Starea in care se afla Yasser Arafat, internat la 29 octombrie la spitalul Percy de langa Paris, creeaza dispute intre sotia lui, Suha, si conducerea palestiniana. Ieri a luat amploare controversa dintre Suha si unii politicieni palestinieni ce-si anuntasera o vizita la spitalul Percy, dorind sa se informeze la fata locului despre "adevarata stare a sanatatii lui Arafat".

Suha i-a acuzat ca ar dori "sa-l ingroape de viu pe Arafat" si "sa-i mosteneasca puterea", desi el "n-a decedat inca". Ei si-au amanat vizita, apoi au revenit asupra deciziei. Este vorba de Mahmud Abbas, ex-premier, Ahmed Qorei, actualul prim-ministru, si Nabil Shaath, seful diplomatiei palestiniene.

Pana acum, Suha a controlat cu strictete buletinele medicale oferite de autoritatile spitalului Percy, carora le-a impus discretie absoluta, fapt ce i-a facut pe unii responsabili palestinieni s-o acuze ca "monopolizeaza" informatiile privindu-l pe Arafat.

De data aceasta, ea a transmis un "apel poporului palestinian" in care spunea ca sotul ei "este bine si se va intoarce in tara, dar Abbas, Qorei si Shaath, care doresc sa preia puterea, vor sa il ingroape de viu".

Controversata si imprevizibila Suha

Suha Arafat, 41 de ani, fiica unei bogate familii crestine, nu-si dezminte comportamentul capricios si imprevizibil. Pe cand studia la Sorbonna (Paris) l-a cunoscut pe Arafat, acum 20 de ani, care era prieten al mamei ei, Raymonda Tawil.

A inceput sa se ocupe de relatiile publice ale Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), cand el era in exil in Tunisia, devenind consilierul sau economic, dupa care s-au casatorit in secret, in 1990. Au o fata, Zahwa, nascuta in 1995, dar viata lor conjugala s-a degradat, Suha si fiica traind la Paris, din 2000 nemaivazandu-l pe Arafat.

Ii plac vesmintele luxoase si traiul pe picior mare, la antipod cu austeritatea impusa de sot. S-a convertit la Islam, iar intr-un interviu s-a plans ca Yasser nu-i ofera bijuterii, ci cadouri simbolizand... revolutia palestiniana. In cateva randuri a creat probleme serioase presedintelui Autoritatii Palestiniene.

De pilda, intr-o zi, salutand-o pe Prima Doamna (de atunci) a SUA, Hillary Clinton, a continuat cu o tirada teribila antiisraeliana, acuzand statul evreu de cresterea numarului bolilor de cancer din teritoriile palestiniene. Imediat, un inalt responsabil palestinian a prezentat scuze oficiale Washingtonului, asa incat incidentul de duminica nu e singular.

Arafat: ceremonii funerare la Cairo, inhumarea in Gaza

Cat priveste perioada post-Arafat, se poate spune ca ea a inceput. Dincolo de preocuparile autoritatilor de a asigura linistea in teritorii si tranzitia, s-au desfasurat discutii privind organizarea funeraliilor si locul inhumarii lui, stiut fiind, ca Israelul a refuzat sa accepte ca acesta sa fie Esplanada Moscheilor din Ierusalim.

Se spune ca s-au desfasurat negocieri intense palestiniano-egipteano-americano-israeliene si ca, in final, ceremoniile oficiale funerare ar putea avea loc la Cairo, unde pot participa fara restrictii toti liderii arabi ce ar dori sa fie prezenti, iar inhumarea, in orasul Gaza, unde pot veni si palestinienii din Cisiordania, Iordania si Liban.

Israelul a anuntat deja ca va lua masuri speciale in acest sens.