Militarii coaliţiei au luat cu asalt oraşul Falluja. Premierul Irakului, Iyad Allawi, a anunţat că incepand din acestă după amiază, de la ora locală 18.00 va fi interzisă circulaţia in Falluja şi Ramadi. Aeroportul din Bagdad şi unele graniţe cu ţările vecine au fost inchise.

Se releatează că exploziile lansate de americani din avioane de atac F18 sunt atat de puternice incat ai impresia că are loc un cutremur.

Forţele americane şi irakiene incep să inainteze către periferia vestică a oraşului Fallujah. In ultimele zile s-au inteţit barajele de artilerie şi raidurile aeriene.

Trupele americane şi irakiene au ocupat două poduri de importanţă strategică şi au preluat controlul asupra principalului spital din Fallujah.

Atac de proporţii

Unul dintre corespondenţii BBC care se află cu forţele americane chiar langă Fallujah spune că din cate s-a auzit, e posibil ca din oraş, care are o populaţie de circa 250 de mii de locuitori, să fi plecat pană la 200 de mii de civili.

Aflată la cartierul general al puşcaşilor marini de langă Falluja, Jennifer Glasse, corespondentă BBC, spune că informaţii de dată recentă deţinute de americani sugerează că s-ar putea ca insurgenţii din Fallujah să folosească civili pe post de scuturi umane.

Oficialităţile americane mai cred că luptătorii din oraş işi depozitează armamentul in moschei, pentru că in astfel de zone delicate, forţele americane se bazează pe trupe irakiene special instruite, aşa cum a fost la Najaf in august.

S-a vorbit de posibilitatea ca in faţa unei forţe covarşitoare a coaliţiei militanţii se vor face nevăzuţi iniante de bătălia popriu-zisă dar sunt indicii că un număr semnificativ sunt gata de luptă.

Corespondentul BBC pe probleme de apărare şi securitate, Paul Welsh, spune că nu se ştiu prea multe despre aceşti insurgenţi.

In ceea ce priveşte numărul lor, estimările variază intre o mie şi şase mii şi sunt probabil o combinaţie de susţinători ai vechiului regim şi unii luptători străini care văd acum in Irak locul ideal să infrunte America.

Se reletează insă că trupele coaliţiei nu au pătruns in centrul oraşului şi au fost nevoite să işi schimbe poziţiile de ofensivă din cauza atacurilor insurgenţilor.

Agenţia Associated Press relatează că mai mulţi sodaţi din forţele marinei americane au murit noaptea trecută.

Grupuri de civili fluturand steaguri albe au fost văzute in timp ce părăseau suburbiile din Falluja.

Forţele americane i-au lăsat să treacă, dar au avut indoilei că toţi erau civili. Militarii americani spun că unii militanţi ar putea pretinde că sunt civili.

Peste 60 de persoane au fost ucise in ultimele două zile in atacuri coordonate de insurgenţi in Irak.

Se pare că aceste atacuri au fost un răspuns la pregătirile militarilor americani şi a trupelor speciale irakiene pentru asaltul asupra oraşului.

Corespondentul BBC, Paul Wood, spune că trupele americane văd acestă luptă ca fiind cea mai grea de la capturarea oraşului vietnamez Hue, in 1968. 142 de militari americani au fost ucişi atunci şi mii de de soldaţi vietnamezi.

Sunt temeri că in Falluja, insurgenţii vor lansa atacuri sinucigaşe asupra trupelor americane, o dată ce acestea vor fi intrat in oraş.

Stare de urgenţă

Guvernul Irakului a declarat stare de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile, ca răspuns la intensificarea atacurilor insurgenţilor.

Oficialul guvernamental, Taher Naqib, a declarat că starea de urgenţă a fost decretată pe intreg teritoriul ţării, cu excepţia zonei kurde din nord.

El a adăugat că măsura a fost necesară din cauza inteţirii atacurilor insurgenţilor care s-au soldat cu ucideri in masă.

Taher Naqib i-a numit pe militanţii care pun la cale aceste atentate "criminali şi terorişti".

Autorităţile irakiene declară că violenţele sunt sunt parte a unui complot menit să impiedice guvernul Irakului să facă progrese in vederea organizării alegerilor generale de anul viitor.

Corespondentul BBC la Bagdad, Alaistair Leithhead, transmite că starea de urgenţă ar putea include puteri sporite şi pentru poliţie şi armată.