Summitul UE-Rusia a debutat ieri la Haga, pe fondul crizei ucrainene, cu o intarziere de o ora, adica dupa ce presedintele rus, Vladimir Putin, a iesit din ceata. Avionul prezidential rus, care urma sa aterizeze pe o baza militara din vecinatatea capitalei olandeze, a fost indreptat din cauza cetii pe aeroportul din Amsterdam, Schiphol.

Summitul a fost ocazia unei discutii fata in fata intre liderul de la Kremlin si europeni, foarte critici fata de derularea scrutinului prezidential in Ucraina, unde a fost anuntat castigator candidatul sustinut de Rusia, dar contestat de Bruxelles, Washington si Ottawa.

In momentul inceperii summitului, un comunicat al Kremlinului anunta ca Putin a trimis un mesaj de felicitare premierului ucrainean pro-rus pentru alegerea sa la presedintie, declarand ca poporul ucrainean a "ales stabilitatea".

La amiaza, in cadrul unei conferinte de presa, premierul olandez, Jan Peter Balkenende, a carui tara detine in prezent presedintia UE, a declarat ca Uniunea nu poate accepta rezultatul alegerilor din Ucraina, subliniind ca Rusia si UE au avut o abordare diferita a crizei ucrainene, dar "sunt de acord asupra necesitatii unei abordari pasnice".

Iar presedintele rus, Vladimir Putin, a precizat ca toate contestatiile relative la scrutinul din Ucraina "vor trebui examinate de tribunale". Dar, a mai spus el, rezultatele "sunt transparente" si nu crede ca are dreptul sa intervina in procesul electoral din Ucraina.

Criza intervine intr-un context si asa tensionat intre UE si Rusia, relatiile pe care Ucraina doreste sa le stabileasca cu tarile din fostul bloc sovietic, ca Ucraina, fiind prost privite de Moscova.

Ceea ce face dificile negocierile asupra a patru "spatii comune", menite sa jaloneze viitoarea cooperare Rusia-UE, in centrul dezbaterilor de ieri de la Haga fiind dezacordurile privind justitia si securitatea externa sau "vecinatatea comuna", termen ce priveste zona ce include Ucraina, Belarus si Moldova. Moscova intretine relatii stranse in regiune, unde doreste sa-si intareasca influenta.

Cum poate fi mai clar exprimata politica imperiala a Rusiei in zona decat a facut-o ambasadorul rus la Chisinau, declarand ca Republica Moldova ar putea ramane cu visurile de aderare la UE daca isi reduce relatiile cu Moscova? Kremlinul are oroare sa vada Ucraina intrand in NATO dupa ce a pierdut tarile baltice.

Summitul de la Haga a aratat, inca o data, dificultatile UE de a stabili o relatie relaxata cu Rusia, care are doar pretentii, fara a ceda nimic.