"Dezastrul de la Bruxelles" in stenogramele PSD

Astazi publicam stenogramele sedintelor de taina ale PSD de la inceputul anului 2004, dupa ce ieri am prezentat transcrieri ale sedintelor de partid din 2003. Liderii PSD au negat oficial ca ar fi vorba de documente autentice.

Neoficial insa, mai multi lideri pesedisti, care s-au regasit in transcrierile publicate ieri, au admis ca nu sint stenograme fictive, ci documente de partid care reproduc intocmai, pina la virgula, discutiile avute. In ziarul de ieri am publicat si marturiile unui fost lider PSD care confirma ca stenogramele reproduc exact discutii din sedintele de partid.

Dar ce ii framinta cu adevarat pe liderii PSD cind se aduna, in grup restrins, la sedintele Delegatiilor Permanente? Cum sa controleze presa, cum sa dirijeze dosarele baronilor sau dosarele opozitiei, cum sa aranjeze negocierile cu UE, ce crede Adrian Nastase despre propriii colegi de partid, cum ia decizii liderul PSD.

Pe scurt, stenogramele developeaza pina la cel mai mic detaliu viata de partid dincolo de cuvintele frumos mestesugite din conferintele de presa. Din pacate, site-ul care a gazduit primul set de documente (www.istorie.info) a fost spulberat dupa citeva ore de chin, nu se stie clar de cine, insa e usor de banuit. Astfel incit site-ul n-a mai putut fi accesat pe tot parcursul zilei de ieri.

Insa tot ieri, pe un alt site (http://groups.yahoo.com/group/stenograme/) au fost publicate stenogramele sedintelor din 2004, iar el a putut fi accesat timp de citeva ore. Dupa care si acest site a fost blocat.

Fragmente din stenograma sedintei PSD din 26 februarie 2004

Sedinta s-a desfasurat imediat dupa dezbaterile din Comitetul de politica externa al Parlamentului European. Adrian Nastase a facut un lobby puternic pe linga Comisia Europeana (in special la “prietenul” Verheugen) si pe linga europarlamentarii socialisti pentru a indulci amendamentul Oostlander-Nicholson care, initial, recomanda suspendarea negocierilor cu Romania.

Stenograma este extrem de importanta. Ea confirma, intr-o masura, banuielile privind implicarea Bucurestiului in indepartarea neortodoxa a lui Enrique Pasquarelli, negociatorul-sef al Comisiei Europene in relatia cu Romania. Italianul Pasquarelli era mai putin dispus sa inghita toate balivernele guvernului Nastase.

Adrian Nastase: As vrea sa fie foarte clar, este probabil ultimul moment in care ne pastram sansa de a finaliza negocierile in acest an. Sigur, exista un moment european neprielnic, o ambianta, o atmosfera neprielnica (...) exista o mare nemultumire fata de performanta Poloniei si, pe de alta parte, in legatura cu perspectiva inceperii negocierilor cu Turcia.

Campania electorala a Parlamentului European se concentreaza cumva pe aceste teme. (...)

“Vestea buna este ca au reusit sa-l schimbe pe Pasquarelli”

A.N.: Atmosfera in legatura cu Romania s-a inrautatit. Asta este un lucru categoric. Ca noi am facut sau nu am facut, ca altii au facut sau nu au facut, este clar ca prietenii nostri ne sustin, dar daca nu le dam munitie in perioada imediat urmatoare vor ceda si ei. Textele sint foarte clare.

Si am avut si discutii pe care nu am sa pot sa vi le transmit asa, intr-un cadru mai larg cum sintem aici. Am sa discut, o sa mai discutam zilele urmatoare. Este o foarte mare... o frustrare destul de mare, o nemultumire pe anumite zone. Este si starea asta de tensiune de la Comisie, sint alegeri in diferite tari, nu se stie cine ce anume posturi va avea. In Comisie, de asemenea.

Totusi, vestea buna este ca au reusit sa-l schimbe pe Pasquarelli si de la 1 martie va fi un alt tip care sa raspunda, un tip care a raspuns, cred ca e un danez, care a raspuns de negocierile cu Estonia sau Letonia, nu stiu care dintre tari. Nu am vrut sa intreb mai mult, e ceea ce am aflat asa, cumva...

Asta este un lucru foarte bun si asta arata ca ei sint pregatiti, intr-adevar, sa accelereze negocierile cu noi, dar noi trebuie sa fim foarte seriosi in ceea ce priveste masurile, planurile acestea de masuri. (...

) Exista dorinta de a ne ajuta, dar, pe de alta parte, aici este foarte clar, sentimentul este generat de nemultumiri ale unor firme, de nemultumiri ale unor persoane, de jocurile politice de la noi, dar nu mai putin este foarte clar ca senzatia dominanta in momentul de fata este ca noi lasam sa balteasca coruptia, fie pentru ca noi insine avem interese - vorbesc la nivelul partidului si la

nivelul guvernului - sau pentru ca nu sintem capabili sa luam masuri.

“Unii baronii locali pot sa stea sase luni, noua luni si dupa 2005 sa revina”

A.N.: Preocuparea nu este atit legata de guvern. Ei au spus, domnule, in definitiv, la nivelul guvernului ati mai luat unele decizii, mai schimbati acum niste structuri, e problema voastra la nivelul guvernului, dar la nivel local, pe baronii locali, ideea ca de fapt judetele sint niste feude.

Va spun mai brutal, dar la fel de direct cum mi-au spus cei cu care am discutat intre patru ochi, nu atit discutiile mai oficiale, pentru ca eu cred ca asta trebuie sa intelegem cu totii, mesajul ca atare. Si toate lucrurile astea se aduna, de la SNTR pina la nu stiu ce se intimpla in Ilfov sau ce se intimpla in Gorj.

Felul in care vorbeste Mischie cu sindicatele, felul in care vorbeste nu stiu care... toate lucrurile astea se contabilizeaza. (...)

Problema noastra acum nu mai este sa tinem seama de sensibilitatile unuia sau altuia, ci de interesele partidului si de interesele tarii in acest moment. Ca sint de vina, ca nu sint de vina unii, altii, e o chestiune pe care sigur ca nu o discutam ca atare.

Este foarte important sa intelegem insa ca unii dintre colegii nostri, inclusiv baronii locali, pot sa stea sase luni, noua luni sa-si scrie memoriile si dupa 2005 sa revina, eventual. In orice caz, trebuie sa intelegem ca este nevoie sa luam niste masuri foarte ferme. (...)

“Cineva la Bruxelles, deconspirat de unul dintre colegii nostri”

A.N.: Nu vreau sa fiu patetic, dar va spun inca o data, sentimentul meu dupa discutiile de la Bruxelles este ca asta este ultima noastra sansa. Mi-au spus cu prietenie oameni care tin la noi, dar care nu vor reusi sa tina piept acestui front impotriva largirii, care are nevoie de un tap ispasitor. Asta e treaba, e foarte simpla, se cauta pretexte. Nu reusim noi sa ne miscam...

De ce Bulgaria a inteles mai bine decit noi jocul asta? Au acceptat o multime de lucruri, au luat decizii, au miscat lucrurile. In substanta, lucrurile nu se schimba in Bulgaria mai repede si mai bine decit la noi, dar au stiut sa faca anumite lucruri, sa le discute mai bine, au stiut sa-si faca lobby-ul mult mai inteligent.

Nu se poate, Dan imi spunea ca aveam pe cineva la Bruxelles care a fost deconspirat de unul dintre colegii nostri. Sint niste lucruri care sint inadmisibile.

Eu asta am vrut sa va spun despre Bruxelles. Nu vreau sa va spun lucrurile bune, ca sint si lucruri bune si le-am discutat si am inceput sa facem niste lucruri. Este o sansa. Bruxellesul de ieri putea sa fie in momentul de fata o ruptura, dar am reusit sa aratam si am reusit sa cream, mai ales la nivelul Comisiei, am ramas in joc.

Ioan Mircea Pascu: ...Momentul adevarului...

A.N.: Exact. Dar, daca nu vrem sa luam masuri si lasam in continuare lucrurile sa se desfasoare cum vrea Mischie, cum vrea Bebe Ivanovici, cum... Vreau sa va spun ca astea sint lucrurile pentru care vom plati si atunci trebuie sa avem curaj sa-i spunem si lui Bebe Ivanovici si altora, mai baieti, va iubim, sinteti ai nostri, va mingiiem pe crestet, stati o tura pe margine si mai vedem dupa aceea.

(...)

“Discutii extraordinar de dure pe Bechtel”

A.N.: La fel si pe zona de privatizare, va trebui sa ne uitam mai atent si, de asemenea, pe contractele mari. Am avut niste discutii extraordinar de dure pe Bechtel. Sigur, aici e si o componenta politica, sa spunem, legata de tensiunea dintre Europa si America, mai ales pe proiectele mari. Sper sa o rezolvam oarecum. Am reusit sa transmitem niste lucruri, dar sint si alte aspecte.

Trebuie sa intelegem, contractele cu incredintare directa, mai ales astea mari, dar si cele mici, sint considerate ca o incalcare a angajamentelor noastre privind competitia corecta. (...)

Eu asta am vrut sa va spun in legatura cu Bruxellesul. Au fost impreuna cu mine mai multi colegi, a fost Geoana, au fost Puscas, Farcas, a fost Alin la unele dintre discutii. Alin Teodorescu a discutat... Eu nu m-am intilnit cu doamna Nicholson pentru ca ea ar fi dorit ca eu sa-mi exprim dorinta de a ma intilni cu ea.

Am spus, daca dinsa doreste sa se vada cu mine e in ordine, dar eu nu am ce sa-i spun la momentul asta, nu am de ce sa ma vad cu dinsa. Si s-a intilnit Alin. Ideea ei este ca Romania si Turcia ar trebui sa devina membre ale Uniunii Europene in 2009. Sigur, pentru Romania, nu stiu, la limita, probabil ca daca nu ne miscam noi foarte bine, lucrul asta poate fi impins un pic mai tirziu.

Turcia, nici vorba. Prodi, Verheugen, toti ceilalti s-au amuzat cind le-am spus chestia asta. (...)

A.N.: Este un moment al adevarului, este un moment important si trebuie sa stim sa reactionam, mai ales ca noi avem anul electoral in fata noastra si o perioada in care vom fi tocati pe aceste teme si va fi o plimbare de mesaje din interior spre exterior si din exterior in interior extraordinara. Ati vazut, de altfel. Ati vazut incercarile de a folosi momentul de la Bruxelles intr-un anumit fel.

Intr-un fel au fost date, au fost comunicatele Reuters, AFP, au venit mai curind pe spinul negativ. Dupa aceea, am reusit sa corectam lucrurile astea pina seara, dar e o batalie extraordinara. Sa nu ne facem iluzii. Noi la Bruxelles, ieri, nu am reusit decit sa punem pansamentul.

Putea sa fie mult mai rau, de acord, dar sa ne fie clar, rana nu este cicatrizata, este in continuare deschisa si daca nu jucam om la om pe tot terenul si cu parlamentarii europeni - cu guvernele ne descurcam, de bine de rau, dar la parlament cine? (...) V-am facut capul mare, dar credeti-ma ca si pentru mine a fost foarte greu zilele astea. (...)

“Bulgarii si-au dat jos pantalonii”

A.N.: Da, bulgarii si-au dat jos pantalonii si accepta absolut orice, cu conditia sa fie gata la sfirsitul lui iulie. Nici nu stii cum e bine sa fie pina la urma, ca pe urma nu le indeplinesc, incep sa le negocieze, incep sa mai faca nu stiu ce povesti...

precum Polonia, pentru ca ei ce reproseaza de fapt Poloniei? Au pus accentul pe negocierea politica si nu au rezolvat probleme din punct de vedere tehnic. De asta spun ca exista un sindrom polonez, post-polonez care acum se razbuna la noi. (...)

Cu Bechtelul “a fost o capcana”

Miron Mitrea: Cu cei de la FMI m-am mai intilnit cu ei de-a lungul timpului. A venit o cucoana - nu stiu cum o cheama - a venit o doamna acolo cu care am stat de vorba, care a inceput discutia pe... Bechtel. Cind i-am spus ca vreau sa fiu judecat cu aceeasi balanta, procurement, ca e buget ori american, ori chinez, ori francez, ori...

nu se mai tine procurement in Uniunea Europeana si in bugete prin Statele Unite, a spus ca pe ea n-o intereseaza procurementul si ca discutia de o ora a fost doar de curiozitate si am auzit pentru prima oara Bechtelul. Doua ore si jumatate-trei am stat de vorba cu Bechtel cu FMI. Vorbim exact aceleasi probleme pe care le aud acuma ca le spui tu venind de la Bruxelles.

Nu a avut nici o alta problema si a atins doua-trei puncte asupra carora trebuie sa decidem cum le facem, ca stim sa le facem. Au ramas masca cind au aflat ca noi nu am semnat definitiv contractul Bechtel. Va spun ca aici - si sa ramina intre noi - a fost o capcana, ne-au sprijinit americanii si cind au vazut ca este gata semnat contractul au spus, domnule, trebuia sa faci licitatie - time...

Mihai stie situatia. A time... deci definitie, facem ori nu facem. Nu e o problema. Hai decidem, nu mergem mai departe, nu mergem. Avem posibilitati legale sa nu mergem mai departe. Noi nu am semnat cu ei anumite aspecte si e primul contract care este cu incredintare directa si daca nu facem Airbus e si ultimul, ca nu am avut, cel putin la nivel mare, contracte de genul asta.

A.N.: Mi-a spus, domnule, daca vrem sa luam Airbus sau...

M.M.: Facem licitatie, nu e o problema. Astea sint doua contracte la care trebuie sa luam noi decizia.

“Brusc, dupa o chestie cu 100 de copii, avem un scandal european”

Totusi, Miron Mitrea revine la tema principala, “dezastrul de la Bruxelles”. Ministrul transporturilor nu intelege cum de Uniunea Europeana ii mingiia pe pesedisti pe crestet in ianuarie, pentru ca in februarie, “dupa o chestie cu 100 de copii”, sa se zburleasca atit de rau.

M.M.: Eu nu stiu cum am ajuns in criza asta, ca le-as fi pus intrebarea. Acum o luna cred ca toate erau bune si frumoase. Am fost la Bruxelles, ne-au mingiiat toti pe... Brusc, dupa o chestie cu 100 de copii, avem un scandal european.

A.N.: Nu, astea sint lucruri ...

M.M.: Bun, ala a fost semnalul, a fost un glont tras, a fost un iepure pe cimp, ala, primul care a tras (n.r. - aici, probabil, Miron Mitrea se referea la Arie Oostlander, care a declansat revolta europarlamentarilor).

A.N.: E pacat ca chestiunea cu adoptiile a aparut dupa. Intii a fost amendamentul de suspendare al lui Ooslander, care nu se baza pe chestiunea cu copiii.

M.M.: Habar nu am, eu nu ma pricep la chestiunile politice externe. Am vazut la un moment dat, dupa ce stateam foarte bine, brusc au spus ca stam foarte prost. Si inteleg povestea cu polonezii. Nu inteleg foarte bine ce trebuie sa facem noi.

Nastase: "Este o forma de campanie murdara"

Atac de panica la PSD. Adrian Nastase si-a decalat ieri dimineata cu o ora si jumatate vizita electorala la societatea “Iasitex” din capitala Moldovei. Motivul: o reuniune urgenta de taina pe marginea dezvaluirilor facute de ziarul nostru in editia de ieri.

Strategia de raspuns a PSD avea sa fie cunoscuta ceva mai tirziu, in jurul prinzului, in cadrul unei conferinte de presa tinute la sediul PSD din Iasi. “In opinia mea si a colegilor mei, este o forma de campanie murdara. Nu intimplator aceste elemente au aparut acum.

Inteleg foarte bine ca Basescu si Alianta sint disperati de rezultatul ultimelor sondaje si incearca, prin campanie negativa, sa modifice intentiile de vot. Este vorba de tot felul de taieturi, facaturi de presa. Va anunt de pe acum ca nu vom intra in aceasta campanie murdara”, a declarat Nastase. El a aratat ca, in cursul zilei (n.r.

- de ieri) “de la PNL se trimiteau in continuare pe e-mailuri diferite texte, alte povesti”. Liderul PSD a vorbit apoi despre “responsabilitatea guvernarii si a aratat ca “n-am sa incep sa intru in jocurile pe care le face Alianta prin teme marginale, care vin din taieturi de foarfeca, prin tot felul de texte pe care unii sau altii le fabrica intr-un mod sau altul”.

Intrebat cum comenteaza o declaratie facuta de Victor Ponta, potrivit careia sedintele de partid nu ar fi inregistrate pe suport audio, Adrian Nastase a confirmat: “Nu sint inregistrate”.

Cind i s-a spus ca orice ziarist acreditat la PSD stie despre existenta unei aparaturi de inregistrare aflate in sala rezervata Delegatiei Permanente, ba, mai mult, ca fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa, a recunoscut ca aceste sedinte erau inregistrate, Adrian Nastase a precizat ca nu vrea sa faca nici un alt comentariu pe aceasta tema.

Cu toate acestea, Nastase a marturisit ca a discutat cu “unii dintre colegi”, care i-au spus ca “nu recunosc afirmatiile care sint prezentate acolo”. “Deci este clar ca este vorba de facaturi, texte care sint combinate. Dar revin la primul meu comentariu si va spun inca o data, de data asta poate am sa va conving, nu doresc sa fac comentarii pe aceasta tema”, a zis Nastase. (C. Sutu)

“Domnul Gusa vad ca a sustras” Presedintele Ion Iliescu l-a acuzat aseara pe fostul secretar general al PSD ca a furat stenogramele: “Domnul Gusa vad ca a sutras, dar nu stiu daca sint macar reale”. In replica, Cozmin Gusa ne-a declarat: “As putea sa-l dau in judecata pe presedintele Iliescu.

Deocamdata ma marginesc sa spun ca e sau sclerozat sau prost intentionat pentru ca el stie bine ca am plecat de la PSD pe 4 iulie 2003, iar stenogramele pe care le-ati prezentat sint din a doua jumatate a anului 2003 si din 2004. Asta e cu oamenii batrini si rai”. (Cristian Oprea)

Povestea site-urilor bombardate

Povestea site-ului “www.istorie.info” si a evolutiei sale in cele doua zile de existenta este captivanta. Am mers pe firul informatiilor legate de datele celui care a inregistrat site-ul si de serverul care a gazduit informatia.

Cum era de asteptat, pentru a nu exista nici un indiciu legat de autorul si sursa informatiilor, site-ul a fost inregistrat pe un nume fictiv si cu date absolut imaginare.

Astfel, el apartine lui Mihai Eminescu, care ar locui in Islamabad (Pakistan), dar tara de provenienta este Coreea (sic!). Luni, site-ul care a gazduit informatia se afla in Germania, insa marti pagina de Internet a fost transferata in Romania. Aceasta este o tactica uzitata de internauti care, pentru a-si lua masuri de precautie, transfera cit mai des informatia.

Daca nu s-ar fi procedat asa, accesul la site putea fi blocat de o interventie pe linga providerii care gestioneaza Internetul. Lucru care, cel mai probabil, s-a si petrecut. La primele ore ale diminetii, site-ul a fost blocat initial din cauza supraaglomerarii (stratagema folosita de hackeri pentru a opri accesul la informatie) dupa care el a disparut complet.

In locul informatiilor, a aparut urmatorul mesaj: “Eroare interna.

Site-ul pe care incercati sa-l accesati nu mai este gazduit pe acest server sau nu este setat corect in configuratia serverului”. La citeva ore, toate stenogramele au aparut pe un alt domeniu, gazduit insa de yahoo, mai precis pe http://groups.yahoo.com/group/stenograme/. Nici acest loc nu a fost iertat de “hackerii” care incercau imposibilul ca sa-l blocheze.

Cum site-ul a fost bine securizat, singurul lucru pe care l-au putut face a fost sa-l bombardeze cu virusi. Utilizatorii primeau recompensa pentru accesul paginii o avalansa de virusi. Mergind pe firul provenientei virusilor, am descoperit ca ei erau livrati de Casa Corpului Didactic din Iasi (ccd.is.edu.ro), coincidenta sau nu, in acel oras aflindu-se ieri in vizita electorala Adrian Nastase.

Mai pe seara, si forumul de discutii de pe yahoo, unde se aflau stenogramele a fost blocat, iar in loc de informatii a aparut urmatorul mesaj: “Mesajul pe care l-ati cerut este temporar nedisponibil pentru ca acest grup a depasit limita de download. Va rugam sa incercati mai tirziu”. (V.S.)

Adrian Nastase: "Mazare si oamenii lui nu sint facuti pentru politica, ci pentru economie si contrabanda"

Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat - 2 februarie 2004

Se discuta situatia filialelor. La Constanta, Serban Mihailescu propune ca razvratitii sa fie trimisi consuli. Unul dintre nemultimitii din organizatie, Octavian Mitu, propunerea lui Cristoiu, dupa cum spune premierul, trebuie inlaturat. Nastase face o afirmatie incredibila, ca “oamenii lui Mazare sint facuti pentru contrabanda”.

Dupa patru luni, Radu Mazare a devenit primarul PSD al orasului Constanta, iar Nastase s-a laudat cu acest succes.

Adrian Nastase: (...) Este vorba, pe de o parte, de ce se intimpla la Constanta, la Alba, la Hunedoara si la Maramures si poate si la Bistrita, sub un anumit aspect, desi sigur ca nu este o chestiune semnificativa, dar trebuie sa dam niste raspunsuri publice ca sa explicam despre ce este vorba, sa nu se umfle in mod inutil aceasta poveste. (...

) Cred ca situatia cea mai dificila este la Constanta. (...)

Miron Mitrea: (...) Pe judet nu avem probleme, avem probleme in municipiul Constanta. (...)

A.N.: Adevarul e ca nici Mazare si oamenii lui nu sint facuti pentru politica, sint facuti pentru...

M.M.: Nu vreau sa comentez asta.

A.N.: ...pentru economie si pentru contrabanda.

Serban Mihailescu: Iertati-ma, domnule presedinte, o secunda. Ca urmare a apelului dv., deja avem doua propuneri ferme. Domnul Mitu pleaca consul oriunde ne vine noua...

Ion Cristoiu propune lideri PSD

A.N.: Cine?

S.M.: Mitu Octavian. Iar Giuglea, vorbind rusa, se duce la rindul doi la orice ambasada vorbitoare de rusa, nu ambasador. Ramine celebra Liana. Bun, daca ii spargem intr-un fel oarecare, nu mai au probleme. (...)

A.N.: Trebuie sa inteleaga, sa nu se joace. Pina la urma, se joaca cu viitorul lor, iar Mitu, va readuc aminte, el a fost propunerea lui Cristoiu (n.r.

- Octavian Mitu a fost patronul saptaminalului “Zig-zag”, unde Ion Cristoiu a fost redactor-sef) in ultimul moment si noi am vrut atunci, pentru diverse ratiuni, sa gasim o solutie pentru baiatul asta care venise din Statele Unite, care nu mai stim exact... (...) Si, de aceea, daca vrea sa mearga undeva, suna bine consul, pentru ca...

Cred ca ar fi solutii de acest gen, pentru ca, altfel, daca nu le oferim nimic in schimb, vor trece la alte partide. (...)

Miron Mitrea, catre Adrian Nastase: “Sa te vada la geaca, la caminul cultural”

Serban Mihailescu: Domnule presedinte, ridic o problema care s-ar putea sa ia amploare. Ne-ati pus sa intrebam cum e cu pensiile la cooperatori. Am avut surpriza ieri, in doua comune, sa avem o reactie usor negativa.

S-a platit, in primul rind, din ianuarie, asta e un lucru bun, dar dam numai la cei care au exclusiv - a aparut un termen, s-a bagat in lege, la coada: exclusiv care au pensie de membru cooperator. In aceste conditii, au fost mai multe variante de membri cooperatori, o serie intreaga de oameni care au 100.000 de lei pe luna nu intra in aceasta treaba. E vorba de urmasi si efectul e groaznic.

Nu am cui sa dau mesajul, adica trebuie cineva sa vada, sa facem repede aceasta chestiune, ca sa nu gresim. Daca cumva putem sa mai adaugam, fiindca e cum e mai rau, din cinci, la trei s-a dublat si celorlalti doi nu, iar aia sint si cei mai amariti.

Ioan Rus: E nevasta lui ala.

S.M.: E nevasta aluia care a murit.

A.N.: Mihai si Marian, vedeti pentru sedinta de guvern o evaluare.

Mihai Tanasescu: Trebuie sa vedem o evaluare. Nu stim, e prima oara cind aud. (...)

Miron Mitrea: Domnule presedinte, eu propun sa schimbam registrul. Eu cred ca aici trebuie sa facem niste miscari simbolice si singurul lucru care poate sa atraga atentia populatiei este Televiziunea Nationala prezentindu-l pe presedintele partidului, viitor sau neviitor vom vedea, nu asta vom vedea, actualul prim-ministru, in discutia cu oamenii simpli.

A venit Serban si ne-a spus o chestiune interesanta referitoare la pensii. Am gresit un pic. Eu cred ca decizia trebuie luata intr-o comuna din judetul Dimbovita, Ialomita sau Giurgiu de catre tine, mergind acolo intr-o vizita, stind de vorba cu oamenii, la geaca, la caminul cultural, fara mari...

si acolo, cu multa presa, exact ce spuneai, 100 de oameni si acolo tu, bun, stati, exista problema pe care au ridicat-o oamenii si ai dat solutia. (...)

Adrian Nastase: “Trebuie sa-l folosim pe Constantinescu pe post de perete in antrenamentul de tenis”

Adrian Nastase: Cred ca, in continuare, avem probleme cu departamentele si, Octav, te rog inca o data insistent, da drumul la activitati nu doar aici, ca discuta intre ei diverse povesti baietii astia si beau cafele impreuna. E vorba de actiuni in afara acestei cladiri, care sa insemne actiuni. (...

) Mai, nu se intimpla nimic cu departamentele si agenda publica intotdeauna alearga dupa evenimente. Ieri n-a fost nici un eveniment si l-au luat pe Constantinescu. Daca noi organizam ceva ieri, atunci contrabalansam. Asa, sigur ca nimeni nu-l ia in serios pe Constantinescu cu ce a spus, dar se creeaza...

pe urma, cei care monitorizeaza se uita pe chestiunile astea de vizibilitate si asa mai departe. Constantinescu ce vrea sa faca? Sa ne enerveze ca sa reactionam si, in felul asta, sa creasca. El are nevoie de reactii din partea noastra ca sa se certe cu noi si sa apara in presa si in televiziune. Asta este ceea ce a incercat sa faca cu Rus, a incercat sa faca cu altii, sa se agate de noi.

Stiti foarte bine regulile din campaniile de imagine. Dorina, da, te rog, de pe Romnet speech-ul lui Constantinescu pentru mai multi colegi, faceti mai multe exemplare. E un speech lung, amplu, cu o multime de acuze. Noi trebuie sa atacam la nivelul partidului, dar la declaratii politice, colegi pe diferite departamente, deci trebuie luat si facut bucati.

Vorbeste de o multime de teme si atunci nu trebuie la nivel de partid si atunci trebuie facuta o mica strategie, cine sa preia jocul asta si el trebuie in fiecare zi tocat si trebuie sa i se aduca aminte ce a facut, ce a insemnat... Noi putem sa-l folosim pe el (n.r. - Constantinescu) pe post de perete in antrenamentul de tenis si atunci trebuie facute exercitii.

Avionul personal al lui Tiriac face politica externa

A.N.: ...Bun, mai departe. Stadiul negocierilor cu Uniunea Europeana. Ceea ce am observat, Vasile Puscas si Sasa Farcas au disparut in peisaj si cel care s-a dus la Bruxelles, a discutat despre amendamente, a facut declaratii a fost Geoana. Ne place, nu ne place, asta a fost situatia, ca nu i-am vazut.

A fost si Sasa Farcas la Sinaia, a venit cu frantuzoaica, a condus-o pe frantuzoaica, nu stiu ce i-a mai facut frantuzoaicei. E foarte bun, dar Sasa a fost doar paj.

Problema este daca e ministrul integrarii europene, in momentul in care discutam despre integrarea europeana, despre amendamente si alte povesti, trebuie sa iasa si el in public sau sta doar la televizor si la fel si negociatorul-sef.

Vasile Puscas: Imi pare rau, dar vineri am fost primul care am iesit. Am iesit de la bataie atita timp cit am fost cu doamna Lenoir, atita tot. Pe urma, pina seara, am fost tot pe televiziuni, pe radiouri, pe agentii.

A.N.: Si Sasa Farcas?

V.P.: El a fost prins, intr-adevar.

A.N.: Este vorba de demersuri, este vorba de contacte, este vorba de tot ce inseamna. Oamenii astia trebuie luati prin capitale. Ministerul de Externe va trebui sa dea prin ambasadori de parlamentarii respectivi.

Viorel Hrebenciuc: Domnule presedinte, am mai facut actiunea asta. O fac, nu am o problema.

Alexandru Athanasiu: Domnule presedinte, eu am discutat la Bruxelles chiar subiectul asta, ce am facut, ce mai e de facut, pentru ca totul a derapat de la adoptii. A derapat iarasi pe coruptie si pe politicile de administrare si sigur trendul se duce spre Copenhaga (n.r. - nerespectarea de catre Romania a criteriilor politice de aderare) si aici este jocul.

Bogdan Niculescu-Duvaz: (...) Eu cred ca trebuie incercata transmiterea de mesaje sustinute, deci niste parlamentari care au legaturi pe toate grupurile parlamentare - mi-as permite sa fac sugestia asta. Din pacate, noi nu avem pe crestin-democrati. Aici trebuie sa mearga Frunda sau cine...

V.H.: Merge UDMR aici...

B.N.D.: Si cine e credibil e cunoscut.

A.N.: Ar trebui sa va ocupati. Luati si UDMR...

V.H.: Nu, domnule presedinte, fac eu lucrul asta impreuna cu parlamentul la chestiunea asta, ca l-am mai facut, stiu sa-l fac, numai dati-mi dezlegare sa vorbesc cu Stolojan, sa vorbesc cu toata lumea si va raportez tot timpul.

A.N.: Corect. Sigur. Miine dimineata pleaca Tiriac cu un avion la Bruxelles, cu avionul lui, si poate sa ia doi-trei...

Mitrea: "Sigur ca stim foarte bine care sint si excesele lui Radu Mazare"

Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a PSD Bucuresti din 27 ianuarie 2004

Adrian Nastase: La Constanta sint tot felul de agitatii. Primarul inteleg ca s-a dus in Brazilia si bineinteles ca au inceput sa sara soarecii pe masa. Miron, care e situatia acolo?

Miron Mitrea: ...Dupa ce au plecat de aici au facut toti sedinte pe bucati la municipiul Constanta, restul judetului nu a participat la aceasta actiune de fronda. Au facut tot felul de chestii pentru reluarea puterii, cum zic ei.

Au facut sedinte cu sefii de organizatii in vreo cinci etape, au decis ca nu e bun Mazare pentru Constanta, ca ei se descurca fara el, pentru ca Mazare le ia toate functiile si ii da la o parte si asa mai departe, dupa care aia au facut un birou executiv in care au refuzat sa-i primeasca pe cei sase membri pe care ii desemnasem eu in Delegatia Permanenta sa faca parte din Biroul Executiv al

municipiului. Am vorbit cu presedintele organizatiei din municipiu, cu Donciu, de vreo patru-cinci ori. Nu am ce sa mai vorbesc cu el.

I-am explicat, mi-a spus ca el stie sa cistige alegerile la Constanta fara Mazare, ca Mazare il incurca, ca singurul capabil sa conduca judetul este el si ca Mazare nu vrea sa-l puna presedintele Consiliului Judetean si in cazul asta el nu poate sa-l sprijine pe Mazare. Bun, intre timp a aflat Mazare, care era in drum spre Brazilia.

A spus, sigur ca decizia este a premierului Nastase si a organizatiei centrale. Eu am venit aici ca m-a rugat Nastase prin gura matale. Vreti sa ramin in continuare, ramin. Cu astia care ba ma dau afara, ba ma mingiie pe spate eu nu mai lucrez. Cind ma intorc vin la Bucuresti, ce-mi spuneti voi aia fac. Asta a fost pozitia lui. Zice: eu lucrez cu o parte din oameni, cu...

si cu consilieri nu mai lucrez, deci, din doua, una. S-a creat aceasta situatie destul de delicata acolo. Asta trebuie, vine o data la Bucuresti, se intilneste o data cu tine si cu mine. Eu nu am mai discutat. M-ati rugat sa intru, am intrat. Fac un razboi, dar eu cu Ghita Dontu nu merg mai departe.

Si aici s-a creat problema, ca stim foarte bine, Ghita, cel care a vindut-o pe Liliana si am avut probleme, el l-a sprijinit pe Rahau, cind au fost alegeri a doua oara l-a parasit pe Rahau si l-a sprijinit pe Gheorghe Stan vicepresedinte. Acuma el a fost cu ideea cu Mazare... Brusc, nu l-a mai vrut nici pe Mazare. (...

) Problema este ca, din ce am vazut eu pe sondaje, pierdem alegerile locale la Constanta cu tot ce inseamna - si nu se duce Gheorghe Dontu in Constanta si nici in Consiliul Judetean nici peste 142 de ani de acum inainte si dupa aceea intram in alegeri parlamentare si prezidentiale cu o echipa care... Bun.

Care este marea problema acolo, Dontu are sprijinul aproape al tuturor parlamentarilor, cu exceptia lui Bogdan, care sta la Bucuresti si care nu a mers acolo si cred ca l-a invitat. Nici nu l-am intrebat. (...) Ca Mazare insa nu le-a promis sa ii puna pe toti parlamentari e o alta problema. Si ala trebuia sa le spuna, sa le dea sperante ca vor fi pe lista.

Le-a spus ca nu sinteti buni de nimica, mergeti la Bucuresti si rezolvati si pe urma analizam in Delegatie. Nu le-a placut sistemul asta.

“Mazare a falsificat sondajul”

Bogdan Niculescu-Duvaz: Mi-a aratat un sondaj in care ei nu se regasesc acum...

M.M.: Pai asa sint. De aici a pornit... ala a fost la mine cu povestea cu sotia, ca i-a dat afara Mazare sotia de la... o intreaga poveste de genul asta, ca el il face praf pe viermele asta de Mazare. I-am spus potoleste-te, Dane, nu ai fost in stare sa cistigi. Poate ai dreptate pe fond, moral sau stiu eu, undeva, astral, performanta a fost sub nivelul pamintului.

Te-a vindut omul tau, omul care - nota bene, primul care l-a vindut a fost Gelu Bosinceanu, care a trebuit sa se retraga din Delegatia Permanenta din cauza atacurilor pe care le-a facut - stie Viorel foarte bine. (...) Problema e ca nici celalalt nu este un tip foarte elastic - ma refer la Radu Mazare -, nu e tipul ala care zice stai sa mai vedem, sa mai... (...

) Acolo sint patru oameni care conteaza in Constanta, in afara de cei de la Bucuresti, si la Bucuresti va arat pe hirtie ca sint trei personalitati sau patru care conteaza dintre constanteni. E Mazare, care controleaza orasul, electoral, in proportie de 70-80a. Ei, acum ca Mazare a falsificat sondajul, nici nu stiu cine a facut sondajul respectiv, nici n-am stat de vorba cu ei si sint doua.

Poate al doilea l-a falsificat, nu stiu, dar pe primul nici nu stiu cine l-a facut. E Iorgus la Mangalia, care controleaza Mangalia, e Pintilie la Medgidia, care controleaza Medgidia si este Stanca care controleaza judetul. (...

) Sigur ca stim foarte bine care sint si excesele lui Radu Mazare, care spune ca Dontu si baietii astia nu vor decit sa stea la sprit, nu am timp sa stau la sprit, trebuie sa cistig alegerile.

Octav Cozmanca: Domnule presedinte, Miron are dreptate, e greu de realizat acea unitate, ca de asta am purtat si eu zeci de convorbiri si cu Dontu si cu altii de pe acolo. E greu de realizat pacea acolo. Parerea mea - ce le-ati spus dv. aici si asta e adevarul - acolo, vreo patru sau cinci grupuri de interese, daca cineva poate sa-i adune sau sa-i potoleasca, sa nu se mai dea la picioare.

Pe Dontu nu-l duce mintea, nu sint jocurile lui, este dirijat, este o marioneta care e pusa pe comanda si actioneaza cum i se spune. E parerea mea.

(...) Acolo e batalia pe interese economice, nu pe... in sfirsit... Este si grupul alalalt... Si-a dat demisia acum si din functia de viceprimar.

“Pe Dontu nu-l duce mintea”

M.M.: El a fost viceprimar dupa ce a trecut Mazare la noi si am zis sa avem o majoritate. Am luat si Consiliul Judetean si avem doua treimi. Acum urma schimbarea lui Dutu, urma sa discutam daca-l dam sau nu afara pe Dutu. Acolo controlam. Probabil. Ceilalti spun ca si Paun e foarte suparat si ca Dontu, intr-un fel sau altul - cred ca aici are dreptate - ...

Paun e foarte suparat si Dontu, in virtutea intereselor de alta natura trebuie sa... dar unde sa-i pui?

Serban Mihailescu: Iertati-ma, va rog nu uitati... si toate dosarele sint blocate, e o nenorocire ce e acolo. In momentul in care Dontu a fost...

A.N.: Cine?

B.N.D.: Este o echipa de doi baieti pe care ii stiti, care si-au facut tot felul de trasee pentru a-si acoperi... si acuma s-a inchis aici. Ei si-au facut niste trasee, si-au facut si niste socoteli.

Au, intr-adevar, probleme pe toate filierele de afaceri si nu stiu cit o sa se mai poata proteja, dar in orice caz, eu nu cred ca ei au greutate si nu cred ca ei determina chestiunea asta la Constanta, daca imi permiteti sa-mi spun si eu parerea.

M.M.: Nu stiam, Bogdan, ca ei au mutat sediul municipiului, care avea sediul ca lumea si il stii si tu, l-au mutat in Hotelul... acum citeva luni, la BTT.

A.N.: Mazare cit sta la soare?

M.M.: El e plecat la congresul cu nu stiu ce primari, sta vreo 10-11 zile.

O.C.: Infratirea cu Sao Paolo sau nu stiu ce.

M.M.: El stia de toata povestea asta, era foarte calm si a spus ca eu nu pot sa ma apuc sa ma cert cu ei.

A.N.: El, in definitiv, are o problema a lui destul de simpla. El poate sa candideze sub orice steag si de asta spun ca...

Ioan Rus:... Ar fi trebuit sa fie membru.

Adrian Nastase: "”Independentul” il citim intre noi"

Fragment din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a PSD din 10 februarie 2004

Nastase lauda comportarea de la B1 TV, cind Emma Nicholson a fost inghesuita cu intrebari, dupa ce a propus suspendarea negocierilor cu Romania. Agathon, ironizat de Nastase.

Adrian Nastase: In orice caz, vreau sa va spun - ma uit acum rapid pe scriptul de la B1 TV - baiatul asta (n.r. - Radu Moraru, emisiunea “Nasul”) a facut tot ce a putut, a pus intrebari mai bune decit noi, adica...

Dorina Mihailescu: Mai avea un pic si...

A.N.: O stringea de git! Adica a tocat-o - cel putin asa cum am vazut eu foarte rapid - extraordinar de interesant. (...) Am o rugaminte, sa faceti liniste si sa-i ascultati pe cei care vorbesc. In momentul de fata vorbeste secretarul general al partidului, tovarasul Dan Matei Agathon, camaradul.

Dan Matei Agathon: Domnule presedinte, daca am fi avut Liga Studentilor PSD care ati dispus ca in noiembrie sa fie gata ar fi avut cu totul alt impact si atunci v-as ruga sa dati un ordin foarte clar cine se ocupa de aceasta liga. Ea a inceput sa fie constituita, sint centre, nuclee PSD in fiecare centru universitar.

Trebuie luati, strinsi si mai ales gasit un lider, pentru ca deocamdata nu se face aceasta liga, ca e o bataie extraordinara cine sa fie presedintele ligii. In mod firesc, presedintele ligii trebuie sa fie un student. Un student formatabil PSD si... (...)

A.N.: A scris Stolojan, a adresat trei intrebari in legatura cu pensiile. Am raspunsul in legatura cu asta?

Marian Sarbu: Miine dupa-amiaza...

A.N.: Nu, asta nu asteapta pina cind voi va ocupati de chestiile astea. Grupurile, departamentul vostru trebuia sa fie in erectie deja la ora asta.

Marian Sirbu: A raspuns Elena Dumitru.

A.N.: Pai, nu stiu, mai, Elena Dumitru... Am citit si eu pe o coloana de ziar, dar nu e suficient.

M.S.: A fost in “Independentul”.

A.N.: Da, in “Independentul”, pe care il citim intre noi.

Adrian Nastase:"Fiecare sa treaca 10 analisti pe care el ii recomanda pentru televiziuni, radiouri si asa mai departe"

Fragmente din stenograma Delegatiei Permanente a PSD din 5 ianuarie 2004

Adrian Nastase: M-am uitat la comentariul lui Silviu Brucan, ieri, la PRO TV. Mi s-a parut foarte bun si mai optimist decit l-as putea face eu. In orice caz, cred ca este foarte bun asa, ca mesaj, si cred ca este foarte bine felul in care a comentat el anul 2003 si perspectivele pentru 2004

(...)

Presa este tema pe care noi o gestionam cel mai prost si asta pentru ca nu vrem sa ajungem pina la urma la o formula coagulata. (...) E vorba de mass-media in general, pentru ca, practic, mass-media doreste sa arate ca ea de fapt este singura putere care conteaza in tara si ca ea schimba guvernele si regimurile politice. Si asta este de fapt tema foarte clara.

Si nu conteaza ca noi sintem la putere, a facut acelasi lucru si in 2000. Este o problema de mentalitate. Presa nu este in concurenta, cum sint partidele politice, ziarele sint cartelate, ele nu sar unul la altul, se fac intelegeri si se stabilesc. Cred ca aici avem o foarte mare problema si daca nu ne trezim rapid sa vedem ce facem... (...

) La televiziune - m-am uitat duminica - era o emisiune de divertisment. Cine era marea vedeta a Televiziunii Romane? Marcel Iures, care vorbea despre statul care ne supara pe toti. Cel care facea emisiunea nu a stiut sa-i spuna sau nu a vrut ca el a participat la campania electorala a lui Constantinescu si a fost intr-un clip care-l recomanda pe Constantinescu poporului sa fie sef de stat.

Chiar nu mai exista nici un alt actor din Romania capabil sa vina la prima emisiune de divertisment a anului? Noi am mai facut la un moment dat, l-am rugat pe Valentin Nicolau (presedintele TVR - n.r) sa faca nu numai o analiza a stirilor. La stiri lucrurile se echilibreaza cumva, ca rar mai reusim noi sa dam o informatie pe pozitiv, dar, in orice caz, nu intra nimic pe negativ despre ceilalti.

(.

..) TVR 2, in orice caz, a crescut foarte mult, ceea ce este bine, dar daca 1 discuta criticindu-ne pe noi nu e bine. (...)

Nicolae Vacaroiu: O ora a fost numai cu scandalurile din agricultura.

PSD cauta analisti politici

A.N.: Este foarte greu. Trebuie facuta o monitorizare de la cap la coada, ca altfel, asa, nu ne dam seama. TVR 2 insa a inceput sa creasca si devine un canal si ar trebui sa-l folosim mai bine. (...) Mai avem niste probleme legate de monitorizari, de reactie rapida. Nu stim unele lucruri care par mai importante.

Noi monitorizam numai ziarele centrale, nu avem o monitorizare atenta sau in orice caz eu am una. (...) Cu presa locala. Bun. Este foarte important sa vedem cum reactionam, ce introducem. Nu reusim sa dam suficient de... (...) Acum, ca este domnul Seuleanu presedinte executiv (la Radio Romania Actualitati - n.r.)cred ca lucrurile se vor rezolva. (...

) Fiecare cu experienta lui, ce ziare a facut fiecare, ca asta trebuie sa vedem pina la urma, ne implicam cu bani, cu cunostinte, care sint analistii pe care ii trimitem la televiziuni. Data viitoare poate facem un text asa si fiecare sa treaca 10 analisti pe care el ii recomanda pentru televiziuni, radiouri si asa mai departe. (...)

Sarcina de partid: cit mai multe ONG-uri arondate PSD

Adrian Nastase: O alta tema impotriva noastra - si aici am putea sa vedem temele care au fost folosite impotriva noastra, pentru ca exista o inertie a lor - violenta impotriva presei si caracterul nedemocratic al guvernarii si al partidului.

Nu mai e neaparat partidul-stat, desi astazi am vazut un interviu al unei cucoane de la Institutul de Politici Publice, care vorbea despre partidul-stat-mafiot. Noi avem de acum a ne bate nu numai cu partidele care se vor purta probabil elegant, ci ne vom bate cu o serie de ONG-uri care vor fi submarinele de atac pe sub apa din partea opozitiei si ele vor lansa teme, ele vor incerca sa ne atace.

Noi va trebui, in mod categoric, sa intram mult mai serios, asa cum am vorbit pe zona ONG-urilor si o sa facem o discutie in care fiecare dintre noi, data viitoare, spune ce organizatii neguvernamentale in care este el membru si pe care le-a creat, ce anume poate sa faca.

Sa facem o lista cu ele, dar cu fiecare in parte, nu asa, in general, vorbim despre ONG-uri, ca tot am vorbit despre ONG-uri si cum le cream, dar practic nu s-a intimplat nimic.

Avem o problema sa cream un Institut de Politici Nepublice sau Private - Institutul de Politici Private? Cream 15 institute din astea si dam sarcina fiecaruia, celor care nu au ONG-uri acasa le dam sarcina sa-si faca fiecare doua ONG-uri acasa. Nu se mai poate.

Eu va spun, este vorba despre o actiune pe care daca nu incercam sa o contracaram vom fi erodati in permanenta cu aceste rapoarte, monitorizari, ca nu trebuie mai mult. Si pe urma presa le preia, dar nu presa le lanseaza, ca sa nu aiba responsabilitate pe chestiunile astea, si vor plimba prin televiziuni, prin presa aceste rapoarte ale unor ONG-uri. (...)

Tehnici de dezinformare despre adversarii politici

Adrian Nastase: Anul asta trebuie sa vorbim mai mult despre redistribuirea echitabila a cresterii economice sau distribuirea echitabila a cresterii economice, pentru ca se aduna bani, dar nu stim daca nu se duc toti banii la Dinu Patriciu. Va dau un exemplu care ii place foarte mult lui Mihai Tanasescu. (...)

Bogdan Niculescu-Duvaz: Eu cred ca in ceea ce priveste Alianta ar fi bine ca deseori sa gresim, sa spunem coalitie, deci alianta s-o numim coalitie, chiar daca ea se numeste altfel. Coalitia presupune o intelegere pe posturi si asa mai departe. In conceptia oamenilor, alianta e un fel de fratie si atunci de cite ori putem gresi cu atit mai bine.

"Fiecare cu experienta lui, ce ziare a facut fiecare, ca asta trebuie sa vedem pina la urma, ne implicam cu bani, cu cunostinte, care sint analistii pe care ii trimitem la televiziuni. Data viitoare poate facem un text asa si fiecare sa treaca 10 analisti pe care el ii recomanda pentru televiziuni, radiouri si asa mai departe."

Adrian Nastase

"Avem o problema sa cream un Institut de Politici Nepublice sau Private? Cream 15 institute din astea si dam sarcina fiecaruia, celor care nu au ONG-uri acasa le dam sarcina sa-si faca fiecare doua ONG-uri acasa. Nu se mai poate."

Adrian Nastase

Adrian Nastase: "Daca voi nu sinteti in stare, il numesc eu. Stam trei luni sa numim un presedinte la Liga Studentilor..."

Fragmente din Delegatia Permanenta a PDS din 1 martie 2004

Rodica Stanoiu: ...Singurele lucruri la acest sondaj, introducerea unor personalitati. Cum sa va spun? Sint aici niste cifre care nu-mi fac placere si cred ca erodeaza niste oameni in mod inutil, daca le repetam. Stiti la ce ma refer.

Adrian Nastase: Cu Lia Roberts sau cine?

R.S.: Nu cu Lia Roberts, cu colegi de-ai nostri care nu stiu cum au fost introdusi. Eu nu stiu cine e Popescu, cu zero. L-am ales intimplator, dar mai sint nume cu aceeasi cifra. S-a inteles foarte bine ce am vrut sa spun... Oamenii nu stiu lucrul asta. Nu mi-l bagati pe Vacaroiu cu zero. Lumea nu stie lucrul asta.

Atentie, ca nu putem sa le-o facem si atunci ii erodam cel putin in circumscriptie. Trebuie atentie. Nu stiu cum. Dar bagati alte nume. Este tot ce spun.

Si cu banii luati, si criticati

Hildegard Puwak: ...Pentru ca toti... putem... in tara, peste tot, in Bucuresti... Nu am auzit, din octombrie si pina acum, de cind merg cu masina... vreun talkshow in care guvernul... in direct ascultatorii sau partidul sa fie tratat in vreun interviu pozitiv. Sint PRO FM, Europa FM, Radio Total, sint nu stiu cum se cheama astea toate din Bucuresti, unde sint multe, dar si in judetele tarii.

Ne fac intr-o maniera, cum sa spun si nu poti interveni.. Noi nu avem monitorizarea asta, dar sint milioane de oameni care asculta lucrurile astea.

A.N.: Sa incepem sa aratam cel putin care este situatia, pentru ca totusi sintem si cu banii luati si mi se pare ca nu este normal. Se vorbeste despre lipsa de libertate a presei si daca te uiti, practic, singurii care sint atacati in presa in mod obisnuit sintem noi. Cel putin sa aratam aceste lucruri. La televiziuni o sa va uitati, la televiziuni lucrurile sint mult mai echilibrate.

Nu stim noi sa lucram suficient de bine si, iata, spunea Valentin Nicolau, ca sint colegi din guvern care nu accepta sa mearga la talkshow-uri la TVR 1. La Foc incrucisat si altele. Dan Matei stie despre cine e vorba, dar n-o sa dea acum exemple, dar rugamintea mea...

(...) E foarte important. Daca avem un format la care putem sa vorbim la doua milioane de oameni este foarte important. Trecem la monitorizari radio. Aici va trebui efectiv sa vedem ce se intimpla. Problema este ca unele dintre zonele astea de mass-media isi fac rating atacindu-ne pe noi, chiar daca sint mai apropiate de noi, dar dimensiunea comerciala intra in functiune. (...)

(...) Eu cred ca in curind vom avea si un format de ziar comercial, un ziar la care vom avea actiuni si vom vinde actiunile cui vrea sa le cumpere. Va fi un ziar cumva... Nu va spun pina apare formatul. Va fi un format foarte sobru. Serban (Mihailescu - n.r.), vorbeam despre tine acum. Hilde a ascultat Radio 21 si era extrem de nemultumita si i-am spus ca tu te ocupi de Radio 21.

Serban Mihailescu: Mie mi l-ati dat... Radio 21 e...

Adrian Nastase: Ce anume?

Ioan Mircea Pascu: Radio 21 face parte din vechea filiera...

Adrian Nastase: Da, pentru ca ei au jumatate din actiuni, asa este. Nu stiu, hai sa clarificam lucrurile astea, Puiu. Ce anume? Am spus. Victor este acolo, am vorbit cu Serban, care e prieten cu...

Ioan Mircea Pascu: 51%... 49% noi...

Adrian Nastase: Victor, la sfirsitul saptaminii vreau un raport in legatura cu situatia, cu actiunile, propuneri si asa mai departe. Ce spui?

Victor Ponta: Va dau raportul si acuma...

Ioan Mircea Pascu: Dar Nica de ce a...

Adrian Nastase: Nu stiu. Victor, vezi de ce au vindut licenta unor unguri radicali cei de la Radio 21.

Valer Dorneanu: Au vindut licenta Radio 21, deci Radio 21 din Harghita a rams fara licenta ca au vindut-o unuia din Gheorghieni, care este printre sponsorii celor din tinutul secuiesc. Putem sa anulam licenta acuma, avind in vedere ca nu avea voie sa vinda licenta.

Anexarea sindicatelor

Octav Cozmanca: (...) O sa incheiem miine, inainte de conferinta de presa, cu doua sindicate, Meridian si Federatia Sindicatelor Pensionarilor care cuprinde peste 700 de mii de membri. Am negociat, protocolul este in ordine, nu sint probleme deosebite. Cu Meridian a fost o sedinta precedenta. Nu am primit nici un fel de observatii. S-ar putea miine, daca sinteti de acord?

A.N.: Sint de acord cu o singura conditie, sa avem in cadrul strategiei noastre de zi cu zi pentru campania electorala mesajele, deci incheiem protocolul asta pentru ca... Si atunci, miine cind iesim sa ne intilnim cu presa eu trebuie sa am trei fraze-cheie pe care sa le spun. Daca nu avem aceste trei fraze miine de dimineata, nu semnam protocolul.

Seful Ligii Studentilor, numit de PSD

O.C.: Sint aici niste termene si responsabilitati.

Nicolae Vacaroiu: Octav, la cultura eu cred ca trebuie sa fie Razvan.

O.C.: Nu este membru al Delegatiei Permanente.

A.N.: Nu are importanta, poti sa-l pui.

O.C.: Vin alegerile peste noi. De sapte luni de zile discutam de Liga Studentilor. Daca nu putem s-o constituim spuneti ce facem...

A.N.: Ce e cu Liga asta?

Victor Ponta: Nu vor presedinte...

A.N.: Dar nu se poate ca Liga aia sa nu fie in stare sa-si aleaga pe unul dintre ei.

V.P.: Sint in stare.

Adrian Nastase: Sa-l aleaga atunci. E in ordine, miine, deci, organizeaza miine sau simbata, ca tot nu aveti ce sa faceti, si faceti o reuniune a Ligii Studentilor si alegeti un presedinte care sa iasa public si sa spuna: eu sint presedintele Ligii Studentilor.

Viorel Hrebenciuc: Probabil ca ei se multumesc cu...

A.N.: Stai putin, ce fel de organizatie e asta pe o luna. Hai sa fim seriosi. Chiar ne pierdem vremea, iar daca voi nu sinteti in stare, il numesc eu. Daca stam trei luni sa numim un presedinte la Liga Studentilor...

Adrian Nastase: "Dar discutia asta, spre exemplu, cind se transcrie, unde ajunge?"

Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a PSD din 22 martie 2004

Adrian Nastase: Eu as fi vrut sa spuneti: sint aici trei mii de....As vrea sa se inregistreze, ca poate dam caseta cu totul la ziare si nu mai... Apropo, unde merg casetele acestea, Dorina, unde ajung, unde vor sta casetele?

Dorina Mihailescu: Sint casete care se tot recicleaza, domnule presedinte, adica le transcriem, nu se pastreaza.

A.N.: Dar discutia asta, spre exemplu, cind se transcrie, unde ajunge?

D.M.: La dv. la cabinet.

A.N.: Dar mecanismul ca atare aici, oamenii care lucreaza la transcriere...

D.M.: Doar eu lucrez si se lucreaza dincolo, nu aici.

A.N.

: Mecanismul de protectie interna va verifica exact toate aceste lucruri, pentru ca daca avem un punct slab, o veriga slaba in tot sistemul acesta, absolut tot ce discutam - si cu semnalele tale disperate ca nu am apasat de fiecare pe butonul acesta - poate sa fie o lovitura pe care o dam capitalismului, pentru ca partea aceea probabil ca nu se inregistreaza si nu ajunge la presa sau in alta

parte. Nu stiu daca ne foloseste sau nu, nu stiu cum este bine, dar trebuie sa decidem si aceste lucruri. Cine are informatia controleaza evenimentele, stim bine. Problema noastra va fi sa asiguram in perioada urmatoare capacitatea de a pastra anumite informatii confidentiale, inclusiv in legatura cu mesajele.

Nu neaparat actiunile, dar eu asa am inteles la un moment dat, cind am avut aceasta idee de geniu sa ne intilnim cu tinerii.

Chestiunea baronilor locali, pasata de la Nastase la Cozmanca

A.N.: (...) Mergem in continuare pe aceiasi presedinti de consilii, pe aceiasi presedinti de partid, mergem in continuare cu Mischie, mergem in continuare cu Bebe Ivanovici? Nu stiu, eu l-am rugat pe Octav Cozmanca sa discute cu ei. O sa va spuna ce a discutat cu ei. Am vazut ca o parte din discutiile respective sau unele din discutii au aparut in presa, ceea ce mi se pare absolut inadmisibil.

Absolut inadmisibil! (...) Problema este daca vrem sa cistigam alegerile sau nu, pentru ca toata lumea se da deoparte si toti incep cu mingiiatul pe crestet in zone care sint foarte clare. Toti ar vrea ca eu sa ma intilnesc cu unul si cu altul ca sa rezolv problemele respective. Eu iau pumni in cap de la Uniunea Europeana, iau de la presa ca nu dau bani, nu dau publicitate la unii, la altii.

Poate ca ar trebui si alti colegi sa se mai ocupe de aceste chestiuni - vicepresedinti, presedinte executiv, pe cine mai gasim pe la partid. Dar eu va repet, nu vrem sa luam impreuna decizii, nu avem curajul acum sa luam citeva decizii, o sa depanam amintiri dupa alegeri. Eu personal nu am nici un fel de problema. S-ar putea insa ca unii dintre dv.

sau unii dintre colegii nostri sa aiba dificultati. Eu cred ca trebuie sa ne hotarim ce vrem sa facem si daca vrem sa cistigam alegerile. Or, am mesaj foarte clar. ... Dar, daca unii, in mod continuu, se baga in gura lupului si le place, ca in bancul acela cu ursul, te duci, te tot duci acolo, domnule, inseamna ca ceva nu e in ordine.

Si rector si prorector si fata si mama si tata si vile la Runca si vile la nu stiu unde si aia si aia si SRI cu sute de fise si nu reusim sa explicam colegului nostru, domnul presedinte executiv nu reuseste sa-i explice, e bine sa stea o tura pe margine.

Octav Cozmanca: (...) Azi am discutat cu Mischie, cu Bebe Ivanovici si cu Savu si la inceput am avut chiar surpriza sa constat ca inteleg lucrurile de o maniera barbateasca, serioasa si ca accepta aceasta miscare. (...)

A.N.: Octav, problema este la tine si, asa cum ti-am dat si alte responsabilitati, o ai si pe asta. Cind ne faci o propunere, indiferent care va fi ea, o examinam si decidem. M-am saturat sa tot aruncati la mine toate ouale fierbinti sau cartofii fierbinti. (...) Alerg de-mi sar capacele, ma duc unde trebuie, ma duc la Mehedinti, ma duc la Bruxelles, ma duc in Statele Unite, ma duc in Spania.

Mai mult nu pot sa fac. Cred ca si ceilalti membri ai Delegatiei Permanente trebuie sa lucreze fiecare pe judetul de care raspunde si sa-si asume raspunderi fiecare. (...)

A.N.: Am luat decizia sa-l lasam pe Mischie ca atunci cind vrea el sa-si dea demisia.

Ion Solcanu: Trebuie sa spunem ca astazi analizam sa stea, sa faca un pas indarat.

A.N.: Dar problema asta nu devenea publica prin indiscretia unuia dintre colegi, poate ca discutam altfel aceasta tema. (...) Iar acum avem o problema care este legata. Luati frecventa de mediatizare, luati dosarele care exista la SRI, la PNA, peste tot si vedeti unde sint cele mai multe probleme.

Incercam sa tinem unele lucruri, ca sa nu spun mai mult, am incercat, dar nu se poate, totusi este dincolo de capacitatea mea de a intelege.

Adica numai ca sa stea calare Bebe Ivanovici, in continuare, pe povestea aceea de acolo de la el si ca e ziua lui saptamina viitoare sau a nu stiu cui nu luam decizii? Acesta este argument politic? Totul fugea acolo, pleaca primari, aia pleaca, nu se intimpla nimic, totul e pe bani, totul este pe rupt acolo, pe terenuri, pe nu stiu ce, adica jaf! Ne ferim sa luam masuri si toate acestea ne vin in

cap. (...)

Problema baronului Cucu

A.N.: In legatura cu Cucu (n.r. - ex-presedinte CJ Dimbovita), care este prietenul tau, eu iti spun urmatorul lucru - ceea ce se spune in oras: ca el se intilneste cu tine si cu Mircea Cozma si din cauza asta este infailibil, iar ceilalti care...

Serban Mihailescu: Nu o luati asa...

A.N.: Serban, nu o iau asa. Problema mea este urmatoarea si ai aici un control care a fost facut acolo. Daca ala nu este suficient de convingator...

S.M.: ...O sa facem eficient.

A.N.: Dar cum sa o facem, trebuie intii arestat ca sa-si dea demisia sau isi da, pur si simplu, demisia? Ce asteapta baiatul asta, ce asteapta, sa-l arestam pe Nitulescu (n.r. - ex-prefect de Teleorman) mai intii?

S.M.: Trebuie sa discutam cu el.

A.N.: Si cine discuta cu el?

O.C.: Am discutat cu el.

A.N.: Si cind isi da demisia?

O.C.: Cind isi da! Trebuia sa si-o dea pina acum.

A.N.: Asta spun. Una este ca se intimpla nu stiu ce cu firmele nu stiu care si alta este momentul in care... Ca sa nu mai intru in amanunte ca nu stiu ce judet si unde ajung toate contractele. (...) Vrea omul sa faca afaceri cu nu stiu cine, cu nu stiu ce organizatie europeana. E in ordine, sa faca, dar nu poate sa ramina si presedinte de consiliu ca sa-si dea lui toate contractele. (...

) Noi am incercat sa nu lucram cu bisturiul si sa-l ajutam pe omul acesta. Domnule, mie imi plac afacerile si intru in afaceri si ma retrag din consiliu. Daca incepe cineva sa numere contractele acelea, avem o problema cu totii, si el, in primul rind.

Octav Cozmanca, despre unul dintre baronii PSD: "Practic, toate contractele SAPARD, pe PHARE, pe nu stiu ce, le-au luat firmele lui, ale sotiei. A ras tot ce se putea, ca sa fiu mai scurt"

Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat din 27 martie 2004

Adrian Nastase: Primul punct astazi pe ordinea de zi este “Informarea privind felul in care se va desfasura actiunea “Primavara social-democrata”, la Sala Polivalenta, ora 12.00. Il rog pe Victor sa ne faca o informare.

Victor Ponta: Multumesc. O ora si 15 minute o sa fie transmis in direct la Realitatea, o sa fie si TVR. S-ar putea sa dea discursul dv. la Romania Actualitati, in mod sigur. Am asigurari. Este pregatit. Trei tineri care vorbesc, scenariul acela. In rest, nu stiu, speram sa iasa bine. (...)

Despre “cazurile Bivolarii”

Ioan Rus: Numai ca toata lumea sa cunoasca cele doua cazuri cu care este scandal in presa acuma, Bivolarii. Cu primul Bivolar (Gabriel) am transmis ca el trebuie urmarit peste tot, am transmis tuturor prietenilor lui si transmit si acuma, daca nu se duce singur acolo nu mai poate beneficia niciodata de gratiere, de drept la pachet, de reducerea pedepsei.

El daca azi nu se duce singur acolo a ratat toate aceste chestiuni prin lege. Il urmarim, sper sa-l gasim azi. Cel mai bine ar fi sa se duca singur. Este in Romania. Stim de la prietenii lui ca e in Romania si i-am comunicat toate aceste lucruri, ca se pune el singur intr-o situatie. El asteapta sa fie salvat de catre cei de aici, din aceasta sala. Asta spune el, nu, ca ma salveaza cutare.

Si celalalt Bivolaru se indreapta spre o condamnare. Sint deja suficiente dovezi pentru a fi incriminat.

Dl. (n.r. - neidentificat): Si asta are in sala aici..., Bivolaru II?

I.R.: Eu am anuntat ieri, in conferinta de presa, ca aceste informatii privitoare la acest caz se aduna din 1995. A aparut azi undeva. Nici o comanda politica.

A.N.: Inteleg ca sexul in loc de piine. Unii dau circ, cum este Basescu, altii dau sex la popor, altii dau... Aveam noi un coleg la Craiova care avea o fata care dadea la tot cartierul.

I.R.: Ei au ajuns sa savirseasca fapte care se incadreaza in Codul Penal. Ca daca - sintem mari amindoi - peste 18 ani si ne place chestia asta, daca nu o faci in loc public, nu ai nici o treaba.

Dl. (n.r. - neidentificat): Politia incearca sa-i scoata afara acuma.

I.R.: La aceasta ora, sint documentele necesare ca sa-i incriminez. Pina acum au fost informatii. Informatiile incet au devenit relevante si se pot transforma in probe, ca restul sint birfe. Si mai sint probe.

(...)

Inscaunarea baronilor locali

Octav Cozmanca: (...) La Bihor va propunem eliberarea domnului Serac din functia de presedinte al organizatiei judetene, raminind o perioada de timp prefect. (...)

A.N.: Si la municipiu?

O.C.: La municipiu o sa facem ulterior. La municipiu trebuie sa facem o modificare, sa facem un presedinte interimar. Si, probabil, viitorul candidat la primaria municipiului din partea noastra, a PSD, este profesorul Man care, in momentul de fata, este inca prorector pina luni, cind sint alegerile la universitate. Man este sustinut. Nu mai candideaza la universitate.

I.R.: Ca sa nu avem probleme, sa-l punem pe Man presedinte executiv si sa-l punem astazi.

O.C.: Acuma, da.

A.N.: De ce nu-l propunem pe Man presedintele organizatiei in locul lui Sirb? Ca Sirb a fost scos... la toata lumea si el nu are autoritate asupra celorlalti. Man vine cu “sete de singe” si eu cred ca va fi o varianta foarte buna, ca vine cu vina. Sirb e un altfel de Serac.

O.C.: Nici o problema, il punem pe Man. Eu sint total de acord. Sigur, o sa avem niste reactii, dar asta sper s-o gestionam ca lumea. Aici, practic, era o sustinere cam din toate partile. La Man va dati seama ca vor reactiona intr-un anume fel, dar o sa gestionam si chestiunea asta. Cum spui tu, tu esti acolo... ii stii pe oameni. Nu prea avem de unde alege, aste e nenorocirea, ce sa mai spun.

Ioan Mircea Pascu: ...Sa nu ne asteptam acuma...

b: Liniste nu va fi, domnule presedinte. Liniste nu va fi si ma astept, daca il punem pe Man, sa inceapa o campanie impotriva lui in presa similara cu cea impotriva lui Serac, cu niste firme de calculatoare, cu nu stiu ce naiba. Man are totusi autoritate, adica...

I.M.P.: Si tot scandalul s-a varsat la PRM... Baietii au lucrat...

I.R.: Eu propun sa mergem cu Man, pentru ca nu se dezvolta acolo nimic... chiar numai dupa chipul si asemanarea sa. Asa ca se mai creeaza un pic de echilibru, sa mai treaca si altii pe linga ei. Altfel nu se poate. Acuma isi pune copilul rector, isi pune ala prefect, nu putem nici chiar asa. Sa mai stea si batrinul sa-si numere boabele, e destul.

O.C.: Batrinul e decan la Electrotehnica, fiul cel mic e prodecan la Medicina si cel mare este singurul candidat pentru rector la universitate. Adica, practic, totul e...

“Vanghelie nu e un sfint”

Dan Ioan Popescu: La sectorul cinci este creata aceasta imagine de presa si, intr-adevar, sint anumite date. Vanghelie este suspendat si urmeaza ca, pina la lansarea candidaturii, sa clarificam situatia lui, daca are probleme cu Parchetul National Anticoruptie sau nu are. Si atunci decidem daca candideaza sau nu, dar macar il salvam acum ca imagine.

Dl. (n.r. - neidentificat): ...Eu conisder ca masura care este luata acuma este foarte clara. Nu se baga nimeni... Am inteles foarte clar ca ei sint hotariti sa...

A.N.: ...la sectorul cinci si aici lucrurile se clarifica din punctul acesta de vedere si el ramine sau nu candidat si avem o problema cu imaginea partidului in tara, datorita atacurilor pe Vanghelie, si atunci trebuie sa rezolvam lucrurile pe cele doua componente.

Si atunci aceasta idee cu suspendarea lui Vanghelie raspunde unui tip de asteptare pe zona aceasta, cu posibilitatea de a recupera in functie de decizia de la PNA.

D.I.P.: Vreau sa mai spun un singur lucru: Vanghelie nu e un sfint. Vanghelie insa, la ora actuala, pe sector, pe sondajul PNL, are peste 65%, domnule prim-ministru. Noi am facut alt gen de sondaj de ne-a iesit 29-30% si ai nostri sint... La nivelul sectorului, noi dominam clar fiindca s-a facut extraordinar de mult, dar este problema noastra sa curatam pina atunci, sa putem cistiga.

Eu sint convins ca la sectorul cinci...

A.N.: Ramine primar si poate sa faca tot ce are nevoie pentru campanie, dar il scoatem putin din bataia tunurilor, pentru ca altfel nu stim ce inseamna urmatoarele saptamini in care el va fi tocat in permanenta. (...)

Cum isi fac de cap baronii PSD

O.C.: Rapid, mai am doua chestiuni. In legatura cu presedintele Consiliului Judetean Administrativ Dimbovita, Cucu, sint probleme foarte serioase, are un dosar consistent. Practic, toate contractele SAPARD, pe PHARE, pe nu stiu ce, le-au luat firmele lui, ale sotiei. Sigur, mai trebuie sa discutam de legalitatea actiunii domniei sale. A ras tot ce se putea, ca sa fiu mai scurt.

Si, ca atare, va propunem urmatorul lucru, in primul rind sa-l revocam din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean al PSD si, in al doilea rind, potrivit art. 11, alin (4), sa-i retra