Joi, pentru a patra zi consecutiv, zeci de mii de partizani ai lui Viktor Iuscenko s-au adunat din nou in centrul Kievului, in Piata Independentei. Dupa o noapte petrecuta pe strazi sau in corturi, la temperaturi cu mult sub zero grade, protestatarii incercau sa se incalzeasca cu ceaiurile si cafelele oferite de organizatorii manifestatiei.

Dupa cele cateva zile in care multimea si-a dovedit sprijinul fata de liderul opozitiei prin manifestari pasnice, multimea in oranj a pornit, la semnalul lui Iuscenko, la masuri mult mai concrete de protest. Lideri ai opozitiei au chemat populatia ucraineana la greva generala si au purces imediat la blocarea garilor, aeroporturilor si soselelor, pentru a obtine controlul acestor puncte strategice.

"Vom duce o lupta sustinuta pana la prabusirea regimului", a strigat multimii Iulia Timosenko, una dintre aliatele-cheie ale lui Viktor Iuscenko. Dupa ce a acuzat liderul opozitiei de tentativa de lovitura de stat, premierul Ianukovici a apreciat ca extinderea crizei ar trebui prevenita si a anuntat joi la postul public de televiziune ca se va aseza la masa tratativelor alaturi de rivalul sau.

Propunerea a fost respinsa inca o data de opozitie, care a considerat-o inacceptabila, intorcand acuzatia de lovitura de stat la adresa premierului. Dupa ce a calificat ca ilegala proclamarea victoriei lui Ianukovici, liderul opozitiei a lansat o declaratie deloc linistitoare, precum ca "singura solutie ramane lupta deschisa".

"Razboiul" este deja dus pe mai multe fronturi, opozitia apeland inclusiv la justitie pentru rezolvarea crizei. La Curtea Suprema de Justitie a fost inaintata o contestatie, prin care se denunta rezultatul falsificat anuntat de Comisia Electorala Centrala. Instanta Suprema a interzis, ieri-seara, publicarea in presa oficiala a rezultatelor contestate ale alegerilor prezidentiale de duminica.

Alimentand suspiciunile care planeaza asupra guvernului de la Kremlin, acuzat de implicare in problema ucraineana, opozitia a dezvaluit ca 17 avioane rusesti au aterizat la Kiev, transportand persoane care s-au echipat in uniforme ale politiei ucrainene.

Anuntul a fost imediat dezmintit de ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, care a criticat aceste zvonuri si a apreciat ca speculatie acuzatia conform careia comandouri rusesti s-ar afla pe teritoriul ucrainean. Presedintele ucrainean Leonid Kucima le-a cerut omologilor din Polonia si Lituania, Aleksander Kwasniewski si Valdas Adamkus, sa medieze criza.

Un comunicat oficial anunta ca "presedintele Valdas Adamkus a discutat prin telefon cu presedintele ucrainean, Leonid Kucima. Kucima i-a propus lui Adamkus si presedintelui polonez, Aleksander Kwasniewski, sa fie negociatori pentru solutionarea crizei politice", se arata intr-un comunicat oficial.

Adamkus s-a consultat si cu Kwasniewski si a decis sa mentina contactul cu el pentru a gasi mijloacele de a aduce toate partile la masa negocierilor si a solutiona pasnic ostilitatile politice. In incercarea de a media conflictul, la Kiev a sosit fostul presedinte polonez si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa.

Sosit la invitatia opozitiei, Walesa a luat cuvantul in aplauzele miilor de manifestanti. El a declarat ca se va intalni cu toate partile implicate in conflict si ca "un compromis este posibil". Cert este ca spiritul de fronda al populatiei kievene se dovedeste molipsitor si pentru restul tarii.

In toate orasele mari din centrul si vestul Ucrainei, oamenii si-au abandonat munca si studiile pentru a cobori in strada. In conditiile in care mobilizarea populara depaseste cu mult chiar si miscarea de independenta din 1991, o incercare a autoritatilor ucrainene de a o reprima in forta s-ar putea dovedi fatala pentru securitatea tarii.

Chiar si amenintata de spectrul unei paralizari economice a tarii, ceea ce s-ar intampla in cazul in care greva se amplifica, puterea de la Kiev nu-si poate permite sa provoace o escaladare a violentei, asmutind fortele de ordine asupra manifestantilor.

Desi ciocniri izolate nu pot fi complet excluse, minerii veniti din regiunile estice riscand o confruntare cu adeptii opozitiei pe scena Kievului, un scenariu apocaliptic al crizei nu este credibil.