Minerii din estul Ucrainei au fost adusi la Kiev pentru a-l sustine pe Ianukovici, profesorii din Lvov au intrat in greva, iar razboiul civil este pe cale sa izbucneasca.

Cateva mii de mineri montati de premierul Viktor Ianukovici au ajuns in fata sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Kiev. Presa internationala relata ieri ca situatia de criza in care s-a cufundat Ucraina dupa scrutinul de duminica risca "sa explodeze", dupa ce populatia primeste tot mai multe semnale din tara si strainatate referitoare la ilegalitatile produse in timpul scrutinului.

Observatorii internationali, Opozitia ucraineana, Uniunea Europeana si Statele Unite au avertizat ca rezultatele nu pot fi validate, de vreme ce alegerile au fost "masluite".

IN SPRIJINUL PUTERII. Cotidianul Kiev Post scria ieri ca "mii de barbati, cu casti de miner pe cap, au marsaluit in zorii zilei pe Bulevardul Lesi Ukrainki din Kiev, cu destinatia CEC si centrul capitalei".

Sustinatorii proocidentalului Viktor Iuscenko nu s-au lasat mai prejos, inconjurand sediul CEC, strigand sloganuri antiguvernamentale si cerand recunoasterea liderului Opozitiei ca nou presedinte.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, premierul pro-rus Viktor Ianukovici, a carui victorie a fost anuntata miercuri seara, i-ar fi convocat, la Kiev, pe minerii din regiunea Donbass, din estul Ucrainei, pentru a convinge electoratul opozitiei ca tara are un presedinte ales prin "vot democratic".

MOMENTUL DECISIV. In comentariile publicate ieri, presa rusa s-a grabit sa faca pronosticuri, spunand ca a venit momentul decisiv ca populatia sa aleaga intre tratative pasnice si confruntari de strada. Semnele au inceput deja sa se intrezareasca. La Lvov, fieful nationalistilor din vestul tarii, profesorii si elevii au intrat in greva pe termen nelimitat.

Ei cer Opozitiei sa conteste rezultatele alegerilor, care l-ar fi dat castigator pe Ianukovici.

Rezolvarea crizei ucrainene se poate face doar prin calm si negocieri intre Putere si Opozitie, intre Ianukovici, "care sustine ca nu are nevoie de o victorie legitima", si Viktor Iuscenko, cel care declara deschis ca este "gata pentru o noua runda de alegeri", scrie ziarul economic Vedomosti.

Pentru Izvestia, destinul Ucrainei "va fi conturat de alegerea sau refuzul autoritatilor de a utiliza forta impotriva opozantilor lor". "Kievul se pregateste de razboi", titreaza Nezavissimaia Gazeta, pentru care rezolvarea pe cale pasnica a crizei "a devenit practic imposibila".

ULTIMA ORA

Minerii au inconjurat sediul Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, la chemarea castigatorului declarat al alegerilor, Viktor Ianukovici.

La sediul Presedintiei, fortele de ordine au incercuit zona, blocand accesul manifestantilor.

Camioane cu nisip, scuturi, bastoane, tunuri cu apa fac parte din arsenalul cu care sunt dotati politistii.

O inclestare intre fortele de ordine si protestatari parea ieri iminenta.

Administratia de la Kiev a respins ieri criticile SUA, acuzand Washington de implicare in chestiunile interne ale Ucrainei.

CHEMATI LA DATORIE

Fortele de securitate ucrainene au impanzit capitala Ucrainei. In zona Presedintiei de la Kiev nu se mai poate circula din cauza fortelor de ordine chemate sa-si faca datoria.

Decizia autoritatilor de a masa trupele in zona a fost luata dupa ce candidatul Opozitiei, prooccidentalul Viktor Iuscenco, a anuntat ca va crea un Comitet de Salvare Nationala si ca va declansa o greva politica pe termen nedeterminat.

Agentia Itar-Tass relata ieri ca unitati echipate cu casti, scuturi si bastoane de cauciuc au fost plasate in prima linie a dispozitivului defensiv desfasurat in fata sediului Presedintiei. In spatele acestora au fost postate forte de politie. Fortele de securitate sunt flancate de camioane incarcate cu nisip, care blocheaza accesul protestatarilor in zona Presedintiei. Unii dintre cei 1.

000 de protestatari aflati in Piata Independentei asteptau ieri in fata barierei de fier instalate in fata Presedintiei.

ULTIMA ORA

"Ucraina trebuie sa se conformeze regulilor europene privind alegerile democrate si libere", a declarat ieri ministrul roman de Externe, Mircea Geoana. Seful diplomatiei romane a spus ca Romania se alatura statelor care au declarat procesul electoral din Ucraina ca fiind neconform cu standardele europene.

"Suntem impotriva oricarei incercari de fraudare a alegerilor si atragem atentia asupra pastrarii calmului si abtinerii de la orice act impotriva fortelor democratice", a spus Geoana. Anuntarea candidatului prorus, Viktor Ianukovici, drept castigator nu concorda cu evaluarile altor organizatii si ale unei parti importante a electoratului.