Alocand spatii ample accidentului in care un puscas marin de la Ambasad SUA la Bucuresti a curmat viata bassittului trupei Compact, Teo Peter, resa internationala de ieri gaseste multe discrepante intre comportamentul autoritatilor de Washington in cazuri similare, dar petrecute pe teritoriul SUA.

Agentia de presa AFP titreaza ca "Episodul de la Bucuresti contrasteaza flagrant cu unul similar petrecut in anul 1997, in centru Washington-ului.

Atunci, diplomatul georgian, s-a urcat baut la volanul masinii ambasadei si, fara sa tina seama de culoarea rosie a unui semafor, a depasit sirul de autovehicule stationate la stop si a accidentat mortal, pe trecerea de pietoni o adolescenta de 16 ani.

La acel moment, Departamentul de Stat SUA a facut presiuni incredibile asupra presedintelui georgian Eduard Shevardnadze pentru a-l determina pe acesta sa-i ridice imunitatea diplomatica lui Gueogui si sa il deporteze in America.

Ca rezultat al acestor demersuri, Makharadze a fost nevoit sa se supuna unui proces sever al justitiei americane, el executand si in prezent perioada de detentie intr-o inchisoare din SUA". (M. Pribu)

Puscasul marin nu este la primul accident de circulatie in Romania. In luna martie, americanul s-a izbit violent de un stalp de pe Soseaua Nordului. Cauza accidentului a fost viteza excesiva. Neexistand nici o victima, dosarul s-a clasat.