Raportul privind Bulgaria adoptat de Comisia de politică externă a Parlamentului European conţine un amendament care recomandă ca această ţară să incheie un Tratat de Aderare separat cu UE, insă negociatorul şef al Romaniei Vasile Puşcaş susţine că acest lucru nu inseamnă decuplarea celor două ţări.

Comunicatul oficial publicat pe site-ul Parlamentului European precizează că membrii Comisiei de politică externă consideră că Bulgaria va fi pregătită să adere la UE in 1 ianuarie 2007 şi nu vede nici un obstacol pentru a grăbi semnarea Tratatului de aderare, de preferinţă la inceputul primăverii viitoare.

Membrii Comisiei de politică externă a PE subliniază că "programul de aderare a Bulgariei la UE nu ar trebui legat de cel al oricărei alte ţări candidate".

Negociatorul-şef al Romaniei cu UE, Vasile Puşcaş, precizează, intr-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX că in raportul votat, marţi, privind evoluţia Romaniei pe calea aderării la Uniunea Europeană, amendamentele care propuneau aminarea finalizării negocierilor, a datei aderării sau decuplarea de Bulgaria, au fost respinse cu 64 voturi

"pentru" şi 8 "impotrivă".

Puşcaş precizează că aceeaşi Comisie a Parlamentului European, dezbătind raportul pentru Bulgaria, a aprobat amendamentul care recomandă ca ţara vecină să incheie un Tratat de Aderare separat cu Uniunea Europeană.

Oficialul roman subliniază, insă, faptul că acest lucru nu presupune decuplarea Romaniei de Bulgaria, amendamentul nefăcind nici un fel de referire la situaţia Romaniei.

Mai mult, incepind cu Foaia de parcurs, adoptată de Consiliul European de la Copenhaga din decembrie 2002, continuind cu toate concluziile Consiliilor Europene care au urmat şi confirmată de raportul CE, aderarea Romaniei şi Bulgariei a fost "tratată ca un fenomen unitar şi ireversibil", care face parte din cea de-a cincea extindere a Uniunii Europene.

"Noi ne vom pregăti in continuare pentru finalizarea negocierilor in 2004, semnarea Tratatului de Aderare in prima parte a anului 2005 şi aderarea efectivă la 1 ianuarie 2007", a conchis Puşcaş.

Rapoartele pentru Romania şi Bulgaria, adoptate de Comisia de politică externă a Parlamentului European, vor fi dezbătute şi aprobate de plenul forului european la inceputul anului viitor. De obicei, plenul nu aduce modificări substanţiale acestor rapoarte.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, a propus, in 24 noimebrie, calendarul pentru anul viitor legat de finalizarea procesului de negociere cu Romania şi Bulgaria.

Astfel, in ianuarie 2005 va avea loc prima dezbatere asupra Romaniei şi Bulgariei pentru elaborarea noilor rapoarte şi pregătirea avizului PE, in aprilie 2005 va fi acordat "avizul conform" pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei şi Bulgariei la UE, iar in 9 mai 2005 (ziua Europei) va avea loc semnarea Tratatului de aderare.

Foaia de parcurs precizează doar că aceste tratate vor fi semnate in anul 2005.