Corespondentul PRO TV George Buhnici se afla in Vama Giurgiu-Ruse, unde filmase niste comercianti din magazinele duty-free care erau dispusi sa vinda tigari intr-o cantitate mult mai mare decit le permite legea. Filmarea fusese realizata cu o pereche de ochelari prevazuti cu o camera ascunsa.

Dupa ce si-au terminat treaba, ziaristul si soferul au intrat pe teritoriul bulgar, pentru a intoarce masina, urmind sa mearga inapoi spre Romania. Chiar in acel moment, au fost opriti de autoritatile vamale bulgare. Au fost perchezitionati, iar echipamentele de filmare le-au fost confiscate. Condusi intr-un birou, ziaristul si soferul au fost audiati separat.

“Timp de citeva ore, nu au putut lua legatura cu nimeni din Romania, fiind pusi sa dea tot felul de declaratii si sa semneze mai multe procese-verbale in limba bulgara, in prezenta unui translator. Toate demersurile lui George Buhnici de a solicita asistenta din partea Ambasadei Romaniei si un traducator autorizat au fost tergiversate voit. Soferul a primit pasaportul inapoi in jurul orei 22.

00, dar ziaristul a fost retinut in continuare. I s-au pus la dispozitie un avocat din oficiu si un interpret, care traducea, insa, selectiv intrebarile si observatiile autoritatilor bulgare. Buhnici era permanent indemnat de translatorul bulgar sa faca ce i se spune si sa semneze fara comentarii tot ce solicitau autoritatile bulgare”, se arata intr-un comunicat al PRO TV.

Soferul lui George a ajuns in tara in cursul zilei de ieri si a povestit felul in care au fost tratati.

Dus in arestul Politiei

Dupa 8 ore de interogatorii si verificari, in jurul orei 23.30, George Buhnici a fost dus in arestul Politiei din Ruse. Nu i s-a spus decit faptul ca miercuri va avea o intilnire cu procurorul-sef al orasului. Conform agentiei Rador, care citeaza un post bulgar de televiziune, impotriva ziaristului s-a luat masura retinerii pe o perioada de 72 de ore.

“Acestuia i s-a intocmit dosar penal, deoarece a incalcat legile bulgare. El a avut asupra sa si a utilizat mijloace tehnice specifice pentru obtinerea secreta de informatii, fara a avea permisiunea solicitata in baza legala”, a declarat adjunctul procurorului regional, Valentin Liceva.

Ancheta este tinuta secreta si, conform afirmatiilor procurorului districtual, Ognian Basarboliev, s-a considerat ca ziaristul a filmat cu “mijloace specifice de spionaj”.

3 ani pentru spionaj

Consulului Romaniei la Sofia, Victor Bojin, i s-a cerut imediat de catre oficialii Ministerului roman al Afacerilor Externe sa se deplaseze la Ruse si sa-i acorde asistenta ziaristului, a declarat ieri purtatorul de cuvint al MAE, Catalin Ionita. Aceeasi sursa a precizat ca “s-a cerut, in acelasi timp, sa fie respectate toate drepturile lui George Buhnici.

Codul penal bulgar prevede, la Articolul 339, litera a, in baza caruia a fost retinut reporterul, pedeapsa cu inchisoarea pina la 3 ani pentru infractiunea de utilizare neautorizata a unor dispozitive tehnice speciale, destinate stringerii in secret a unor informatii. Spionajul incadrat in categoria infractiunilor impotriva Republicii Bulgare.

Spre deosebire de legile din Bulgaria, legislatia din Romania permite folosirea aparaturii in scopuri publice, iar investigatia reporterului viza exact un asemenea scop, au spus oficialii MAE.

“PRO TV constata ca felul in care este tratat corespondentul George Buhnici constituie un abuz si o razbunare din partea vamesilor bulgari si a autoritatilor de frontiera”, afirma reprezentantii televiziunii, care invoca faptul ca, in luna septembrie, 4 vamesi bulgari s-au ales cu dosare penale in urma unui reportaj realizat de PRO TV.