Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca gestul de a da bani (150.000 lei) pensionarilor care au participat, miercuri seara, la o intalnire desfasurata la Bucuresti, cu el si cu o serie de lideri PSD, nu reprezinta "mita electorala", informeaza Mediafax. "Nu e chestie electorala. Probabil ca oamenii de acolo, de la sector, cunoscandu-i...

e un gest in sprijinul oamenilor mai necajiti, ca, ati vazut, erau printre ei pensionarii cu cele mai slabe venituri. N-am cunoscut treaba aceasta, dar nu pot decat sa apreciez asa ceva, adica e un gest de generozitate".

Intrebat ce parere are despre faptul ca pensionarii au primit si pungi cu semnele electorale ale Uniunii PSD+PUR, care contineau, pe langa materiale electorale, si cafea si bomboane, Ion Iliescu a raspuns: "Si ce va deranjeaza, dom'le? Nu pricep. Asta e mita electorala? Omul voteaza ce simte el si ce vrea el, nu asta influenteaza lumea".

Conform articolului 102 alineatul 1 din Legea alegerilor parlamentare, "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator in acelasi scop constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la cinci

ani". Alineatul 4 al aceleiasi legi precizeaza ca nu intra in aceasta categorie bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele partidului respectiv.

Co-presedintele Aliantei DA, Calin Popescu Tariceanu, a apreciat ieri intr-o conferinta de presa ca gestul presedintelui reprezinta o "incercare de recuperare, fara succes, pe ultima suta de metri" a simpatiei electoratului. Desi a criticat modul in care a actionat fostul primar PSD al Bacaului, Dumitru Sechelariu, Iliescu apeleaza la aceleasi tactici, a mentionat Tariceanu.