Organizatiile neguvernamentale au supus, ieri, oamenii de televiziune - Lucian Mandruta (Antena 1), Andreea Esca (Pro TV), Gabriela Vranceanu Firea (Antena 1), Alessandra Stoicescu (Antena 1), Lucian Sarb (TVR), Radu Moraru (B1 TV) - unui examen de constiinta. "Va scriem astazi in calitate de colegi de generatie si de persoane care impartasesc aceleasi valori europene.

Posturile de televiziune in care lucrati astazi, sau pe care le cautionati prin prezenta voastra ca lideri de opinie, au devenit in ultimii ani, dupa cum reiese din documentele partenerilor internationali ai Romaniei - in primul rand din rapoartele de tara ale Comisiei Europene -, o sursa importanta de probleme pentru integrarea tarii noastre in UE.

De asemenea, in campania electorala ce sta sa se incheie modul lor de comportare a fost extrem de controversat, iar ingrijorarile privind libertatea de exprimare in Romania n-au facut decat sa creasca in randul institutiilor si observatorilor din Vest", se arata in scrisoarea trimisa de Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Academia de Advocacy, APADOR - Comitetul Helsinki, Asociatia

Pro Democratia (APD), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Freedom House Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Liga Romana de Presa, Romania Think Tank (RTT), Societatea Academica din Romania (SAR), Solidaritatea Universitara.

"Cand vocile din Romania citate drept credibile de presa internationala cu greu pot fi auzite pe canalele voastre, cand informatii esentiale de interes public nu sunt aduse la cunostinta publicului (cazul stenogramelor PSD sau al retragerii observatorilor APD din alegeri), atunci exista o problema serioasa. Intrebarea care se pune este: Unde anume se localizeaza ea?", se mai arata in mesaj.

Organizatiile neguvernamentale adreseaza celor sase "colegi" un set de intrebari cu scopul de a clarifica lucrurile:

"Daca ati avea autoritate asupra emisiunilor de stiri sau actualitate pe care le prezentati, ele ar arata la fel cum arata astazi? Aveti libertatea de a prezenta toate punctele de vedere si a le echilibra asa cum ati invatat ca e corect? Aveti libertatea de a invita in jurnale sau alte emisiuni comentatorii care vi se par cei mai potriviti sau vi se indica persoanele favorite de catre

conducerea postului?"; "Care este limita pana la care pot fi tolerate, fara ca voi sa luati o pozitie publica impotriva lor, abaterile de la normele etice pe care o parte dintre voi le-ati invatat chiar la sursa, in Occident, cu sprijinul unor organizatii aflate pe lista de semnaturi de mai jos?"; "Va inchipuiti ca dupa aceste alegeri viata va reveni la normal si veti fi din nou liberi sa va

faceti meseria? Chiar credeti ca acest lucru se va intampla de la sine, ca libertatea vine cadou pentru o buna purtare care inseamna de fapt contrariul ei? Comparati riscurile voastre cu ale celor care tipareau ziare clandestin sub comunism sau aveau minerii la usa in 1990. Uitati-va la colegii din Ucraina, care se expun la riscuri mult mai mari decat voi.

Apoi dati-ne un semn, daca pretuiti libertatea - desi tacerea vinovata este si ea un raspuns".