De-a lungul anilor, Organizaţia de Eliberare a Palestinei, condusă de Yasser Arafat, a strans sume considerabile de bani din donaţii, afaceri şi taxe-bani care au intrat direct pe numele lui.

Fondul Monetar Internaţional a precizat că ajutorul internaţional acordat Autorităţii Palestiniene a fost de peste un miliard de dolari in ultimii patru ani.

Anul trecut, revista Forbes estima că Yasser Arafat are o avere de 300 de milioane de dolari.

Nu este deloc clar care e diferenţa dintre averea lui personală şi fondurile publice palestiniene.

Lupta pe conturi

"Foarte puţini oameni ştiu exact ce e cu acei bani”- spune Gershon Baskin, director al Centrului de Cercetare şi Informaţii israeliano-palestinian.

Soţia lui Yasser Arafat, Suha, spusese limpede că nu vrea ca palestinienii să il viziteze pe soţul ei in Franţa, pe cand era bolnav - nici măcar premierul Ahmed Qurei.

Au apărut imediat speculaţii că motivul divergenţelor dintre doamna Arafat şi colegii soţului ei este legat tocmai de controlul asupra conturilor liderului palestinian.

Gershon Baskin se indoieşte insă că doamna Arafat ar putea avea acces la fondurile palestiniene.

Cat?

Deci, de caţi bani e vorba şi cum au ajuns aceşti bani in mainile lui Yasser Arafat?

Un fost ministru de finanţe din Organizaţia de Eliberare a Palestinei, Jaweed al-Ghussein, a declarat agenţiei France Presse că in anii ’80, ţările arabe donau cam 200 de milioane de dolari pe an la Fondul Naţional Palestinian.

Din aceşti bani, lui Yasser Arafat ii reveneau, in fiecare lună, 10 milioane de dolari.

Mushtaq Khan, profesor la Şcoala pentru Studii Orientale şi Africane la de Universitatea din Londra, spune că după ce Yasser Arafat a semnat acordul de pace cu Israelul de la Oslo, s-a ajuns şi la o inţelegere mai puţin obişnuită.

"Israelul a pus la punct un sistem prin care taxele colectate de la palestinieni erau trimise direct in conturile personale ale lui Yasser Arafat şi in cele controlate de el şi consilierii săi apropiaţi.”

"Era un sistem de care comunitatea internaţională şi sponsorii procesului de pace ştiau foarte bine”.

"Ceea ce făcea Arafat la acel moment nu era deloc pe placul palestinienilor, aşa că el avea nevoie să controleze fondurile incat să le folosească ala cum vroia el, inclusiv ca să cumpere opoziţia”.

Iar aceşti bani nu erau contabilizaţi niciunde.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au inceput să facă presiuni asupra oficialilor palestinieni, in incercarea de a afla ce s-a intamplat cu ajutoarele acordate palestinienilor.

In funcţia de ministru de finanţe a venit Salam Fayyad care, cu ganduri de reformă, s-a angajat la o anchetă privind modul in care erau cheltuiţi banii.

El a făcut o descoperire uimitoare- 900 de milioane de dolari se pierduseră fără urmă.

Ulterior, ministrul Fayyad a declarat că majoritatea banilor fuseseră investiţi in infrastructură şi afaceri şi că totul era pe hartie.

Dar s-ar putea ca şi mai mulţi bani să fi luat alte căi. Sau alte conturi.

Singurul care ar mai putea şti ce e cu conturile lui Yasser Arafat e consilierul lui financiar, Mohammed Rashid, care de altfel l-a şi vizitat la Paris pe liderul palestinian.

Gershon Baskin, director al Centrului de Cercetare şi Informaţii israeliano-palestinian e de părere că după moartea lui Yasser Arafat va incepe o investigaţie in privinţa conturilor sale şi că atunci se va da de urma multor bani.