Yasser Arafat avea 75 de ani. El este personalitatea care a dominat viaţa politică palestiniană pentru aproape patru decenii.

Arafat rămane personalitatea cea mai populară dintre liderii palestinieni.

Din momentul in care acordurile de pace de la Oslo nu au avut rezultatele aşteptate de palestinieni, populaţia incepuse să dea vădite semne de nemulţumire faţă de stilul său dictatorial de conducere, inconjurat fiind de un anturaj numeros, acuzat de corupţie.

Insă tocmai incercarea Israelulului de a-l izola a dus la o inversare de situaţie, Arafat recaştigandu-şi popularitatea pierdută.

Incepand cu decembrie 2001 forţele israeliene l-au ţin practic blocat in sediul său din Ramallah.

Incă din anii tinereţii, Yasser Arafat a inceput să-şi ţeasă o serie de mituri privind propria-i viaţă.

Unul din ele, că s-ar fi născut la Ierusalim, cand in realitate registrele oficiale arată că s-a născut in Egipt.

In aceeaşi perioadă a ieşit la iveală ceea ce unul din biografii săi numea talentul innăscut pentru publicistică, Arafat dand dovadă de o mare putere de muncă şi in acest domeniu.

Sunt anii cand Arafat simte o nevoie obsesivă de a fi in frunte, de a conduce.

In 1959, un grup de exilaţi palestinieni din Kuweit au infiinţat Fatah, care avea să devină gruparea dominantă in cadrul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

La prima vedere, Arafat părea să accepte ideea unei conduceri colective.

Doi ani mai tarziu, era evident că Arafat ajunsese să aibă un control total asupra finanţelor Fatah, mituind incolo şi incoace, in incercare de a-şi atrage adepţi.

E drept că dintre toţi ce au incercat să se pună in fruntea cauzei palestiniene, Arafat a fost personalitatea cea mai activă in a face cunoscute intregii lumi problemele palestinienilor.

Cum celelalte regimuri arabe nu erau deloc dispuse să-i sară in ajutor, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei s-au ridicat la arme, trecand la acte de violenţă, inclusiv deturnări de avioane.

Ţelul său dintodeauna a fost obţinerea independenţei pentru palestinieni, cu el preşedinte.

In 1988 Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a lui Yasser Arafat a renunţat public la terorism şi a acceptat dreptul la existenţă al Israelului.

In calitate de lider militar, Arafat s-a aflat de mai multe ori in fruntea unor operaţiuni indreptate impotriva Israelului, nelipsindu-i curajul.

Autoritatea sa n-a fost pusă niciodată serios in discuţie deoarece liderul palestinian a avut grijă din timp să-şi marginalizeze rivalii.

Ultima oară cand s-a intamplat a fost in mai 2003, cand, la presiunile Statelor Unite, ca Autoritatea Palestiniană să se restructureze, l-a numit prim-ministru pe Mahmoud Abbas, spranumit şi Abu Mazen, in funcţia de prim-ministru.

Cum insă Arafat a refuzat să-l sprijine in lupta impotriva grupărilor Hamas şi Jihadul islamic, Mahmud Abbas a demisionat.

Arafat a fost acuzat că a domnit peste o administraţie coruptă, iar Statele Unite şi Israelul au refuzat orice dialog cu el, acuzandu-l că sprijină terorismul.

Yasser Arafat rămane insă un lider iubit de palestinieni.

Ministrul palestinian de externe, Nabil Şaat, spunea in urmă cu cateva zile: "Omul acesta a jucat un rol esenţial in viaţa noastră. A condus timp de aproape 40 de ani cauza noastră politică pentru crearea unui stat palestinian. Este un simbol, un lider ales de popor şi este forţa unificatoare a palestinienilor".