Singura confruntare directa din campania pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale dintre candidatii ramasi in cursa - Adrian Nastase si Traian Basescu - s-a consumat miercuri seara la televiziunea publica. Fiecare dintre cei doi a facut apel la electoratul formatiunii politice adverse sa-l voteze.

Confruntarea dintre cei doi candidati la Presedintie a starnit, cum era de asteptat, un interes enorm. Dand crezare cifrelor prezentate de postul public de televiziune, emisiunea in cauza a fost urmarita de peste un milion si jumatate de romani.

Cei doi candidati la Presedintie au incercat din rasputeri sa se incadreze in timpii acordati, lucru care le-a si folosit uneori, gongul salvandu-i sa dea raspunsuri complete la intrebarile incomode.

Comunisti de doua feluri

Confruntarea dintre cei doi nu s-a limitat doar la formularea de raspunsuri la intrebarile puse de moderatori, ci s-a transformat de cateva ori intr-un dialog aprins intre Nastase si Basescu. Aceste momente au fost marcate de renuntarea la adresarea la persoana a doua plural. Cei doi s-au tutuit si si-au spus pe numele mic, asa cum faceau probabil pe vremea cand erau vecini de scara.

Basescu a incercat, intr-un astfel de moment, sa demonstreze ce au ei in comun: faptul ca amandoi au fost comunisti. "Domnule Nastase, noi doi avem o problema, pe cuvantul meu, sa discutam sincer, suntem amandoi fosti comunisti. Poporul roman merita alti candidati", a spus Basescu. Sinceritatea la care facea apel liderul democrat a fost de fapt o capcana intinsa lui Nastase.

Trecand la tutuiala, Basescu a atacat direct, amintindu-i lui Nastase ca a fost mult mai activ decat el in plan politic pe vremea comunistilor. Basescu chiar a precizat ca, in calitate de membru de partid, si-a servit tara, in timp ce Nastase ar fi fost "un avocat al lui Ceausescu".

Basescu isi recunoaste greseala

Traian Basescu a mai avut un moment in care a stiut sa fie deasupra contracandidatului sau. Intrebat despre aprecierea facuta de el ca 20% dintre romani ar fi homosexuali, Basescu a raspuns sec si extrem de convingator: "A fost o eroare". Fiecare dintre cei doi candidati a incercat sa aiba un mesaj cat mai convingator.

Adrian Nastase a pedalat mai mult pe realizarile Guvernului pe care l-a condus in ultimii patru ani, in timp ce Traian Basescu, lipsit de astfel de argumente, a vorbit despre ceea ce va face cand va fi presedinte.

Dorind sa evite un raspuns direct privind o eventuala colaborare cu PRM a Aliantei pentru a forma majoritatea parlamentara, Basescu s-a trezit negand unele afirmatii publice ale sale sau ale unor colaboratori ai sai.

Astfel, desi s-a anuntat ca Alianta se afla in negocieri cu unele partide si continua discutiile cu PRM, Basescu a declarat in cadrul confruntarii ca Alianta PNL-PD n-a initiat nici un fel de negocieri cu alte forte politice inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, obiectivul prioritar fiind castigarea scrutinului din 12 decembrie.

Amandoi candidatii au sustinut ca, de vreme ce locatarul de la Cotroceni este presedintele tuturor romanilor, ar fi satisfacuti daca vor fi votati de electoratul PRM, al UDMR si chiar de electoratul formatiunii politice adverse.

Geoana ramane in carti

"Mircea Geoana este si ramane candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR pentru functia de prim-ministru, iar comentariile pe aceasta tema nu sunt justificate", a declarat Adrian Nastase in cadrul confruntarii cu Basescu. El a facut referire la o declaratie a presedintelui Ion Iliescu, care a spus ca Geoana ar fi mai util ca ministru de Externe in procesul de aderare la UE.

Nastase a adaugat ca ceilalti membri ai cabinetului vor fi anuntati dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale, in conditiile in care, in acest moment, exista majoritatea parlamentara necesara sustinerii viitorului Guvern.