Margaret Hassan, directorul organizatiei CARE International in Irak, rapita la 19 octombrie de persoane inca neidentificate, a fost executata printr-un glont in cap. Aparitia unei inregistrari video cu executia unei femei foarte asemanatoare cu irlandeza a distrus sperantele celor care mai credeau in posibilitatea ca Margaret sa fie eliberata de rapitori.

In imagini, o femeie legata la ochi si imbracata intr-o salopeta portocalie este impuscata in cap de un militant. Nici o grupare nu a revendicat inca rapirea sau executia. In plus, inregistrarile video precedente in care Margaret implora sa fie salvata nu ofera nici un idiciu pentru identificarea agresorilor.

Postul arab de televiziune Al-Jazeera, care a primit aceasta ultima inregistrare acum cateva zile, a decis sa astepte confirmarea autenticitatii materialului inainte de a prezenta stirea. In plus, Al-Jazeera nu a difuzat materialul video. Ulterior, serviciile secrete britanice au confirmat ca ostatica executata este, intr-adevar, Margaret Hassan.

Ea devine astfel prima femeie asasinata de teroristi in Irak si cel de-al doilea cetatean al Marii Britanii care are aceasta soarta. S-a nascut la Dublin in uma cu 59 de ani si a crescut in Marea Britanie. Casatorita cu un irakian, Margaret si-a dedicat cea mai mare parte a vietii imbunatatirii conditiilor de trai ale populatiei din Irak.

"Maica Teresa a Irakului", asa cum a fost descrisa de publicatia britanica Daily Telegraph, era un avocat neobosit al irakienilor de rand. Devotamentul fata de Irak si fata de cultura acestei tari au determinat-o sa se converteasca la Islam si sa isi ia si cetatenie irakiana. Familia, prietenii si CARE International au descris-o ca fiind o femeie extraordinara, directa, puternica si curajoasa.

Constienta de riscurile la care se expunea dupa declansarea razboiului din Irak, Margaret a refuzat sa paraseasca Bagdadul si si-a continuat activitatea umanitara, cu pretul vietii. Comunitatea internationala a condamnat in unanimitate aceasta crima oribila, care, potrivit Ligii Arabe, este un act criminal si terorist, respins si denuntat de orice arab si musulman, indiferent de pretexte.

La randul sau, premierul britanic, a subliniat ca impartaseste "aversiunea" familiei lui Margaret Hassan fata de tratamentul la care a fost supusa ostatica. Sotul acesteia, care a cerut neincetat eliberarea femeii, a lansat un ultim apel in vederea inapoierii trupului sau: "Mi s-a spus ca exista o inregistrare video care pare sa arate ca a fost ucisa.

Caseta video poate fi autentica, dar nu pot sti cu precizie. Ii rog pe cei care au rapit-o sa spuna ce au facut cu ea. Vreau sa se odihneasca in pace".