Presedintele Ion Iliescu a participat, miercuri seara, alaturi de o serie de lideri PSD, la o intalnire cu pensionari din Capitala, care, la finalul manifestarii, au primit, potrivit Agentiei Mediafax, cate 150.000 de lei si pungi cu materiale electorale, precum si cafea si bomboane. Manifestarea a avut loc la Teatrul de Opereta "Ion Dacian".

Majoritatea pensionarilor care au participat la reuniune au primit, inaintea manifestarii, niste bonuri. Intrebati despre utilitatea acestora, cei mai multi au spus ca nu stiu la ce folosesc bonurile, dar ca vor vedea la final. Pensionarii chestionati de jurnalisti pe aceasta tema s-au ferit, in general, sa ofere vreo informatie.

Unii au spus insa ca este vorba despre bonuri de masa, altii ca le vor utiliza la "Megafilm", fara a putea sa precizeze exact despre ce este vorba.

La reuniune au participat presedintele Ion Iliescu, ministrii Dan Ioan Popescu, Ionel Blanculescu si Dan Mircea Popescu, consilierul primului-ministru Elena Dumitru, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie, presedintele Casei Nationale de Pensii, Ion Giurescu.

Paharul, pe post de microfon

In prima parte, ministrul Muncii, Dan Mircea Popescu, a sustinut ca pensia medie este in jur de 2,8 milioane de lei. "Nu este adevarat", a venit raspunsul celor din sala. Pensionarii au inceput sa vocifereze, iar o femeie a mers la prezidiu si i-a aruncat presedintelui Iliescu talonul ei de pensie pe masa, spunandu-i ca are o pensie de doar 1,2 milioane de lei.

"Luati-l doamna de aici", a replicat presedintele. Vociferarile au continuat in sala, Popescu nereusind sa-si continue discursul. Ion Iliescu a dorit sa intervina. El a luat un pahar cu apa de pe masa si a inceput sa vorbeasca spre el ca si cum ar fi fost un microfon, neintelegand de ce nu se aude. Dupa cateva secunde, dandu-si seama de eroare, a lasat paharul pe masa si a luat microfonul.

Iliescu le-a spus pensionarilor ca le propune un dialog si ca trebuie sa se asculte reciproc. Indemnul sau a fost urmat.

Bonul valoric de 150.000 de lei!

La finalul manifestarii, dupa ce presedintele si ceilalti lideri PSD au parasit Teatrul de Opereta, pensionarii care primisera bonuri au ramas pe hol. Ei au fost indrumati de doi barbati sa intre in sala.

Intre timp, le-au fost impartite pungi cu insemnele electorale ale Uniunii PSD+PUR, care contineau materiale de propaganda (calendare, afise, pixuri, brichete, fulare cu insemnele electorale ale acestei aliante si ale candidatului sau la Presedintie), precum si cate un pachet de 100 de grame cu cafea si cate o cutie cu bomboane.

Dupa ce pensionarii au intrat in sala au fost stinse luminile, ramanand aprinsa doar lumina de la scena, ceea ce a provocat alte vociferari ale celor prezenti. "Poate il chem pe Basescu sa vada cum dati bani", a exclamat o femeie. Dupa aproximativ un sfert de ora, unul dintre cei doi barbati a intrat in sala si a inceput sa le imparta bani celor prezenti.

Dupa alte 10 minute, pensionarii au fost invitati de aceeasi persoana sa iasa din sala. In dreptul usii, barbatul respectiv impreuna cu un altul colectau bonurile si dadeau in schimbul acestora cate 150.000 de lei.

Au primit bani in jur de doua sute de persoane. Operatiunea s-a desfasurat rapid, dar cu imbranceli si tipete. Distribuitorii banilor le spuneau unor persoane din jurul lor sa aiba grija sa nu fie presa, aparate de fotografiat sau camere video in preajma.

Pensionarii care au primit banii au spus ca au fost sunati "de la Primarie, de la sectorul 5, pentru o conferinta". Nici unul nu a dorit insa sa-si dezvaluie identitatea sau sa dea detalii.

"Mita electorala de 4 euro"

Alianta PNL-PD a profitat din plin de incident si l-a acuzat pe Ion Iliescu, intr-un comunicat remis ieri, ca a vrut "sa-i cumpere" pe pensionari cu "o mita electorala de 4 euro".

In comunicatul semnat de purtatorul de cuvant al Aliantei, Ionut Popescu, se arata ca evenimentele electorale la care a participat Iliescu reprezinta "o amenintare la adresa normalitatii vietii politice romanesti".

Reprezentantii PNL-PD considera ca Iliescu si ceilalti lideri ai PSD prezenti la intalnirea cu pensionarii bucuresteni "nu le-au aruncat acestora decat firimituri de la festinul clientelei politice si o doza mortala de aroganta".

Portocale si galeti de la Alianta

Si Alianta PNL-PD a apelat la oferirea de produse alimentare sau de uz personal in campania electorala, incercand totusi sa nu incalce legea. Portocalele distribuite gratis in judetul Sibiu de catre Alianta D.A. nu sunt interzise de lege, a precizat presedintele BEJ Sibiu, judecatorul Gheorghe Ciulacu. "Alianta D.A.

Sibiu nu incalca legea prin faptul ca isi face campanie electorala, oferind gratis portocale sibienilor. Daca cineva ofera bauturi alcoolice, atunci este ilegal", a spus Ciulacu. Pe de alta parte, Uniunea PSD+PUR Suceava a sesizat recent politia ca Alianta D.A. a distribuit in judet galeti cu insemne electorale pline cu alimente.

Purtatorul de cuvant al Aliantei Suceava, Orest Onofrei, a declarat ca galetile cu insemnul D.A. au fost oferite goale, pentru a transmite mesajul ca populatia a ajuns la fundul sacului.

Iliescu: "In sprijinul oamenilor mai necajiti"

In replica, presedintele Iliescu a declarat ca apreciaza gestul de a da bani pensionarilor care au participat, miercuri seara, la o intalnire cu el si cu o serie de lideri PSD, nefiind vorba despre "mita electorala". Intrebat cum apreciaza acest gest, avand in vedere interdictiile din Legea electorala, Ion Iliescu a spus: "Nu e chestie electorala.

Probabil ca oamenii de acolo, de la sector, cunoscandu-i, au facut un gest in sprijinul celor mai necajiti, ca, ati vazut, erau printre ei pensionarii cu cele mai slabe venituri. N-am cunoscut treaba aceasta, dar nu pot decat sa apreciez asa ceva, adica e un gest de generozitate".

La insistentele jurnalistilor, care au repetat ca Legea electorala interzice acordarea de bani, presedintele Iliescu a afirmat: "Cand se face pe acest fundal, cu aceasta motivatie, da. Dar a fost o intalnire cu pensionarii, n-a fost un miting electoral"