Pe 9 ianuarie urmează să aibă loc alegeri in vederea desemnării succesorului lui Yasser Arafat la preşedinţia Autorităţii Palestiniene.

Anunţul a fost făcut de preşedintele interimar Rawhi Fattuh.

In urma morţii, joi, a liderului palestinian Yaaser Arafat, a fost instituită o conducere colectivă interimară.

Potenţiali succesori sunt şeful Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, fostul premier Mahmoud Abbas, alături de premierul Ahmed Qurei, care conduce practic Autoritatea Palestiniană, şi Farouk Kadoumi, numit şef al facţiunii Fatah după moartea lui Yasser Arafat.

Apel palestinian

Palestinienii au cerut Statelor Unite şi Uniunii Europene să pună capăt la ceea ce au numit posibile obstrucţii din partea Israelului in calea ţinerii unor alegeri libere, corecte şi complete.

Se relatează că alegerile ar fi dus la apariţia unor divergenţe in interiorul cabinetului israelian.

Ministrul de externe Silvan Shalom a spus că palestinienii care locuiesc in Ierusalimul de est nu ar trebui să voteze fiindcă aceasta ar duce la compromiterea negocierilor privind statutul oraşului.

Dar, potrivit unor oficialităţi israeliene, premierul Ariel Sharon nu impărtăşeşte punctul de vedere al dlui Shalom şi a atras atenţia că palestinienii din Ierusalimul din est au votat in alegerile din 1996.

Premierul palestinian Qurei a declarat că cei 228.000 de arabi din Ierusalim au acelaşi drept la vot ca oricare alt palestinian.

Vorbind la Ramallah, preşedintele interimar al Autorităţii Palestiniene, Rawhi Fattouh a spus că incepand cu 20 noimebrie, timp de 12 zile, candidaţii vor fi invitaţi să se inregistreze.

Campania electorală va incepe pe 27 decembrie şi se va incheia in ziua dinaintea scrutinului.

Potrivit legislaţiei palestiniene, la 60 de zile de la moartea preşedintelui sau dacă acesta nu işi mai poate exercita prerogativele, trebuie organizate alegeri.

Dl Fattuh, care, in calitatea sa de preşedinte al Adunării Legislative Palestiniene, a devenit automat preşedinte interimar in urma morţii lui Yasser Arafat, a mai spus că va continua procesul de inregistrare a alegătorilor.