Un ziarist roman a fost retinut in noaptea de marti spre miercuri de catre autoritatile vamale bulgare. Lui George Buhnici, corespondent Pro TV, i s-a intocmit dosar penal fiind acuzat de spionaj pentru ca-i filma cu o camera ascunsa pe comerciantii din magazinele duty-free de la Vama Giurgiu-Ruse.

Procuratura judeteana din Ruse a anuntat, citata de postul local de televiziune "Regiana", ca ziaristul George Buhnici a fost retinut pe o perioada de 72 de ore pentru ca, potrivit procurorului districtual Ognian Basarboliev, "filma cu mijloace specifice de spionaj".

"S-a dovedit ca ziaristul roman avea un microfon si o camera de filmat ascunse in ochelari, cu care pot fi filmate obiective de pe granita", a relatat televiziunea "Reghiana".

"I-a fost intocmit dosar penal, in conformitate cu art. 339 lit. a din Codul Penal bulgar", a anuntat adjunctul lui Basarboliev, Valentina Liceva. "Incalcand prevederile art. 339 lit. a din Codul Penal bulgar, ziaristul roman, fara o permisiune corespunzatoare, solicitata in baza legii, a utilizat si a avut asupra sa mijloace tehnice specifice, utilizate pentru obtinerea secreta de informatii.

In prezent se efectueaza o ancheta, care este secreta. Dupa formularea definitiva a acuzarii impotriva cetateanului roman, va fi luata o masura de siguranta, care insa va fi diferita de cea a retinerii."

Agentia bulgara Focus a anuntat initial ca ziaristul facea fotografii in zona de granita cu ajutorul unei camere video de mari dimensiuni. "Regiana TV" a afirmat ca este posibil ca el sa fi fotografiat obiecte aflate pe granita. "Inca nu stim care era scopul sau. Este posibil sa fi incercat sa faca fotografii in secret despre coruptie", au declarat vamesii bulgari.

"Nu este nimic de mirare ca, din nou, un ziarist de la Pro TV sa fi incercat sa fabrice ceva senzational", au mai spus acestia. Referitor la aceste afirmatii, postul Pro TV a aratat ca "felul in care este tratat corespondentul George Buhnici constituie un abuz si o razbunare din partea vamesilor bulgari si a autoritatilor de frontiera".

In septembrie, patru vamesi bulgari s-au ales cu dosare penale in urma unui reportaj realizat de Pro TV, care demasca faptul ca la ghiseele vamale formalitatile sunt indeplinite doar dupa ce vamesul bulgar primeste cate zece euro de la fiecare turist roman."

Audieri in registru stalinist

Potrivit Pro TV, corespondentul filmase comercianti din magazinele duty-free de la Vama Giurgiu-Ruse dispusi sa vanda tigari in cantitate mai mare decat le-o permite legea, eludand taxele.

Filmarea s-a facut cu ochelari prevazuti cu camera ascunsa, un instrument uzual de investigatie jurnalistica, permis de legile romanesti in cazul in care demersul gazetaresc prezinta un interes public justificat.

Dupa filmare, echipa formata din soferul Ovidiu Pavel si corespondentul George Buhnici a intrat pe teritoriul Bulgariei doar pentru a putea intoarce masina pentru a reveni in Romania. Au fost insa opriti, iar vamesii bulgari i-au perchezitionat, le-au confiscat echipamentele de filmare si i-au retinut pentru audieri.

Ziaristul si soferul au fost audiati separat, li s-a interzis timp de cateva ore sa telefoneze in Romania si au fost pusi sa dea declaratii si sa semneze procese- verbale in limba bulgara, in prezenta unui translator. Toate demersurile lui George Buhnici de a solicita asistenta din partea ambasadei Romaniei si un traducator autorizat au fost voit tergiversate.

Soferului i-a fost inapoiat pasaportul in jurul orei 22.00, insa jurnalistul a fost retinut in continuare. I s-a pus la dispozitie un avocat din oficiu si un interpret, care traducea insa selectiv intrebarile si observatiile autoritatilor bulgare.

Reporterul Pro TV era permanent indemnat de translatorul bulgar sa faca ce i se spune si sa semneze fara comentarii tot ce solicitau autoritatile bulgare.

MAE i-a contactat peoficialii bulgari

George Buhnici este reprezentat in acest moment de un avocat roman si de doi avocati bulgari, precum si de un traducator autorizat, trimis din Romania. In jurul orei 23.30, corespondentul a fost dus la sediul Politiei din Ruse si inchis in arest. Consulul Romaniei la Sofia, Victor Bojin, s-a deplasat la Ruse si a luat legatura cu autoritatile bulgare.

MAE a precizat ca Victor Bojin se afla in contact cu George Buhnici si incearca sa identifice cauzele ce au determinat masurile luate de partea bulgara. Ambasadorul roman la Sofia, Mihai Rosianu, a intervenit cu un demers la MAE bulgar in care se precizeaza ca masura luata este disproportionata, iar incadrarea juridica nu corespunde intentiilor jurnalistului.

La randul sau, Mihai Rosianu a precizat partii bulgare ca legislatia romana permite folosirea aparaturii video ascunsa in conditiile in care interesul public justifica acest demers.

"Magistratul zice ca am fata de spion"

Mesajele scrise pe telefonul mobil au fost principalul mijloc de comunicare cu George Buhnici in cursul zilei de ieri. Redam mai jos mesajele pe care ziaristul le-a trimis catre redactie. Ele reflecta in mod clar presiunile si intimidarile la care a fost supus din partea autoritatilor:

(ora 19.51) "Procurorul bulgar mi-a spus ca, daca fac ce spune el, scap in 2 zile. Nu prea am incredere. Am cerut avocat si asistenta de la ambasada."

(ora 20.23) "Ma plimba de colo-colo. Tocmai mi-au luat amprentele si m-au verificat la Interpol. Acum ma tin intr-un birou. M-a sunat consulul nostru si i-am povestit."

(ora 22.30) "Sunt la un fel de procuror care imi ia datele. Zice ca ma judeca maine."

(ora 22.40) "Ma aresteaza 24 de ore. Maine ma judeca pentru ca am introdus in Bulgaria aparatura speciala de filmare care poate fi folosita doar de politie. Pana la 3 ani."

(ora 22.40) "Toata aparatura se trimite la Sofia pentru expertiza. Magistratul zice ca am fata de spion."

(ora 22.43) "Ma tin aici pana se lamuresc. Imi baga pe gat un avocat si spun ca nu imi puteti trimite unul care sa ma reprezinte."

(ora 22.57) "Ma ameninta cu arestul daca nu semnez urgent."

(ora 23.35) "Ma baga in arest pana maine. Imi iau tot: acte, bani, mobil!"

Bulgaria incalca legislatia europeana

Bulgaria, ca membra a Consiliului Europei, a semnat recomandarea numarul 96 a Consiliului de Ministri din tarile membre ale Consiliului Europei, care prevede ca "statele semnatare se obliga sa permita accesul jurnalistilor si al echipamentelor acestora pe teritoriul lor.

De asemenea, statele semnatare se angajeaza sa evite orice masura restrictiva la adresa jurnalistilor, de exemplu retragerea unei acreditari sau expulzarea din cauza exercitarii profesiei ori a continutului reportajelor pe care le realizeaza".

George Buhnici poate primi intre 3 si 5 ani de inchisoare

Codul Penal bulgar prevede, la articolul in baza caruia a fost retinut George Buhnici, o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani pentru infractiunea de utilizare neautorizata a unor dispozitive tehnice speciale, destinate strangerii in secret a unor informatii.

Pedeapsa pentru aceeasi fapta creste pana la cinci ani daca autorul este o persoana oficiala, iar demersul sau are legatura cu atributiile sale de serviciu. Spionajul este o fapta incadrata in categoria infractiunilor impotriva republicii .

Este posibil insa ca ziaristul sa fie invinuit, in functie de rezultatele audierilor, doar de detinere de tehnica si echipament special de filmare, infractiune pedepsita in Bulgaria cu 3 ani de inchisoare, dar care poate fi inlocuita cu o amenda de 1.000 de leva (500 de euro).