Partida Armenia-Romania, programata miercuri, la Erevan, in preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din 2006, se anunta a fi ultima cu Anghel Iordanescu pe banca tehnica a tricolorilor. Persoane importante din Federatia Romana de Fotbal ne-au dezvaluit ca antrenorul va renunta la post daca va fi ales ca senator de Ilfov pe listele PSD, la alegerile din 28 noiembrie.

Meciul de la Erevan se doreste a fi “cintecul de lebada” al generalului, care tine foarte mult sa se desparta de nationala cu o victorie. Iordanescu ar parasi astfel prima reprezentativa cu constiinta impacata, lasind-o pe primul loc in grupa preliminara, si ar da, in acelasi timp, o ultima lovitura de imagine inainte de alegeri. Nationala a plecat ieri spre Caucaz, la bordul unui charter.

Tricolorii s-au imbarcat in aeronava la ora 16.00. Sosirea la Erevan era prevazuta aseara, in jurul orei 20.00.

Mai multi factori au condus spre acest deznodamint. Iordanescu e sigur ca va deveni senator, locul doi pe lista candidatilor PSD fiind eligibil. Pe de alta parte, Mircea Sandu nu are de gind - dupa cum ne-au spus surse din FRF - sa accepte un antrenor cu “sfert de norma”, care sa-si imparta timpul intre partid, Senat, afaceri, familie si nationala.

Cei doi au discutat deja acest aspect, iar Iordanescu a optat pentru mandatul de senator. Problemele de lot, presiunea tot mai mare din partea presei si a suporterilor, scaderea valorica a noii generatii si dificultatile de adaptare la noile cerinte ale fotbalului mondial l-ar fi determinat pe Iordanescu sa cedeze.

Nasu’ asteapta alegerile

“Tot ceea ce-si mai doreste Puiu acum este o victorie cu Armenia. Va lasa echipa pe primul loc in grupa, cu 12 puncte din 15 posibile. In plus, va evita meciul din primavara, cu Olanda, de la Bucuresti, care se prefigureaza a fi unul foarte greu”, ne-a explicat oficialul de la “Casa Fotbalului”. In locul lui Iordanescu va fi adus un antrenor din “noul val”.

Mircea Sandu a evitat sa se pronunte explicit pe aceasta tema. Seful FRF a recunoscut insa ca are nevoie de un om care sa lucreze “cu norma intreaga” la nationala.

“Trebuie ca antrenorul sa se concentreze asupra serviciului sau. E mult de munca la nationala. Sa asteptam alegerile! Atunci se vor lamuri lucrurile”, a mentionat Nasu’, pe un ton misterios.

De-a lungul ultimelor luni, intre cei doi au avut loc mai multe schimburi de intepaturi, subiectul gilcevei fiind obiectivul trasat de Sandu lui Iordanescu: calificarea la Mondiale.

Atacanti degeaba

Cel de-al doilea si ultimul antrenament efectuat de tricolori pe tarim romanesc, derulat ieri dimineata, la Saftica, a scos in evidenta citeva lucruri ingrijoratoare.

Pe parcursul exercitiilor care i-au pus fata-n fata pe aparatori si atacanti, acestia din urma n-au reusit sa inscrie nici macar un singur gol! Enervat, Iordanescu i-a pus pe Marica (foto), Daniel Niculae, Neaga si Bratu sa faca la final o tura de teren, drept pedeapsa pentru lipsa de eficienta.

Jucatorii din toate compartimentele au comis citeva greseli tehnice inacceptabile, care pe vremea “generatiei de aur” erau de neconceput. Iordanescu si “secundul” sau, Lacatus, au trecut insa cu vederea stingaciile, fiind deja obisnuiti, de la convocarile trecute, cu probleme de acest gen din partea jucatorilor.

"Vorbim la MApN, sa ne dea un capitan"

Mircea Sandu, presedintele FRF, a venit la aeroport inaintea autocarului cu echipa nationala. Boss-ul de la “Casa Fotbalului” si-a umflat muschii, certindu-i pe cei care au atras atentia ca Romania va alinia in Armenia “echipa a doua”. “E rusinos ca ati spus despre nationala ca e “second hand” (n.r. - la mina a doua).

Pai, second hand e cel care a afirmat asta! Noi avem un lot largit de 60 de jucatori, iar cei 22 deplasati la Erevan fac parte din acest grup”, s-a infoiat Nasul. Dupa ce si-a revenit putin, seful federatiei a renuntat sa se mai imbatoseze, manifestindu-si temerile fata de “subtirimea” echipei: “Sper ca jucatorii convocati sa interpreteze exact ceea ce li se cere de catre antrenori.

Daca au ajuns aici, cei 22 inseamna ca au aratat ceva, au demonstrat ca au o anumita valoare. Este sansa lor sa se afirme. Trebuie sa puna osul la treaba si sa arate ca merita onoarea de a juca pentru nationala”.

In final, Mircea Sandu n-a rezistat ispitei de a “scapa” si o ironie tocmai pe seama postului de capitan, desi nu mai departe de simbata le ceruse ziaristilor sa renunte la “caterinca” pe aceasta tema: “Vom vedea cine va fi capitan. Daca nu gasim, vorbim la Ministerul Apararii Nationale. Ce, s-au terminat capitanii in tara asta?”.

Stoican asteapta o victorie fara emotii

Cel mai relaxat dintre fotbalistii tricolori a parut Flavius Stoican, fundasul dreapta de la Sahtior Donetk. Ajuns, prin forta imprejurarilor, unul dintre veteranii lotului, fostul dinamovist a incercat sa linisteasca spiritele: “Mergem la victorie! E adevarat, lipsesc multi titulari, dar nu conteaza. Ii batem cu echipa pe care o avem acum.

N-am emotii, de ce-as avea? Eu cred ca nu trebuie sa ne facem probleme, Romania e mai buna decit Armenia in orice conditii”.

“Am venit sa ne facem treaba”

Un alt jucator care a dat dovada de modestie a fost Cosmin Barcauan, fundasul central de la Sahtior pe care Iordanescu l-a schimbat la pauza meciului Cehia-Romania, de luna trecuta. Jucatorul a refuzat statutul de vedeta, conferit de faptul ca joaca in Liga Campionilor si are mai multe meciuri la nationala decit majoritatea colegilor sai.

“Nu sintem vedete si nici nu ne credem mai buni decit in realitate. Sintem simpli jucatori de fotbal, care am venit sa ne facem treaba!”, a mentionat Barcauan. Acesta a zimbit cind a fost intrebat despre revederea cu Iordanescu, cel care l-a criticat aspru la finalul intilnirii cu cehii: “A decurs bine intilnirea cu antrenorul...

E adevarat, la Praga am avut o evolutie foarte modesta, dar Iordanescu nu mi-a mai spus nimic acum”.

Stelea si restul lumii

Veteranul nationalei este portarul Bogdan Stelea. La aproape 37 de ani, “Arnold” se poate lauda cu 89 de selectii, mai multe decit toti ceilalti 21 de jucatori la un loc! Dinamovistul corespunde portretului-robot creionat de presedintele FRF pentru functia de capitan de echipa: experienta si valoare.

“Ma simt magulit ca am fost propus de coechipieri pentru o functie atit de importanta. Sint, intr-adevar, cel mai batrin si trebuie sa fiu un exemplu. Am mai fost capitan o singura data in cariera, parca prin ‘96, intr-un meci amical”, si-a amintit Stelea.

Portarul, care a fost urmat la aeroport de Lili Sandu, logodnica sa aducindu-i citeva lucruri, nu s-a simtit stinjenit de prezenta lui Mutu: “E adevarat, am spus ca, daca ar depinde de mine, le-as da jucatorilor dopati suspendari mult mai drastice. E parerea mea si mi-o mentin.

Cazul lui Adi a fost mai special, in Anglia se dadusera deja citeva decizii favorabile jucatorilor, care scapasera cu suspendari mici. Era normal ca si Mutu sa beneficieze de aceleasi circumstante. N-am nici o problema cu el, il voi saluta si atit, am vorbit deja in urma cu citeva zile”.

Prudent in declaratii, Stelea le-a cerut suporterilor nationalei sa-i uite pe jucatorii care lipsesc: “Mutu si Chivu nu vor fi pe teren, asa ca trebuie sa-i consideram importanti pe cei care vor juca. Sa nu ne mai gindim la ce-ar fi putut sa fie si sa privim realitatea in fata!”.

Mihai Stoichita: “Armenii sint indisciplinati si se apara prost”

Mihai Stoichita, fostul antrenor al Armeniei, a urmarit antrenamentul fotbalistilor tricolori alaturi de presedintele FRF, Mircea Sandu. “Lippi” a declarat ca meciul de la Erevan e unul de “2” solist: “Romania e superioara, n-avem de ce sa ne facem griji. Trebuie sa fim seriosi si n-avem cum scapa cele trei puncte.

Armenii sint tehnici, ofensivi si cu imaginatie, dar stau prost la capitolul disciplina si au mari lacune in aparare. Cred ca vom specula aceste detalii. Problemele de efectiv nu ne vor impiedica sa invingem in Armenia”.

Mutu a plecat cu nationala

Cel mai mediatizat calator din aeronava care a zburat spre Erevan a fost Adi Mutu. Jucatorul suspendat pina in mai 2005 pentru consum de cocaina a fost invitat de Iordanescu si Mircea Sandu sa faca parte din delegatia care a mers in Armenia. Se parea ca “Briliantul” nu va da curs acestei invitatii, dar ieri, cu putin inaintea orei 14.00, fotbalistul a sosit din Italia.

El s-a indreptat direct spre terminalul rezervat plecarilor si a intrat primul in vama.