Pentru ca leul s-a "avantat" cam mult, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa opreasca aprecierea monedei nationale si a intervenit in piata valutara interbancara prin ordine de cumparare de euro, estimate de dealeri la o valoare cumulata de pana in 50 de milioane de euro.

In ciuda faptului ca banca centrala a anuntat chiar la inceputul lunii noiembrie ca o va lasa mai moale cu interventiile, piata valutara s-a confruntat luni cu prima interventie. Fara interventia bancii centrale, o noua scadere a cursului ar fi dus la o devalorizare a dolarului cu aproape 15%.

De la inceputul anului, leul a castigat 9% fata de cosul valutar format din 75% euro si 25% dolari, iar in termeni reali s-a apreciat cu aproape 17%.

Dupa modelul sedintelor precedente, bancile au cotat moneda europeana in scadere. Euro a atins un minim al zilei de 36.700 de lei, dar a revenit treptat, pe fondul unor cumparari de valuta interpretate in mod diferit de reprezentantii bancilor.

La un nivel al cursului de 37.200 lei/euro, BNR si-a facut puternic simtita prezenta in piata, iar cotatiile au urcat fara incetare, pana in apropiere de 40.000 de lei/euro. Iesirea BNR din piata a fost urmata imediat de o revenire a raportului de schimb in jurul nivelului de 38.000 de lei.