Suha, sotia lui Yasser Arafat, trage cu toate tunurile in directia Ramallah, unde, in lipsa presedintelui Autoritatii Palestiniene, se fac eforturi disperate pentru pastrarea linistii si unitatii. Suha are gura mare si, in plus, e sustinuta de Faruk Kadumi, presupusul mostenitor politic al lui Arafat. "Groparii vin la Paris cu o conspiratie gata intocmita", a declarat Suha.

"Groparii" sunt fostul prim-ministru Abu Mazen (Mahmud Abbas), actualul prim-ministru Abu Alla (Ahmed Qorei) si Nevil Shaat, ministrul de Externe al Autoritatii Palestinian, plus cativa fruntasi politici din Gaza si Cisiordania. Ei ar fi trebuit sa soseasca la Paris ieri dimineata.

O vizita fireasca, cei mai apropiati tovarasi de lupta ai liderului palestinian, trimisii celor care au impartit cu el izolarea, privatiunile si pericolele Muqatei in ultimii trei ani, veneau sa-l viziteze la patul de suferinta. Suha, care a pus stapanire pe Arafat din momentul sosirii acestuia la Paris, a considerat aceasta vizita o provocare.

Vor sa-l ingroape de viu

Ea a declarat televiziunii "Al-Jazeera": "Vizita la Paris a fruntasilor Autoritatii Palestiniene urmareste sa-l ingroape de viu pe Yasser Arafat. E o conspiratie urata. Presedintele insa se simte mai bine si in curand se va intoarce acasa, la Ramallah". Cei avizati, bineinteles, n-au mai plecat la Paris.

Am incercat sa aflu amanunte despre aceasta vizita anulata de la consulul Marin Albu, de la Ambasada Romaniei din Tel Aviv. Aflasem ca vizitase ieri Muqata Consulul roman stie araba si are bune legaturi cu Autoritatea Palestiniana. Din pacate, nu da interviuri. "Se petrec lucruri deosebite la Ramallah si la Paris", ne-a declarat sibilinic consulul.

Nici la Ramallah nu e dispus nimeni sa vorbeasca. Declaratiile sunt sibilinice. "Am vrut sa-l vizitam pe presedinte, sa vedem cu proprii nostri ochi care e starea sanatatii lui si sa multumim guvernului francez", a declarat un responsabil palestinian. Si a adaugat: "Oricum, acuzatiile Suhai nu sunt la locul lor".

Fruntasul palestinian Teib Abd El-Rahim a fost mai aspru: "Vorbele Suhai nu reprezinta vointa poporului palestinian si daca Arafat le-ar fi auzit le-ar fi respins cu hotarare. Suntem surprinsi ca Suha vrea sa saboteze si sa distruga actiunile delegatiei palestiniene. Daca e vorba de o mostenire, atunci ea va fi asa cum e prevazuta in legile pe care insusi Arafat le-a dictat.

Suha exploateaza cinic legea franceza care ii confera drepturi totale in ceea ce priveste comunicarea starii sanatatii lui Arafat si sa decida cine are dreptul sa-l viziteze si cine nu." Gazateanul Mohammed Dahlan, fostul sef al Securitatii palestiniene din Guvernul lui Abu Mazen, a indraznit s-o infrunte pe Suha si a fortat usa spitalului din Paris.

El s-a intors ieri si de la aeroport a plecat direct la Ramallah. "Locul conducatorilor palestinieni este alaturi de patul de suferinta al lui Yasser Arafat", a declarat Dahlan.

"Suha saboteaza Autoritatea Palestiniana"

Nu am putut afla cu exactitate ce le-a spus Dahlan lui Abu Mazen si Abu Alla, dar, desi acestia anuntasera ca renunta la vizita preconizata la Paris, ieri dupa amiaza, delegatia palestiniana din Cisiordania si Gaza a decis sa plece spre capitala Frantei. "Suha nu are dreptul sa saboteze actiunile conducerii alese a poporului palestinian", ar fi spus Dahlan.

In plus, acesta ar fi adus conducerii palestiniene un mesaj din partea guvernului francez dupa care ar fi bine sa soseasca la Paris. As risca sa prevad ca dupa sosirea la Paris a delegatiei conducatorilor palestinieni, se va anunta moartea lui Yasser Arafat, iar corpul liderului palestinian va fi predat spre inmormantare.

"Triunghiul de forta" al palestinienilor din teritorii, Abu Mazen-Abu Alla-Mohammed Dahlan, a ajuns in aceasta privinta la un acord cu Ierusalimul: Arafat va fi inmormantat la Gaza. Pana la proclamarea Statului Palestina.

Acesta e scenariul cel mai posibil, dar in Orientul Mijlociu posibilul e o notiune atat de labila, incat sa nu ne mire daca vom citi maine despre imposibila usurinta cu care fractiunile dusmane ale palestinienilor au celebrat disparitia legendarului lor conducator.