Armata franceza a trimis intariri in Coasta de Fildes, dupa o noapte in care s-au inregistrat incidente violente, militarii francezi reusind cu greu sa faca fata miilor de manifestanti care incercau ieri dimineata sa preia controlul asupra aeroportului din Abidjan, relateaza AFP.

Dispozitivul militar francez desfasurat in Coasta de Fildes a ripostat dupa ce fortele guvernamentale de la Abidjan au bombardat baza de la Bouake, situata in centrul tarii. Atacul s-a soldat cu noua morti si 30 de raniti in randul militarilor francezi si cu moartea unui civil american.

Circa o suta de cetateni straini din Coasta de Fildes au fost regrupati in tabara unei unitati franceze de la Abidjan, in fata careia demonstreaza localnicii. Cetatenii straini, de diverse nationalitati, au fost adapostiti in tabara franceza pentru ca locuintele lor au fost atacate si devastate sau pentru ca se simt amenintati.

Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenta la New York, a adoptat in unanimitate o declaratie prin care condamna atacurile asupra fortelor franceze si solicita tuturor partilor implicate incetarea imediata a oricarei operatiuni militare.

Parisul, care dispune de 4000 de militari in Coasta de Fildes, a anuntat trimiterea a inca 300 de soldati pentru a asigura securitatea cetatenilor francezi. In noaptea de sambata spre duminica, elicopterele franceze au lansat tiruri cu proiectile de 20 mm asupra unei multimi ostile de mii de persoane.

In cursul zilei de sambata francezii din oras au fost victimele a numeroase jafuri, initiate de "tinerii patrioti", partizani ai presedintelui Coastei de Fildes, Laurent Gbagbo, care ii acuza frecvent pe militarii francezi ca tin partea rebelilor.