Moneda nationala devine cel mai sigur plasament al economiilor, in conditiile in care Banca Nationala a anuntat ca isi va limita interventiile pe piata valutara si va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.

Economiile in lei sunt de preferat deoarece BNR a decis sa-si reduca interventiile pe piata valutara si sa lase cursul sa fluctueze liber. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ieri ca decizia de a lasa o libertate mai mare pe piata valutara are in vedere si asigurarea cadrului necesar pentru accesul nerezidentilor la depozitele si titlurile de stat in lei pe termen scurt.

"BNR isi intensifica eforturile pentru a se incadra in calendarul de liberalizare a contului de capital si daca masurile adoptate vor avea efectul preconizat, va fi posibila o deschidere a pietei chiar inainte de aprilie 2005", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

INDICATORI. Guvernatorul spune ca noua pozitie a BNR ar fi trebuit sa fie anticipata de piata, intrucat a avertizat de mai bine de sapte luni ca va veni un moment in care se va impune o flotare mai ampla a cursului de schimb.

Isarescu a explicat ca restrangerea interventiei BNR pe piata valutara a devenit posibila, in acest moment, datorita evolutiilor bune ale mai multor indicatori, intre care cresterea rezervelor BNR si acoperirea a doua treimi din deficitul de cont curent de catre investitii straine directe.

Dar decizia este impusa si de riscul mai mare al recurgerii la masuri antiinflationiste prin parghia dobanzilor sau a rezervelor minime obligatorii.

CURSUL LEULUI. Isarescu respinge ideea potrivit careia renuntarea la comunicarea marjei de apreciere a monedei nationale creeaza o problema de credibilitate pentru BNR, intrucat a fost deseori specificat faptul ca aceste limite nu reprezinta o tinta, ci un ghid orientativ.

Isarescu a precizat ca desi BNR nu va mai anunta public marjele de apreciere sau depreciere a cursului de schimb, evolutia leului va fi monitorizata in continuare.