Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a anuntat ca-i va informa pe oficialii de Bruxelles in legatura cu scandalul presupuselor stenograme de la sedintele conducerii PSD, aparute pe internet.

Jonathan Scheele a spus ca este firesc ca Uniunea Europeana sa fie preocupata de ceea ce se intampla in Romania in timpul campaniei electorale.

Oficialul UE a precizat ca raportul privind stenogramele va fi strict factual si ca nu poate prezice care ar urma sa fie efectul raportului.

Si Alianta PNL - PD a comentat oficial continutul presupuselor stenograme ale PSD, publicate pe o pagina de Internet, care a fost blocata la scurt timp dupa aceea.

Calin Popescu Tariceanu, desemnat de Alianta PNL-PD pentru postul de prim ministru, sustine ca documentele ar fi de fapt o imagine cruda a anului 2004 in Romania si ar dovedi ca PSD vrea sa controleze Romania in cele mai mici amanunte.

Calin Popescu Tariceanu este candidatul PNL-PD la functia de premier

“Una din declaratiile care sintetizeaza stenogramele este \'poporul va fi facut sa vrea ce vrea PSD-ul\'si aceasta este dovada ca partidul de guvernamant vrea sa controleze toate institutiile statului”- a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Liderii Aliantei pornesc de la premisa ca stenogramele sunt autentice, desi nu au furnizat nici o dovada.

Daca justitia nu va actiona - mai spune Calin Popescu Tariceanu - Alianta isi rezerva dreptul de a atentiona forurile Uniunii Europene.

Autenticitatea stenogramelor e negata de liderii PSD.

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca se increde in obiectivitatea cu care vor fi intocmite rapoartele Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti legate de scandalul stenogramelor.

Stenogramele

Este vorba de 28 de documente, apropape 1500 de pagini, despre care se spune ca ar fi stenograme originale din sedintele PSD de la Delegatia Permanenta.

Documentele au aparut pe internet cu numai o saptamana inainte de alegeri.

Autorii paginii de internet www.istorie.info nu si-au dezvaluit identitatea si nici nu au fost descoperiti.

Presupusele stenograme PSD dezvaluie, printre altele modul in care partidul de guvernamant si-ar fi subordonat institutiile statului si si-ar fi exercitat influenta asupra justitiei.

Sunt prezentate posibile strategii de atragere a voturilor si de control asupra institutiilor de presa.

Dupa mai multe ezitari, reprezentantii PSD prin vocea vicepresedintelui Octav Cozmanca au negat autenticitatea unor astfel de documente.