Oficialii palestinieni incearca sa afle codurile de acces la conturile bancare ale lui Yasser Arafat, in care s-ar putea afla mai mult de un miliard de dolari deturnati din fondurile oficiale palestiniene, relateaza “Washington Times”, in timp ce alte surse merg pina la a estima ca averea secreta a liderului palestinian s-ar ridica chiar la aproximativ 4,5 miliarde euro.

“Sint depuse eforturi pentru aflarea codurilor de acces de la diversele conturi bancare” ale presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), a declarat bancherul palestinian Jawad Ghussein.

“Aceste coduri au fost principalul mijloc cu ajutorul caruia Arafat si-a mentinut puterea si influenta”, afirma Ghussein, care a precizat ca, timp de 12 ani, a depus lunar 7-8 milioane USD in contul personal al lui Arafat. “Banii se afla in conturi personale, sub controlul sau complet (...)”, a adaugat el.

Pina in 2003, Arabia Saudita a oferit ANP 15,4 de milioane de dolari o data la doua luni, in timp ce SUA i-au acordat, anual, 223 de milioane de dolari. Potrivit unui raport al FMI, 900 de milioane de dolari donati ANP de 69 de companii “au disparut” in perioada 1995-2000.

Documentul mentioneaza si faptul ca 34 din cele 74 de milioane de dolari din bugetul biroului lui Arafat pe anul 2003 au disparut dupa ce au fost transferate unor persoane sau organizatii neidentificate. Cu putin timp inainte ca Arafat sa fie transportat la spitalul din Paris, sotia sa a primit 60 de milioane de dolari in contul sau bancar din Franta.

In prezent, autoritatile franceze ancheteaza acest transfer. (M.F.)

Suha se bate ca o leoaica

Suha Arafat, sotia liderului ANP, i-a acuzat pe trei inalti responsabili palestinieni ca vor sa il “ingroape de viu” pe sotul ei, pentru a mosteni puterea sa. Ea a facut referire la premierul Ahmad Qorei, la numarul doi al OEP, Mahmud Abbas si la ministrul de externe, Nabil Shaath, asteptati in Franta pentru a se informa asupra starii de sanatate a lui Yasser Arafat.

Pe de alta parte, cotidianul israelian “Yediot Aharonot” relata ieri ca negocierile secrete, desfasurate intre Israel, Egipt si ANP, referitoare la funeraliile lui Yasser Arafat, s-au incheiat. Funeraliile vor avea loc in doua etape, o ceremonie oficiala la Cairo, urmata de inmormintarea in Fisia Gaza.

La negocierile secrete, Israelul s-a opus cererii ca Arafat sa fie inhumat la Ierusalim, asa cum isi dorea; el ar putea fi inhumat la Khan Younes, linga rudele sale, sau in orasul Gaza, in apropierea parlamentului palestinian.