai fi atat de accentuata ca in ultimele doua zile. "La deschiderea pietei, bancile au vandut pentru ca au sperat ca vor castiga mai mult, la un moment dat au aparut si cumparatorii si cursul s-a stabilizat la 39.

600 de lei pentru un euro", ne-a declarat Adrian Parvulescu, chief dealer la BCR. El a precizat ca piata isi va gasi un echilibru atata timp cat nu mai sunt intrari spectaculoase pe piata. "Socul anuntului BNR ca nu va mai interveni pe piata a trecut. Piata va continua sa fluctueze, dar intervalul de tranzactionare va creste de la 100 de lei la 300-400 de lei", ne-a mai declarat Parvulescu.

"Scaderea de astazi este o urmare a reactiei pietei la ceea ce s-a intamplat cu o zi inainte. Piata s-a calmat acum, chiar putem spune ca si-a gasit echilibrul", ne-a declarat dealerul unei banci. Si acesta crede ca pentru perioada urmatoare ne putem astepta la fluctuatii ale cursului, dar nu atat de puternice.

Ba chiar, dupa o anumita perioada de timp, s-ar putea inregistra revenirea pe un trend de crestere a cotatiilor euro si a dolarului in fata leului. Opinia nu este impartasita de toti jucatorii de pe piata, unii considerand ca potentialul de apreciere a leului este mai mare decat potentialul de depreciere a acestuia.

"Pentru zilele urmatoare devine foarte greu sa prezicem cotatiile de la o zi la alta, dar pe termen de doua - trei saptamani apreciez ca trendul de apreciere a leului va continua, in conditiile in care BNR nu va interveni pe piata", ne-a declarat Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro.

Oscilatii la fel de puternice precum cele din ultima vreme ar mai putea avea loc doar in momentul liberalizarii contului de capital, aprilie 2005, cand ne putem astepta la intrari semnificative de valuta care ar putea produce astfel de dezechilibre ale pietei, crede analistul ABN Amro.