Manifestatiile populare pro-democratice din Kiev si din partea de est a Ucrainei au intrat ieri in cea de-a patra zi consecutiva, protestul transfor-mandu-se intr-unul de durata, care se aseamana cu fenomenul "Piata Universitatii" din Bucuresti.

Sute de mii de ucraineni s-au aflat si ieri in Piata Independentei din Kiev, solicitand autoritatilor conduse de presedintele Leonid Kucima sa anuleze alegerile falsificate de duminica.

Ucrainenii dovedesc astfel ca nu accepta aruncarea tarii lor pe orbita Moscovei, dupa ce Comisia Electorala Centrala a consfintit falsificarea alegerilor si l-a dat castigator pe pro-moscovitul Viktor Ianukovici, in locul invingatorului de drept, pro-europeanul Viktor Iuscenko.

Ieri, demonstrantii din "Piata Independentei" au stat din nou o zi intreaga in ninsoare, scandand lozinci pro-europene si pro-democratice, cantand, marsa-luind pasnic sau ascultand slujbele religioase oficiate de preotii care au fraternizat cu manifestantii.

Castigatoarea concursului Eurovision de anul acesta, ucraineanca Ruslana Lizhiko, a anuntat ieri in Piata Independentei ca va intra in greva foamei pana la corectarea rezultatului alegerilor. O atmosfera nu foarte diferita de "Piata Universitatii" din Bucurestii anului 1990...

De cealalta parte, fortele de securitate ucrainene nu par impresionate de entuziasmul manifestantilor ucraineni. Mii de membri ai fortelor speciale sunt gata sa intervina asupra manifestantilor, si se pare ca traditionalii "turisti" rusi din fortele speciale au sosit si ei la Kiev...

Protestele din Ucraina tind insa sa fragmenteze tara in doua parti. Partea centrala si de vest a tarii - influentate si de apropierea lor geografica fata de Europa de Vest - protesteaza puternic fata de falsificarea alegerilor, solicitand schimbarea rezultatului acestora si instalarea favoritului lor, Viktor Iuscenko.

Partea de est insa, dominata de rusofoni si muncitori (cum ar fi minerii din bazinul Donetk), este satisfacuta cu victoria lui Viktor Ianukovici, care de altfel are relatii stranse cu oligarhii din est.

George COMAN

Candidatul pro-european dezavantajat la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Iuscenko, a cerut ieri ucrainenilor sa declanseze greva generala in tara, pentru a determina autoritatile de la Kiev sa anuleze rezultatele scrutinului de duminica.

Opozitia intentioneaza ca aceasta greva sa paralizeze intreaga Ucraina, prin inchiderea fabricilor, a magazinelor si a scolilor si prin blocarea arterelor principale de circulatie din tara, transmite BBC.

Chemarea opozitiei a avut efect destul de rapid, agentia rusa Itar-Tass transmitand ieri ca la granita de vest a tarii au avut loc numeroase blocaje de circulatie, in urma plasarii pe strazi a mai multor baricade.

Staff-ul de campanie al lui Iuscenko a confirmat ieri informatia, declarand ca sustinatorii lui Iuscenko au inceput sa blocheze preventiv drumurile internationale din regiunile de frontiera. Liderii Opozitiei au anuntat apoi, in fata sutelor de mii de manifestanti din Kiev, ca mai multe fabrici, scoli, universitati si teatre au intrat in greva.

De asemenea, drapelul portocaliu al simpatizantilor lui Viktor Iuscenko se afla pe sediul bancii Nationale din Kiev, iar Opozitia a anuntat ca Procuratura din Kiev se afla de partea demonstrantilor.

In orasul vestic Lvov, profesorii au declansat ieri o greva pe termen nelimitat in semn de protest fata de rezultatele controversatului scrutin prezidential, a anuntat Kostiantin Lazurko, presedintele Consiliului local al Educatiei din Lvov, citat de Mediafax.

Profesorii si studentii de la mai multe universitati se afla in greva de cateva zile, solidarizandu-se cu Opozitia pentru a protesta fata de acordarea victoriei in alegeri premierului Viktor Ianukovici. Iar Adunarea Regionala din Lvov a reafirmat ieri ca "nu va asculta decat ordinele" lui Iuscenko. "Presedintele nostru ales este Viktor Iuscenko.

Regiunea Lvov nu va executa decat decretele si ordinele emise de acesta. Fac apel catre alte regiuni sa ia aceeasi decizie", a declarat presedintele Adunarii regionale, Mihailo Sendak.

Simultan, in estul Ucrainei s-au intensificat ieri manifestatiile de sprijin fata de candidatul pro-moscovit, Viktor Ianukovici.

La Sevastopol peste 3000 de oameni au iesit pe strazi declarandu-si loialitatea fata de Ianukovici, purtand pancarte pe care statea scris "Ucraina, Rusia, Belarus - impreuna, fara frontiere", "NU incercarilor de a prelua puterea prin forta", "Ianukovici - presedintele nostru", transmite Rompres.

De asemenea, BBC noteaza ca minerii din regiunea Donetk sunt gata sa il sprijine pe actualul premier Ianukovici si nu sunt dispusi sa intre in greva.

Guvernul ucrainean se clatina

Ministrul ucrainean adjunct al Economiei si Integrarii Europene, Oleh Haiduk, a demisionat ieri in semn de solidaritate cu zecile de mii de ucraineni care protesteaza fata de fraudarea rezultatelor alegerilor prezidentiale, relateaza Mediafax. "Conditia mea de cetatean ma determina sa fiu alaturi de poporul meu", a declarat Oleh Haiduk.

"In situatia in care rezultatele alegerilor prezidentiale nu sunt recunoscute nicaieri in lume, nu mai poate fi vorba despre integrarea europeana", a subliniat ministrul demisionar.

In cursul zilei de ieri, candidatul pro-european Viktor Iuscenko a luat din nou cuvantul in fata sutelor de mii de manifestanti din Piata Independentei din Kiev. El a promis ca nu va renunta la lupta si a anuntat ca a contestat rezultatele alegerilor din Ucraina la Curtea Suprema de Justitie a tarii.

In mod surprinzator, Curtea Suprema de justitie din Ucraina a interzis ieri publicarea oficiala a rezultatelor contestate ale alegerilor prezidentiale de duminica, transmite Mediafax.

Lech Walesa in Piata Independentei

Viktor Iuscenko a aparut in Piata Independentei insotit de liderul istoric al celebrului sindicat polonez Solidaritatea, Lech Walesa, laureat al premiului Nobel pentru Pace.

Intampinat cu urale de sutele de mii de demonstranti, Lech Walesa a declarat ca se va intalni cu toate partile implicate in conflict in incercarea de a rezolva criza ucraineana declansata de rezultatele anuntate de Comisia Electorala Centrala. El a precizat ca a venit la Kiev in calitate de reprezentant in Ucraina al OSCE.

Pe de alta parte, actualul presedinte al Poloniei, Alexandr Kwasniewski, a declarat ieri ca se va deplasa in scurt timp la Kiev pentru a media criza politica din Ucraina, transmite Reuters.

"Turisti" rusi in varianta ucraineana

Opozitia ucraineana a dezvaluit ieri ca 17 avioane din Rusia au aterizat ieri pe aeroportul Zhuliani din Kiev, fiecare transportand aproximativ 80 de persoane care s-au echipat in uniforme ale Politiei ucrainene.

In alt comunicat dat publicitatii de opozitia ucraineana, aceasta mentioneaza ca alte doua avioane rusesti au debarcat pe aeroportul international Borispil din Kiev aproximativ 1000 de membri ai fortelor speciale rusesti "Vityaz".

Se pare ca incidentul s-a soldat cu demisia comandantului-adjunct al fortelor aeriene ucrainene, colonelul Liasenko, care a refuzat sa respecte ordinele privind acceptarea aeronavelor rusesti.

De asemenea, unul din liderii Opozitiei ucrainene, Iulia Timosenko, citata de Agentia "Rusia la zi", a declarat ca in jurul Presedintiei din Kiev au fost plasate unitati speciale ruse din contingentul de interventie OMON.

Potrivit Iuliei Timosenko, trupele ruse au fost aduse la bordul a 12 autobuze, care s-au oprit langa hoteul National, situat la aproximativ 1000 de metri de Presedintia Ucrainei.

O alta sursa, fostul ministru de Externe ucrainean Boris Tarasiuk, in prezent membru al Opozitiei, a declarat ieri la Varsovia ca intre 800 si 1000 de membri ai unor comandouri rusesti se gasesc in Kiev, pregatiti sa actioneze impotriva demonstrantilor, transmite Rompres.

UE nu recunoaste rezultatul alegerilor

Premierul olandez, Jan Peter Balkenende, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene, a declarat ieri in timpul Summitului UE - Rusia ca UE nu poate accepta rezultatul alegerilor prezidentiale din Ucraina. Oficialul european a declarat ca Rusia si UE au "o abordare diferita" in ceea ce priveste criza din Ucraina.

Dupa ce miercuri SUA au declarat ca nu recunosc rezultatul alegerilor din Ucraina, si Canada a transmis acelasi mesaj ieri. In schimb, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat ieri, pentru a doua oara, pe premierul ucrainean Viktor Ianukovici pentru victoria in alegeri, declamand ca poporul ucrainean "a ales stabilitatea".

Romania: alegeri nedemocratice in Ucraina

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mircea Geoana, a declarat ieri pentru Mediafax ca Romania se alatura statelor care considera ca procesul electoral din Ucraina nu a fost conform cu standardele europene in materie de alegeri libere. Mircea Geoana a subliniat, in numele autoritatilor romane, necesitatea ca Ucraina sa se conformeze regulilor europene privind alegerile democratice si libere.

"Suntem impotriva oricarei incercari de fraudare a alegerilor si atragem atentia asupra pastrarii calmului si abtinerii de la orice act impotriva fortelor democratice", a solicitat seful diplomatiei romane.