Starea de sănătate a liderului palestinian Yasser Arafat s-a deteriorat la sfirşitul lunii octombrie, cind a fost internat intr-un spital militar francez, unde a şi fost pronunţat decesul, joi dimineaţă. Prezentăm in continuare o cronologie a evenimentelor, realizată de AFP.

- 23 octombrie: Medicii tunisieni sosesc la Ramallah, in Cisiordania, cu acordul Israelului, pentru a-l consulta pe Yasser Arafat. Potrivit unui colaborator apropiat al liderului palestinian, acesta este diagnosticat cu o gripă foarte puternică.

- 25 octombrie: Israelul autorizează plecarea lui Arafat de la Cartierul său General de la Ramallah, unde era izolat din decembrie 2001.

- 27 octombrie: Yasser Arafat şi-a pierdut cunoştinţa, anunţă postul public de radio israelian, in timp ce şeful de cabinet al premierului Ahmad Qorei afirmă că liderul palestinian se află in stare critică.

Premierul Ahmad Qorei şi secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Mahmud Abbas, il vizitează pe Arafat.

- 28 octombrie: Yasser Arafat cere poporului palestinian şi "lumii intregi" să nu se ingrijoreze. Autorităţile israeliene anunţă că nu il vor impiedica pe Arafat să plece pentru a primi ingrijiri medicale, chiar şi in străinătate, nici să se intoarcă la Ramallah.

Un medic anunţă că Arafat suferă o anomalie a singelui, din cauza unei "infecţii de origine virală, unui cancer sau unei otrăviri a singelui" şi trebuie să fie internat in străinătate.

Soţia liderului palestinian, Suha Arafat, soseşte la Ramallah, venind in teritoriile palestiniene pentru prima dată după inceputul anului 2001.

Preşedintele francez anunţă că transferul lui Yasser Arafat la Paris este "iminent", in urma solicitării Autorităţii Palestiniene.

- 29 octombrie: In jurul orei locale 07.00 (08.00 ora Romaniei), Arafat iese de la Muqataa şi se urcă intr-un elicopter cu destinaţia Amman, unde este imbarcat intr-un avion militar pus la dispoziţie de Franţa. In jurul orei locale 14.10 (15.

10 ora Romaniei), liderul palestinian soseşte la spitalul militar Percy, din Clamart, unde este internat la serviciul de hematologie.

- 31 octombrie: Ariel Sharon işi exprimă opoziţia faţă de o eventuală inmormintare a lui Yasser Arafat la Ierusalim.

- 1 noiembrie: Starea de sănătate a lui Arafat este "mult mai bună", declară delegatul general palestinian in Franţa, Leila Shahid, care dezminte informaţia potrivit căreia acesta este victima unei "otrăviri sau intoxicări".

- 2 noiembrie: Primul raport medical privind starea lui Yasser Arafat exclude ipoteza leucemiei.

- 3 noiembrie: Yasser Arafat este transferat la secţia de terapie intensivă

- 4 noiembrie: Surse palestiniene susţin că Arafat este "inconştient", dar informaţia este dezminţită de consilierul său, Nabil Abu Rudeina. Surse medicale franceze afirmă, după scurt timp, că Arafat se află in comă.

Preşedintele francez, Jacques Chirac, il vizitează pe Yasser Arafat la spital.

Presa israeliană anunţă, in jurul orei 16.25 GMT (18.25, ora Romaniei), decesul lui Arafat.

La ora locală 17.45 (18.45 ora Romaniei), medicul general Christian Estripeau, din cadrul Serviciului medical al armatei franceze, anunţă că Arafat "nu a murit".

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care anunţase şi el decesul liderului palestinian, işi retrage declaraţia.

Yasser Arafat se află in stare de "moarte cerebrală" şi in "comă profundă de gradul IV", potrivit unei surse medicale franceze.

- 5 noiembrie: Arafat nu este "in nici un caz" in stare de moarte cerebrală, ci in comă reversibilă, dar se zbate "intre viaţă şi moarte", declară Leila Shahid, care recunoaşte totuşi că există riscul ca liderul palestinian "să nu işi mai revină".

"Starea sănătăţii preşedintelui Yasser Arafat nu s-a agravat. Este considerat stabil comparativ cu ultimul buletin medical", a declarat medicul-general Christian Estripeau.

- 7 noiembrie: Ministrul francez de Externe, Michel Barnier, afirmă ca Arafat este "in viaţă".

- 8 noiembrie: Suha Arafat ii acuză pe Ahmad Qorei, Mahmud Abbas şi pe şeful diplomaţiei palestiniene, Nabil Shaath, de "complot" şi că vor să il "ingroape de viu" pe soţul său, pentru a obţine puterea.

Conducerea palestiniană pleacă de la Ramallah spre Paris, după ce anunţase că amină vizita din cauza declaraţiilor soţiei lui Yasser Arafat.

Starea lui Yasser Arafat este "staţionară", dar situaţia sa impune "restricţionarea vizitelor", potrivit generalului Estripeau.

- 9 noiembrie: Starea de sănătate a liderului Autorităţii Palestiniene, Yasser Arafat, s-a agravat pe parcursul nopţii, el aflindu-se intr-o stare de "comă mai profundă", a declarat Christian Estripeau,

O delegaţie alcătuită din patru responsabili palestinieni - Abbas, Qorei, Shaath şi preşedintele Consiliului Legislativ, Rawhi Fattuh, il vizitează la spital pe Yasser Arafat. Mahmud Abbas califică starea de sănătate a liderului palestinian drept "foarte gravă".

Responsabilii palestinieni sint primiţi, in cursul după-amiezii, de Jacques Chirac.

In jurul orei locale 15.30 (16.30 ora Romaniei), un ministru palestinian anunţă, sub acoperirea anonimatului, moartea lui Yasser Arafat. Informaţia este dezminţită imediat de Serviciul medical al Armatei franceze şi de Leila Shahid, care declară că liderul palestinian "nu a murit".

Medicii francezi incearcă să oprească o hemoragie cerebrală, potrivit secretarului preşedinţiei Autorităţii Palestiniene, Tayeb Abdelrahim. El adaugă că Arafat va fi inmormintat la Muqataa, la Ramallah.

Arafat este incă in viaţă, dar starea sa este "foarte gravă", declară Nabil Shaath. Inima sa, plăminii şi creierul "funcţionează incă". Potrivit şefului diplomaţiei palestiniene, medicii au exclus ipoteza cancerului sau a unei otrăviri.

De asemenea, el respinge posibilitatea ca preşedintele Autorităţii Palestiniene să fie eutanasiat.

Responsabilii israelieni şi palestinieni ajung la un acord de principiu in legătură cu măsurile care vor fi luate in urma decesului lui Yasser Arafat.

- 10 noiembrie: Decesul lui Yasser Arafat va fi anunţat oficial miercuri, la Muqataa, potrivit unui oficial palestinian.

Israelul este de acord ca liderul palestinian să fie inmormintat la Ramallah, iar Egiptul se pregăteşte pentru organizarea unor funeralii "oficiale şi limitate" pentru Arafat.

Şeful tribunalului religios palestinian, imamul Tayssir al Tamimi, sosit la căpătiiul lui Yasser Arafat, afirmă că acesta este "incă in viaţă".

- 11 noiembrie: Decesul lui Yasser Arafat este anunţat joi dimineaţă, la Ramallah, de Autoritatea Palestiniană şi este confirmată, după citeva minute, de generalul Christian Estripeau, la spitalul militar Percy, din Clamart.