Una dintre cele mai insistente teorii privind cauzele decesului liderului palestinian, Yasser Arafat, se referă posibilitatea ca acesta să fi suferit de maladia SIDA, comentează ediţia electronică de joi a cotidianului The Washington Post.

Intr-un articol publicat in revista National Review, un fost stagiar de la Casa Albă face referire la memoriile fostului şef al serviciilor romane de informaţii, Ion Pacepa, care susţinea că regimul lui Nicolae Ceauşescu dispunea de inregistrări video cu orgiile petrecute de Yasser Arafat alături de bodyguarzii săi.

David Frum, care a făcut parte dintr-o echipă care scria discursuri pentru Casa Albă, crede că este posibil ca fostul lider palestinian să fi avut maladia SIDA. "Ştim că suferă de o boală de singe care ii afectează sistemul imunitar. Cunoaştem faptul că a slăbit brusc - posibil chiar o treime din greutatea sa.

De asemenea, mai ştim şi că suferă de o disfuncţie cerebrală intermitentă. Cam cu ce seamănă asta?", menţionează Frum.

Oficialii palestinieni au anunţat oficial, joi, moartea lui Yasser Arafat, internat din 29 octombrie la spitalul Percy din Paris.

Cauzele bolii misterioase de care a suferit liderul palestinian nu au fost explicate.

Incă de la inceputul deteriorării stării de sănătate a lui Yasser Arafat, oficialii palestinieni au creditat ipoteza unei posibile otrăviri a preşedintelui Autorităţii Palestiniene de forţele israeliene de securitate.

Surse medicale au enumerat citeva boli rare de singe care ar fi putut provoca deteriorarea rapidă a stării de sănătate a liderului palestinian.

"Pină in prezent, doctorii nu au putut diagnostica exact ce este in neregulă cu el, dar se crede că este vorba despre o otravă", a declarat Ali Kazak, un oficial palestinian, citat de cotidianul australian Herald Sun. Aceste suspiciuni au fost alimentate de incercarea nereuşită a Israelului de a-l otrăvi pe liderul Hamas, Khales Mashaal, in Iordania, in 1997.

Alte cauze care au fost menţionate ca posibile explicaţii pentru boala lui Arafat au inclus teoria absenţei acidului folic din regimul alimentar, precum şi o anemie gravă sau o disfuncţie a sistemului imunitar.

O altă posibilitate, au afirmat doctorii, este o boală extrem de rară care afectează coagularea singelui, cunoscută sub numele TTP. Analizele de singe efectuate in Cisiordania, inainte ca Arafat să fie transferat la spitalul din Paris, au evidenţiat un nivel foarte scăzut al trombocitelor.

"Nu se poate pune un dignostic" doar in baza acestui nivel scăzut al tromobocitelor, intrucit acesta este un simptom prezent aproape in orice boală, a declarat Stephen Emerson, şeful Secţiei de Hematologie de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Pennsylvania.

Intre bolile care ar putea avea acest efect şi care ar fi putut determina moartea lui Arafat, Emerson a enumerat infecţii ale singelui, o disfuncţie vasculară severă sau un sindrom cunoscut sub numele de DIC (coagulare intravasculară diseminată), care se manifestă prin apariţia simultană de hemoragii şi cheaguri de singe.

Declaraţiile oficiale privind starea sa de sănătate a lui Yasser Arafat au fost contradictorii.

Timp de 24 de ore, de marţi pină miercuri, oficialii palestinieni şi medicii francezi de la spitalul militar Percy au declarat că liderul palestinian este fie "in stare critică, dar incă in viaţă", fie "mort", fie "intr-o situaţie dificilă, dar cu speranţa unei insănătoşiri urgente".

O parte dintre aceste neconcordanţe se explică prin legislaţia medicală foarte strictă din Franţa, care interzice doctorilor să dezvăluie orice informaţie despre sănătatea unui pacient, dacă nu există acordul acestuia sau al familiei acestuia - in cazul lui Arafat, al soţiei sale, Suha.

Suha Arafat, care i-a acuzat pe oficialii palestinieni că "vor să-l ingroape de viu" pe liderul lor istoric, a interzis, pină marţi, accesul oricui la Arafat sau la echipa medicilor săi curanţi. Şi ea a fost extrem de discretă in privinţa stării de sănătate a soţului ei.

Doctorii care l-au tratat pe Arafat la spitalul militar Percy nu au dezvăluit presei decit că pacientul lor este in comă, iar condiţia sa se deteriorează. Ei au spus şi că liderul palestinian este conectat la aparate de menţinere a vieţii şi că a suferit o hemoragie cerebrală severă.

Marţi, după ce Suha Arafat a acceptat vizita unei delegaţii palestiniene, şeful diplomaţiei palestiniene, Nabil Shaath, care a vorbit cu doctorii lui Arafat, a oferit prima descriere mai amănunţită a stării de sănătate a liderului palestinian.

El a spus că Arafat a suferit de o serie de boli ale tractului digestiv in cursul celor trei ani de asediu israelian la Ramallah şi, ca urmare, a avut stomacul şi intestinele puternic inflamate, ceea ce a impiedicat alimentaţia pentru o perioadă şi a dus la dezechilibrul chimic al singelui.