Bataie in Guverne

Traian Basescu a anuntat ca Alianta DA PNL-PD va forma noul Guvern, in ciuda faptului ca intre cele doua tururi de scrutin Adrian Nastase a negociat cu UDMR si PUR formarea unui Cabinet. Castigarea prezidentialelor de catre candidatul Aliantei a rasturnat situatia.

Basescu a insistat asupra faptului ca el nu este in situatia de a negocia formarea unui Executiv cu "un mandat grevat de obligatii anterioare obtinerii mandatului de presedinte". Ceea ce ar putea sa insemne ca Alianta isi va cauta parteneri pentru sprijin parlamentar, dar nu neaparat colegi la guvernare.

Argumentul forte al lui Basescu este, in cazul in care Alianta nu obtine sprijinul parlamentar necesar, provocarea alegerilor anticipate, ceea ce ar putea aduce PNL-PD dorita majoritate. Atat UDMR, care a avut emotii in privinta intrarii in Parlament, cat si PUR, care nu a indraznit sa candideze de unul singur, vor evita pe cat posibil o astfel de solutie.

PUR si UDMR la mana DA

Semnalele dinspre cele doua formatiuni conduse de Marko Bela, respectiv Dan Voiculescu au prezentat ieri schimbari semnificative de pozitie, ambele manifestandu-si interesul pentru discutii cu Alianta. UDMR este in pozitia ingrata de a nu prea avea de ales.

In Senat, Alianta PNL-PD are 49 mandate, la care s-ar putea adauga cele 11 ale PUR si 10 ale UDMR, totalizand astfel o majoritate rezonabila: 70 voturi, fata de 46 PSD si 21 PRM. In Camera Deputatilor, Alianta a obtinut 112 mandate, PUR 19 si UDMR 22, in total 153 voturi fata de PSD - 113 si PRM - 48.

Mai mult, in toate legislaturile de pana acum minoritatile, care depind de resursele alocate de la Buget de guvernanti, au actionat de partea puterii. La toate acestea se adauga faptul ca Alianta este pe cale sa obtina sprijinul celor cinci parlamentari ai Blocului National Sindical (BNS) intrati in Legislativ pe listele PRM.

Pe de alta parte, cei care nu vor suporta sa ramana de partea invinsilor (PSD) vor trece de partea invingatorilor (PNL-PD). In toate aceste calcule trebuie tinut cont si de faptul ca Traian Basescu este un negociator dur, antrenat in discutii serioase cu organisme internationale. Aproape sigur, nici UDMR si nici PUR nu vor obtine mare lucru din ceea ce, saptamana trecuta, au solicitat PSD.

Stolojan ar putea reveni

Surse din Alianta sustin ca extrem de important este si ce va face Theodor Stolojan, care ar putea reveni in cateva zile in viata politica. Aceleasi surse nu exclud total posibilitatea ca Stolojan sa poata ocupa fotoliul de premier sau, mai curand, un post de ministru in viitorul Cabinet. Mai ales ca relatiile Basescu - Stolojan au fost catalogate ca fiind excelente.

Formatiunea care pare a nu intra in nici un calcul este PRM, care prin liderul sau si-a anuntat disponibilitatea de a discuta cu oricare forta politica. Insa, pana acum, nici o forta politica nu si-a manifestat interesul in ceea ce priveste sprijinul PRM, care are 69 de parlamentari.

Liderii Aliantei au facut ieri si un anunt important: pana cand Traian Basescu nu isi va prelua prerogativele de sef al statului, mandatul lui Ion Iliescu expirand pe 20 decembrie, PNL-PD nu va negocia formarea unei majoritati parlamentare cu celelalte formatiuni.

Astfel incat, UDMR si PUR au suficient timp de gandire pentru a vedea ce-ar putea castiga si ce-ar putea pierde daca vor sustine Alianta DA.

Anca HRIBAN

Ziua - 14 decembrie 2004