La doua zile de la restrangerea competentelor Parchetului National Anticoruptie, competente care pornesc in cazul mitei de la o valoare de 5.000 de euro, o presupusa spaga de doua trotinete cu motor pentru copii luata de doi vamesi a creat scandal in lumea justitiei.

Opt angajati ai unei firme de logistica si comisionariat vamal de la Vama Targuri si Expozitii, printre care o femeie de serviciu, un sofer si o femeie gravida, au fost luati cu forta vineri de pe strada si dusi la Parchetul National Anticoruptie pentru a da declaratii intr-un dosar in care doi vamesi erau acuzati de luare de mita.

LUATI CU FORTA. Potrivit directorului firmei, Razvan Petrovici, angajatii sai au fost tinuti timp de mai multe ore in beciul PNA si au fost obligati sa scrie si sa semneze declaratiile dupa dictare, dupa ce au fost luati de pe strada fara nici un mandat. Prin urmare, cinci din cei opt angajati ai firmei au facut plangeri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Marta Tudor, unul dintre angajatii firmei, dusa la PNA declara in plangere: "Aici, prin amenintari si invective de genul «impertinenta» si «nerusinata» mi s-a cerut sa declar ca am cunostinta despre faptul ca anumiti vamesi de la Vama Targuri si Expozitii au cerut «spaga» de la un anumit Cioaba Adrian, pentru intocmirea rapida a unor declaratii vamale privitoare la importul unor motoscutere.

Desi am precizat ca nu am cunostinta directa de astfel de cereri, mi s-a cerut de catre domnul procuror sa declar ca am platit, impreuna cu alti colegi de-ai mei, in decursul ultimelor opt luni, sume de bani cuprinse intre 10 si 500 milioane de lei catre anumiti vamesi, numele acestora fiindu-mi indicate de acelasi domn procuror.

Desi am cerut sa mi se permita sa contactez un avocat, am fost din nou amenintata ca voi fi arestata si ce viitor voi putea asigura in acest fel copilului pe care urmeaza sa-l nasc. (…) Dupa ce am scris declaratia, cu al carei continut nu sunt de acord, fiind scrisa sub imperiul fricii si al amenintarilor, precum si al durerilor provocate de sarcina, mi-au dat drumul sa plec. (…)"

DECANUL BAROULUI. Incidentul s-a repetat sambata pe holurile Tribunalului, cand s-a judecat mandatul de arestare emis pe numele unuia dintre vamesi. "Unii dintre angajatii firmei se aflau la Tribunal pentru a vedea ce se intampla in acest dosar. Am fost si eu amenintat si am avut discutii in contradictoriu cu procurorii care venisera.

Unul dintre ei, dupa cum mi-au spus unii dintre colegii mei, a stat chiar in biroul presedintelui completului de judecata pe perioada in care acesta delibera. Toata ziua de sambata nu am reusit sa iau legatura nici cu procurorul general Amarie, nici cu adjunctii acestuia. Am convocat in cursul zilei de luni un Consiliu Extraordinar al baroului, pentru a discuta tocmai aceasta situatie.

Imi rezerv dreptul de a face chiar personal o plangere impotriva procurorilor, care au demonstrat astfel halul in care lucreaza justitia din Romania", a declarat decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu.