O ofensiva mixta de proportii a armatei americane si a fortelor guvernamentale irakiene asupra orasului rebel Falluja a fost declansata aseara, dupa o serie de bombardamente intense asupra tuturor cartierelor, concentrate in special in nordul bastionului sunnit. Operatiunea, care poarta numele de cod “Phantom Fury” (“Furia fantomei), s-a declansat dupa ora 18.

00, in contextul interdictiilor de circulatie instituite pentru orasele Fallujah si Ramadi de catre premierul irakian Iyad Allawi, care a conferit autoritate de interventie Fortei multinationale si trupelor guvernamentale ale Irakului.

Forte de artilerie si aviatie au intrat in actiune, orasul fiind atacat atit terestru, cit si aerian. Bombardamentele au vizat indeosebi cartierele Aksari (nord-est) si Jughaitha (nord). O unitate a infanteriei marine americane a patruns apoi in cartierul Jolan, considerat fief al rebeliunii din Falluja. O alta unitate a recucerit gara feroviara din nord-estul orasului.

In zilele precedente, asupra orasului Falluja au fost lansate aproximativ 200 de atacuri ale artileriei americane. Fortele mixte americano-irakiene au recucerit un spital si doua poduri peste Eufrat, din Falluja. Postul de radio al puscasilor marini americani a anuntat ca insurgentii opun “o oarecare rezistenta”.

In ultimele zile, aproximativ 20.000 de soldati americani si irakieni au fost concentrati in jurul bastionului sunnit, dar la asaltul de ieri au luat parte circa 10.000 de puscasi marini si 2.000 de soldati irakieni. Un oficial american a afirmat ca in Falluja se mai afla doar aproximativ 30.000 de civili (din 350.000), dar in oras sint si circa 3.000 de rebeli irakieni.

In Falluja s-a intrerupt aprovizionarea cu apa si curent inca de duminica, iar spitalele resimt deja o penurie de echipamente si medicamente. Si la Ramadi s-au inregistrat schimburi de focuri, dupa ce rebelii irakieni au atacat convoaiele americane care traversau orasul in drum spre Falluja.