Un reporter PRO TV a fost retinut, marti dupa-amiaza, sub acuzatia de spionaj de catre autoritatile vamale bulgare, fiind tratat inuman, in baza unei legi aspru criticate de catre organismele europene. George Buhnici a fost retinut imediat ce a trecut frontiera romana, iar dupa opt ore de interogatorii si verificari, a fost introdus in arestul Politiei din Ruse.

Potrivit reprezentantilor PRO TV, Buhnici filmase mai multi comercianti din magazinele duty-free de la Vama Giurgiu - Ruse, care vindeau tigari in cantitati mai mari decat permite legea. Filmarea s-a realizat cu ochelari prevazuti cu camera ascunsa, un instrument extrem de utilizat in presa de investigatie din Romania, dar si de catre ziaristii americani ori cei europeni.

Declaratii dictate

Dupa ce a terminat filmarea, George Buhnici si soferul Ovidiu Pavel au patruns pe teritoriul Bulgariei pentru a putea intoarce masina si a reveni in Romania. Echipa PRO TV a apucat insa sa parcurga doar cinci metri din teritoriul bulgar si a fost oprita de catre autoritatile vamale bulgare.

Buhnici si soferul sau au fost perchezitionati si retinuti pentru audieri, iar echipamentele de filmare le-au fost confiscate. Marti seara, cei doi au fost audiati separat, li s-a interzis sa telefoneze in Romania si au fost pusi sa semneze declaratii dupa dictare si de asemenea sa-si asume procese verbale scrise in limba bulgara, fara sa le fie traduse intocmai de catre translatorul prezent.

Buhnici a solicitat asistenta din partea ambasadei Romaniei precum si un traducator autorizat, insa bulgarii au refuzat in mod intentionat sa-i permita sa telefoneze in tara. Singura modalitate prin care reporterul a putut sa comunice cu cei din redactia PRO TV a fost prin mesajele scurte de tip SMS.

Cele opt mesaje

Intre orele 19.51 si 23.35, Buhnici a trimis astfel opt mesaje de pe telefonul mobil, al caror continut il redam intr-o caseta alaturata. In jurul orei 22.00, soferului i-a fost inapoiat pasaportul si a fost lasat sa plece, insa ziaristului i s-a adus la cunostinta ca va fi prezentat procurorilor cu propunerea de arestare preventiva.

Intr-un tarziu, lui i s-a pus la dispozitie un avocat din oficiu si un interpret, care traducea insa selectiv intrebarile si observatiile autoritatilor bulgare, fapt care l-a determinat pe Buhnici sa scrie intr-unul dintre SMS-uri ca nu are incredere in anchetatori.

"Era permanent indemnat de translatorul bulgar sa faca ce i se spune si sa semneze fara comentarii tot ce solicitau autoritatile bulgare", ne-au marturisit colegii lui Buhnici, care cunosc situatia de-a fir-a-par.

"Magistratul zice ca am fata de spion"

In primul SMS trimis colegilor, Buhnici a relatat: "Procurorul bulgar mi-a spus ca daca fac ce spune el, scap in 2 zile. Nu prea am incredere. Am cerut avocat si asistenta de la ambasada". Intr-un alt mesaj preciza ca a fost arestat pentru 24 de ore. "Maine (n.r. - ieri) ma judeca pentru ca am introdus in Bulgaria aparatura speciala de filmare care poate fi folosita doar de politie.

Pana la 3 ani". Intr-un interval de numai doua minute, Buhnici le-a transmis colegilor din PROTv ca "magistratul zice ca am fata de spion", ca bulgarii ii impun un avocat si ca nu-i permit sa fie reprezentat de un aparator ales. Ultimul SMS a fost trimis la 23.35. "Ma baga in arest pana maine. Imi iau tot. Acte, Bani, Mobil".

Doua minute mai tarziu a fost introdus in arest si orice legatura cu redactia PRO TV i-a fost intrerupta. Conform avocatilor sai din Romania, ziaristul a fost anuntat ca a doua zi (n.red. - ieri) va avea o intalnire cu procurorul sef al orasului Ruse. Consulul Romaniei la Sofia, Victor Bojin, s-a deplasat in orasul de pe granita Bulgariei cu Romania si a luat legatura cu autoritatile bulgare.

Ieri, la prima ora, PRO TV a angajat patru avocati, doi romani si doi bulgari, pentru a-i reprezenta interesele juridice lui George Buhnici, dar si de un traducator autorizat de Ministerul Justitiei din Romania.

Bulgarii vad spioni peste tot

Potrivit presei bulgare, vamesii de la Ruse au devenit suspiciosi in momentul in care au descoperit camera de filmat ascunsa si l-au retinut pe ziarist invinuindu-l de detinere de tehnica speciala de inregistrare si filmare.

Pe numele lui Buhnici s-a emis o ordonanta de retinere de 24 de ore, dar potrivit altor surse de la Sofia, ar fi primit un mandat de arestare preventiva pe o perioada de trei zile, aseara inainte de inchiderea editiei el aflandu-se inca in arestul politiei din Ruse. Pe de alta parte, camera a fost confiscata si caseta a fost trimisa la Sofia pentru expertiza tehnica.

In functie de rezultatele acesteia, procurorii vor formula si o acuzatie concreta la adresa ziaristului. Presa bulgara speculeaza ca Buhnici ar putea fi invinuit de detinere de tehnica speciala de filmare, infractiune pentru care Codul Penal bulgar prevede o inchisoare de pana la trei ani, insa el poate fi eliberat in schimbul unei amenzi administrative in valoare de pana la 1000 leva (500 euro).

Cu privire la aceste texte de lege, redactorii ZIUA au aflat ca ele au fost aspru criticate in ultima vreme, fiind incluse in pachetul de legi care ar trebui modificat pentru ca tara vecina sa-si armonizeze legislatia cu cea a Uniunii Europene, in vederea aderarii.

Vama Ruse, punct strategic

Avocatii bulgari ai ziaristului sustin ca exista si posibilitatea ca invinuirea adusa acestuia sa fie una mai grava, respectiv spionaj, in cazul in care expertii bulgari constata ca acesta a filmat obiective din Bulgaria considerate a fi de interes strategic.

Legat de acest aspect, ofiterii din cadrul Inspectoratului General Roman al Politiei de Frontiera au declarat pentru ZIUA ca vama bulgara de la Ruse este intr-adevar considerata punct strategic, spre deosebire de cea romana.

Adjunctul procurorului regional, Valentina Liseva, citata de Mediafax a declarat ca in acest caz au fost initiate proceduri preliminare in conformitate cu articolul 339 A al Codului Penal. Conform acuzatiilor, ziaristul nu dispunea de permisiunea adecvata, ceruta de lege, de a folosi echipamente tehnice speciale de filmare pentru a obtine informatii (n.r. camera ascunsa si microfon).

Procurorul regional Ognyan Basarboliev a declarat, la randul sau, ca ziaristul a fost arestat deoarece a facut fotografii folosind echipamente speciale de captare a imaginilor, autoritatile descoperind asupra sa un microfon ascuns si o camera video camuflata in ochelari.

Initial, Agentia de presa "Focus" de la Sofia a anuntat ca ziaristul facea fotografii in zona de granita, cu ajutorul unei camere video de mari dimensiuni, iar postul TV Regiana din Ruse a afirmat ca este posibil ca Buhnici sa fi fotografiat obiective aflate pe granita. "Inca nu stim care era scopul sau.

Este posibil sa fi incercat sa faca fotografii in secret despre coruptie", au declarat vamesii bulgari. "Nu stim inca ce imagini au luat", a adaugat purtatorul de cuvant al Biroului Procuraturii din Ruse.

Articolul 339, criticat de Europa

Codul penal bulgar prevede, la articolul in baza caruia a fost retinut George Buhnici, o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani, pentru infractiunea de utilizare neautorizata a unor dispozitive tehnice speciale, destinate strangerii in secret a unor informatii.

Articolul 339A face parte din capitolul XI al Codului penal bulgar (Infractiuni periculoase in general), sectiunea I - Infractiuni comise intr-un mod in general periculos ori prin mijloace in general periculoase.

) Potrivit articolului 339A din Codul penal bulgar, "persoana care, fara a avea permisul prevazut de lege, produce, foloseste, vinde sau detine dispozitive tehnice speciale destinate colectarii in secret a unor informatii va fi pedepsita cu inchisoare de pana la trei ani". Alineatul doi al aceluiasi articol stipuleaza ca dispozitivele tehnice speciale vor fi confiscate de statul bulgar.

Pedeapsa pentru aceeasi fapta creste pana la cinci ani daca autorul este o persoana oficiala, iar demersul sau are legatura cu atributiile sale de serviciu, prevede alineatul trei al aceluiasi articol.

Razbunarea bulgarilor?

Potrivit PRO TV, felul in care este tratat George Buhnici constituie un abuz si o razbunare din partea vamesilor bulgari si a autoritatilor de frontiera.

Reprezentantii acestui post spun ca in luna septembrie, patru vamesi bulgari s-au ales cu dosare penale in urma unui reportaj realizat de PRO TV, care demasca faptul ca la ghiseele vamale formalitatile sunt indeplinite doar dupa ce vamesul bulgar primeste cate zece euro de la fiecare turist roman.

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a declarat ca retinerea corespondentului PRO TV de catre autoritatile bulgare este o situatie extrem de grava si ca a discutat cu omologul sau bulgar, Solomon Passy, despre retinerea ziaristului.

Geoana a precizat ca a fost alertata Ambasada Romaniei la Sofia, iar ofiterul de legatura si consulul roman de la Sofia au mers la fata locului pentru a acorda sprijinul consular si legal ziaristului. Geoana considera ca, daca Buhnici a facut ceva imputabil, nu este o problema si poate plati o amenda.

Investigatiile pot continua cu jurnalistul in stare de libertate, acesta fiind dreptul firesc al unui cetatean roman, a afirmat ministrul de Externe.