Un grup format din peste douăzeci de activişti Greenpeace din Romania, Ungaria, Germania şi Austria au protestat, marţi dimineaţă, la Palatul Victoria, faţă de proiectul minier de exploatare a aurului şi argintului de la Roşia Montană.

Unii dintre activiştii Greenpeace s-au legat, cu lanţuri şi cătuşe, de poarta Palatului Victoria, blocind pentru citeva minute accesul in incintă. Alţi membri ai grupului au purtat banere pe care care scria "Salvaţi Roşia Montană !", in limbile romană şi engleză.

Protestatarii au lăsat in faţa clădirii şi o cutie cu petiţii, prin care i se cere premierului Adrian Năstase să oprească proiectul Roşia Montană. Potrivit organizatorilor acţiunii, pină acum, 350.000 de oameni au votat pentru salvarea zonei.

Acest număr mare de oameni care se opun proiectului demonstrează că autorităţile trebuie să ţină cont de opinia publică şi să ridice licenţa de exploatare, a afirmat purtătorul de cuvint al filialei romane a organizaţiei, Anamaria Bogdan.

Compania Roşia Montanţă Gold Corporation intenţionează să realizeze cea mai mare exploatare minieră de suprafaţă din Europa, in localitatea Roşia Montanţă din Munţii Apuseni.

Activităţile companiei implică utilizarea cianurii pentru extragerea aurului şi argintului, transferarea a mai mult de două mii de localnici din zonă, precum şi distrugerea unor importante peisaje naturale şi situri arheologice.

De asemenea, proiectul minier va reprezenta un obstacol important in calea aderării Romaniei le Uniunea Europeană in 2007, deoarece nu indeplineşte criteriile de dezvoltare dura bilă, o cerinţă importantă din partea UE, susţin manifestanţii.

Potrivit acestora, proiectul a fost aspru criticat de mai multe organizaţii nonguvernamentale, corpuri ştiinţifice şi grupuri naţionale şi internaţionale. Politicieni romani şi-au exprimat opoziţia faţă de această iniţiativă, de mai multe ori.

Activiştii, care au fost indepărtaţi de forţele de ordine după citeva minute, spun că au recurs la această formă de protest pentru a atrage atenţia primului ministru asupra cazului Roşia Montană, după ce toate celelalte acţiuni, ale lor sau ale membrilor altor organizaţii nonguvernamentale, au rămas fără nici un

rezultat.