La frontiera de est a Romaniei se profileaza un razboi civil, dupa alegerile prezidentiale castigate, conform rezultatelor anuntate ieri, de fortele guvernamentale favorabile Moscovei.

Dupa numararea a 99,38 la suta din voturi, candidatul Puterii, premierul Viktor Ianukovici (foto medalion, stanga), se afla in frunte cu 49,42 la suta din voturi, un avantaj de aproape trei procente in fata rivalului sau, Viktor Iuscenko (foto medalion, dreapta), a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale, Serhi Kivalov.

Staful electoral al lui Iuscenko il credita pe acesta cu un avans de peste opt procente (52,93 la suta fata de 44,17). Un exit-poll de duminica seara il dadea castigator tot pe Iuscenko, cu 54 la suta din voturi, fata de 43 la suta pentru actualul premier.

Potrivit Radio Kiev, participarea la vot a fost masiva, de circa 79 la suta, iar 5 la suta dintre alegatori au votat A®mpotriva ambilor candidati.

"Lovitura de stat"

A§n timp ce primul-ministru intarzia sa se pronunte oficial, liderul Opozitiei le-a cerut celor peste 100.000 de sustinatori sa ramana in Piata Independentei din Kiev, inchisa ieri traficului, la o campanie de nesupunere civica pe termen nelimitat, A®n semn de protest fata de ceea ce el a numit "fraudarea A®n stil sovietic a alegerilor prezidentiale". "Nu s-a terminat.

Din toata Ucraina vin sute de mii de oameni, cu carutele, cu masinile, cu avionul sau cu trenul, sa ni se alature", spunea Iuscenko, in timp ce piata se colora in portocaliu (culoarea Opozitiei), de la corturile ridicate in graba.

Iuscenko a vorbit despre "o lovitura de stat" urzita la Donetk, in fieful lui Ianukovici, cu complicitatea presedintelui in retragere Leonid Kucima, si a cerut convocarea de urgenta a Parlamentului ucrainean in sedinta extraordinara.

El a cerut de asemenea Comisiei Electorale Centrale sa anuleze rezultatele alegerilor A®n unele sectii de votare din regiunile Donetk si Luhansk, unde reprezentantii si observatorii Opozitiei, precum si observatorii straini au fost A®mpiedicati sa-si desfasoare activitatea si unde peste 10 la suta dintre alegatori au votat A®n afara sectiilor de votare.

Autoritatile au luat masuri fara precedent pentru a asigura paza guvernului, parlamentului, administratiei prezidentiale si Comisiei electorale centrale, iar piata unde demonstreaza Opozitia a fost inconjurata de ambulante, potrivit CNN. Directorul general al Uzinei de utilaj petrolier din Cernauti, Viktor Sidlear, a declarat pentru Radio Libertatea ca toti cei aproape 2.

000 de salariati ai unitatii sunt gata sa declanseze greva politica, A®n semn de protest fata de falsificarea alegerilor prezidentiale din Ucraina. Aici situatia din primul tur de scrutin pare sa se repete la indigo. Si in urma cu trei saptamani candidatul Puterii a fost declarat invingator, si abia peste doua sptamani Curtea Constitutionala l-a stabilit castigator pe Iuscenko.

Critici OSCE

Misiunea comuna a OSCE, Consiliului Europei, Parlamentului European si NATO a apreciat ca alegerile nu s-au derulat conform normelor democratice. "Turul al doilea nu corespunde unui numar semnificativ de norme democratice", a declarat seful misiunii de observatori, Bruce George.

Semnalul de alarma, fost tras si la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de Externe ai UE, de catre reprezentantul Germaniei Joschka Fischer. "Asteptam raportul oficial al OSCE, dar deocamdata avem motive de ingrijorare", a spus acesta.