Teo Peter a plecat ieri pe ultimul drum, de la Sala Polivalenta, locul unde timp de trei zile s-a desfasurat Festivalul “Rock In My Heart”, al carui producator a fost liderul trupei Compact. Toti prietenii, colegii, colaboratorii si iubitorii muzicii sale au venit la ora prinzului sa-si ia ramas bun. De Sfintul Nicolae, Teo a strins linga el prietenii pentru ultima oara.

Cel care a fost liderul uneia dintre cele mai importante trupe rock romanesti va fi inmormintat astazi, la ora 13.00, la Cimitirul Manastur din Cluj-Napoca, orasul sau natal. Teofil Nelu Peter (50 de ani) s-a stins din viata in zorii zilei de 4 decembrie in urma unui tragic accident de circulatie.

Rudele, colegii de trupa si prietenii apropiati au dorit ca Teo Peter sa plece pe ultimul drum de la Sala Polivalenta, locul de unde artistul a plecat dupa incheierea primei seri a festivalului “Rock In My Heart”.

Dupa prima seara cind, in deschidere, a cintat Altar, formatia fiului sau, Teo Peter a plecat sa manince la un restaurant, impreuna cu un grup de prieteni. A mers apoi spre casa in acelasi taxi cu Berti Barbera. Din masina blestemata, Berti a coborit cu citeva minute inainte ca automobilul condus de puscasul marin sa o loveasca.

Ieri dimineata, trupul neinsufletit al artistului a fost ridicat de la IML de rude si citiva prieteni apropiati, printre care Paul Ciuci, solistul vocal al trupei Compact. In drum spre Sala Polivalenta, micul cortegiu s-a oprit la o biserica din Berceni, pentru o slujba religioasa. Acela a fost singurul moment in care capacul sicriului a fost ridicat.

In timpul slujbei, fiul artistului, Teo Peter jr., a primit primul apel telefonic din partea ambasadorului american la Bucuresti. Cum acesta s-a scuzat ca nu poate vorbi, ambasadorul a revenit peste citeva ore, prezentindu-si condoleantele si anuntindu-si intentia de a participa astazi la ceremonia de inmormintare de la Cimitirul Manastur din Cluj.

“Atit de mult i-a iubit pe americani... si ei l-au omorit”

La ora 13.00, la Polivalenta au venit sa-si ia ramas bun de la Teo Peter colegii si prietenii de la Iris, Holograf, Vama Veche, Bere Gratis, ZOB, Sfinx Experience, Laura Stoica, Marius Batu, Victor Socaciu, prietenii din presa, producatori muzicali, tehnicieni, sunetisti, organizatori de spectacole, aproape toata lumea muzicala romaneasca.

“Atit de mult i-a iubit pe americani... si americanii l-au omorit”, ne-a marturisit Paul Ciuci, dupa slujba religioasa de la Polivalenta.

“Vrem doar sa-l inmormintam pe tata cum se cuvine. Nu stiu ce se va intimpla apoi”, a declarat Peter junior.

“I-a impacat pe toti ca sa-l ingroape”

Teo Peter intentiona sa inceapa pregatirile pentru un mare concert Compact, care sa-i reuneasca pe aceeasi scena pe toti muzicienii care, de-a lungul timpului, au cintat in trupa. “In acest scop l-a impacat, nu de mult, pe Paul Ciuci cu Leo Iorga si cu Adi Ordean. Era foarte fericit ca a reusit asta. Deja gasise sponsori pentru acest mare concert.

I-a impacat pe toti ca sa-l ingroape”, ne-a spus o prietena a celui disparut.

Puscasul se specializase in accidente

Americanul Robert Cristopher Vangoether (31 de ani), acuzat ca ar fi provocat moartea basistului trupei Compact, Teo Peter, intr-un accident de circulatie, nu este la primul accident rutier in Bucuresti. El a mai facut unul in luna martie, in dreptul Ambasadei Chinei. Baut si atunci, ca si acum, a depasit cu mult viteza legala, a derapat pe piatra cubica si a intrat intr-un stilp.

La momentul respectiv, americanul a refuzat (ca si acum de altfel) sa i se faca alcoolemia la IML, invocind imunitatea diplomatica. Cazul a fost clasat rapid.

Politistii au finalizat cercetarile in recentul accident mortal si au recomandat Parchetului sa-l cerceteze pe american pentru ucidere din culpa. Insa procurorii nu pot continua ancheta intrucit asteapta sa se stabileasca daca puscasului marin ii va fi ridicata imunitatea de catre autoritatile americane, fapt putin probabil.

Neoficial, procurorii spun ca, aproape sigur, dosarul va fi trimis in SUA. Ieri, Ministerul Justitiei a anuntat ca o echipa de procurori militari din SUA va sosi astazi la Bucuresti pentru a colabora cu procurorii romani pentru finalizarea cit mai rapida a dosarului.

Simbata dimineata, puscasul marin a intrat cu o masina de teren intr-un autoturism al firmei Cristaxi in care se afla Teo Peter, care a decedat pe loc. Puscasul marin, angajat al Ambasadei SUA, a fost scos din Romania imediat dupa accident si se afla la o baza militara americana. In Romania, el avea ca misiune asigurarea securitatii ambasadorului Jack Dyer Crouch. (Georgeta Ghidovat)

Intr-un caz similar, americanii l-au judecat pe un diplomat georgian!

Dupa o trecere in revista a celor petrecute la Bucuresti, Agentia France Presse consemneaza faptul ca incidentul contrasteaza clar cu cel produs in 1997 la Washington, cind un diplomat georgian beat a ucis intr-un accident o fata de 16 ani.

“La vremea aceea, Departamentul de Stat al SUA a facut presiuni puternice asupra presedintelui georgian de atunci, Eduard Sevardnadze, fortindu-l sa revina asupra unei decizii anterioare de a-l rechema in tara pe vinovat si convingindu-l sa-i ridice imunitatea. Ca urmare, diplomatul a fost judecat si trimis intr-o inchisoare americana”, noteaza AFP.

In acest context, Agentia Reuters reaminteste ca, in urma cu doi ani, Romania a stirnit indignarea oficialilor de la Bruxelles, fiind prima tara din lume care a semnat tratatul prin care militarii americani erau exceptati de a intra sub jurisdictia Curtii Penale Internationale. (J.P.)

Ne calca si albanezii!

O bucuresteanca in virsta de 34 de ani a fost, ieri, victima unui angajat al ambasadei Albaniei la Bucuresti. Femeia a avut ghinionul sa se afle pe strada Paris, unde circula ca la raliu angajatul ambasadei, la volanul unui jeep marca Mercedes.

Alte sapte masini, parcate, au fost luate de-a valma, una dintre ele fiind impinsa intr-o femeie care se afla pe trotuar si care a fost strivita intre masina si un zid. Victima, in virsta de 34 de ani, a fost internata la Spitalul de Urgenta Floreasca, avind fractura de bazin. Ea va trebui sa ramina internata in spital cel putin doua luni.

Angajatul ambasadei Albaniei este de origine canadiana si are in jur de 55 de ani. (Georgeta Ghidovat)

Alt american, alta victima

O batrina in virsta de 70 de ani a decedat, duminica, in urma unui accident rutier in care autorul este cetatean american. La intersectia bulevardului Timisoara cu strada Sibiu, femeia a fost lovita violent pe trecerea de pietoni. Soferul a fugit de la locul accidentului. Automobilul a fost dat in urmarire si oprit dupa cinci minute.

In timp ce i se cereau documentele, soferul a demarat brusc, incercind si de aceasta data sa fuga. Unul dintre politisti l-a somat, folosind armamentul din dotare, moment in care soferul s-a predat. Stylianos-Ulises V. (20 de ani), cetatean american de origine greaca, este cercetat pentru ucidere din culpa si parasirea locului accidentului.