PSD - ziua cea mai lunga, noaptea cea mai neagra

articol preluat din Romania Libera

Cine ar fi crezut duminica dimineata ca douasprezece ore mai tarziu Romania va fi o "zona libera de Nastase"? Nastase insusi n-ar fi crezut in nici un caz.

Iar slugoii din jurul sau, increzatori in invincibilitatea masinariei de partid, n-ar fi crezut sub nici o forma ca vremea suprematiei pesediste se poate sfarsi, ca atotputerea de care s-au agatat cu ghearele si cu dintii timp de patru ani li se va scurge printre degete ca nisipul.

Ora 9.30. La scoala generala nr. 17 din zona Kisseleff, Nastase a venit sa voteze. Cu doamna Dana, ca de obicei, cu cele doua beizadele, Andrei si Mihnea, si cu suita de rigoare - Geoana, Dan Ioan Popescu, Vanghelie (furnizorul de aplaudaci al campaniei PSD). Toti cu gurile pana la urechi, extrem de optimisti. De fapt nu optimisti. Siguri.

De parca buletinele erau deja in urne, stampilate 99,99% in dreptul lui Nastase. Pana si doamna Dana renuntase la rigiditatea ei obisnuita si zambea larg cu gandul ca peste cateva ore o va scoate pe doamna Nina la pensie si isi va lua in primire postul de Prima Doamna. "Vooi fi un presedinte puternic!", zice Nastase, calm si relaxat, la iesirea de la vot.

Ora 11.00, sediul central al PSD din Kiseleff. In curte, o armata de oameni facea ultimele retusuri pentru petrecerea pregatita de marele maestru al party-urilor pesediste, Bogdan Enoiu de la McCann Ericsson. O mocheta albastra fusese intinsa pe jos sa fereasca picioarele ilustre de umezeala. Un ecran imens era instalat langa cladire, transmitand simultan programele TVR si Antena 1.

In fata lui, un podium pentru invingatorul Adrian si in spatele unui cordon de plus, un podium mai mare pentru camerele de filmat si pentru ziaristi. De jur imprejurul curtii, vreo 20 de sobe mobile cu gaz, pentru incalzirea aerului.

Organizare ca la carte, ce sa mai! In palatul PSD, la parter, chelnerii si femeile de serviciu se agitau de zor carand cutii cu sticle de sampanie, stivuite la indemana pentru momentul anuntarii victoriei.

Inaltele fete ale partidului nu se vedeau insa. In Kiseleff fusese "exilat" doar purtatorul de cuvant al partidului, Titus Corlatean, secondat de administratorul partidului, "domnul Lazar", si de facatorul de imagine Enoiu. Corlatean - extrem de jovial si de bucuros.

"Pe exit-poll-urile de la 11 avem 12 procente peste Basescu!", le povestea el ziaristilor stransi in mare numar la sediul PSD. Nu se mira nimeni, ca doar mai functionase o data masinaria de vot, si nu se asteptau nici ziaristii la alt rezultat.

Ora 16.00. "Ati aflat? Basescu este la egalitate cu Nastase! Pe sondajul PSD, facut de Insomar!". Acest zvon a inceput sa circule printre ziaristi cu viteza gandului. Au fost inrosite telefoanele. E adevarat? Chiar sunt la egalitate? Pesedistii din sediu fac gesturi de lehamite. Doar n-o sa credeti asa ceva, zic ei. Nastase conduce cu 7 procente.

Ora 17.00. "Basescu l-a depasit pe Nastase!". Zvonistica continua cu intensitate crescanda. Candidatul Aliantei era dat ca avand un procent si ceva mai mult decat cel al PSD. Corlatean - tot impasibil: "Fiti seriosi! Imi pare rau pentru voi ca va lasati furati de zvonuri!".

Ora 19.00. Se afla ca TVR va difuza la 21 un exit-poll care il are pe Basescu "in fata", cu peste un procent. Incredibil, cum sa faca tocmai TVR asa ceva? Informatia este confirmata din mai multe surse. Din alte surse, se aude la PSD ca sondajele CURS si Insomar il au drept favorit tot pe Basescu. Cu toate astea, nimic nu e sigur. Pentru ca nu ii venea nimanui sa creada.

Sa-si fi iesit Cozmanca din mana? Sa se fi defectat calculatoarele lui Dan Nica? In orice caz, zvonurile incepusera la aceasta ora sa le dea pesedistilor fiori reci pe sira spinarii. Titus Corlatean ducea munca de lamurire cu fiecare ziarist in parte, incercand sa-i convinga ca Nastase are cu sase procente mai mult decat Basescu. Dar fata lui nu era convingatoare deloc.

Ora 19.30. Au inceput sa soseasca grupuri-grupuri de sustinatori, simpatizanti, fripturistii casei. Deschizatori de drumuri, Cornel Fugaru si Mirela Fugaru, Peter Imre si iubita. Au venit din timp sa prinda loc in fata la pupat. Se vede treaba ca nu aflasera de zvonurile inspaimantatoare, pentru ca afisau figuri linistite si zambitoare.

La fel si Rodica Stanoiu, calma si increzatoare. In curte se faceau probe de microfon si pesedistii, ministri amestecati cu soferi si functionari si chiar cu cativa mosneguti din generatia pro-Iliescu, se aciuasera in jurul sobelor, facand planuri pentru inca patru ani de stat la putere.

Ora 20.00. Basescu e in avans. Nu mai incape nici o indoiala. Prea stie toata lumea acelasi lucru. Si iata, a sosit Dan Andronic, cu o fata cam intunecata! "Cum e? Ce stiti?". "Nu e cum am vrut noi, dar e bine". Si daca nu e bine, atunci actionam in consecinta, spuneau unii mai "realisti" din jurul lui Andronic.

Acestia sustineau ca se luase deja o decizie ca, in caz de criza, "echipa operativa a lui Cozmanca sa ia masuri". S-au si luat, de altfel: au fost inchise fara drept de apel sectiile speciale de vot din Bucuresti, ca prea erau mari cozile alegatorilor lui Basescu.

Titus Corlatean recita insa in continuare aceeasi poezie, cu o mica variatiune: Nastase era in fata, dar nu cu 6, ci cu 4 procente.

Ora 20.45. Soseste Nastase. Incearca sa zambeasca, dar nu e zambetul sau. Se duce in sediu, insotit de consilieri. In spatele lui, se striga "Nastase Presedinte!". Soseste imediat si Iliescu. Fara zambet, cu Cozmanca furios. Amandoi intra in cladire, direct in biroul lui Nastase. Vine si PUR-ul lui Voiculescu.

Vicepremierul desemnat Codrut Seres, purtatorul de cuvant al partiduletului, Bogdan Pitigoi, cativa tineri din conducerea partidului.

Se hlizesc si fac bancuri pe seama zvonurilor despre victoria lui Basescu, dar nu cu rautate, motiv pentru carcotasi sa rada si sa se intrebe daca nu cumva Voiculescu va sta in momentul difuzarii rezultatelor in block-start, la statuia Aviatorilor, la mijlocul distantei dintre Kiseleff si sediul Aliantei din Modrogan, sa vada in momentul aflarii invingatorului catre cine se indreapta - catre

Nastase sau catre Basescu?

Ora 20.55. Nastase vine in curte, se urca pe podium, alaturi de Voiculescu si Mircea Geoana. Iliescu n-a vrut sa stea langa emulul sau Adrian. Oare de ce? Se cam repeta episodul celebru de la locale, cand Nastase l-a lasat singur pe Geoana in cortul de campanie, stiind ca acesta va pierde si nedorind sa se afiseze cu perdantul.

Nastase nu mai zambeste, desi multimea din fata lui ii scandeaza numele.

Ora 20.59. "Nastase Presedinte! Nastase Presedinte!" Delir general in curtea PSD. Lingusitorii tipa din toti rarunchii si isi pregatesc palmele pentru aplauze.

Ora 21.00. TVR da 50%-50%. "Nastase Pre..." Cuvintele le raman in gat pesedistilor. Intr-o fractiune de secunda, in Kiseleff se face o liniste incredibila. Nici o soapta, nici un murmur. Doua sute de ministri, parlamentari, slugute, lingusitori au incremenit. Stane de piatra s-au facut, cu ranjetele inghetate pe fetele lor antrenate in aroganta guvernarii cu girofar.

Cum se poate asa ceva? Nu poate fi adevarat! Asta pareau ca gandesc la unison, ca cyborgii conectati la un creier comun: "Nu e adevarat! E un cosmar colectiv din care se vor trezi imediat si vor sarbatori victoria lui Nastase. Nu poate fi altfel...

Ora 21.01. Miron Mitrea isi ia sotia de mana si pleaca fara sa se uite in urma. Sunt urmati rapid de Dan Ioan Popescu si Dan Nica, a carui mustata obraznica atarna pe colturile cazute ale gurii atat de inveninate pana in urma cu un minut.

Ora 21.02. Pe podium, sub ecranul gigantic, Nastase este vanat. Si el stana de piatra. Imensul sau orgoliu a fost profund ranit de matrozul acela galagios, lipsit de o mutra potrivita pentru un presedinte.

Cum adica sa-l voteze romanii pe ala, pe uratul ala, pe obraznicul ala care nu are studiile si cultura lui, care nu vorbeste limbi straine, care nu se pupa si nu linge inghetata cu Berlusconi, care nu colectioneaza tablouri ca el si nu recita din dialogurile lui Platon, care nu este frumos ca el?! IMPOSIBIL! Si totusi era posibil. Pe ecran statea in continuare acel 50%-50%.

Nastase isi aduna cu greu muschii fetei cazuti la nivelul gleznelor.

La fel de greu isi regaseste corzile vocale si ingaima ceva despre cum va merge inainte, "indiferent de cine va castiga alegerile". "Sa asteptam numaratoarea voturilor!", mai spune si, repezit, coboara de pe podium si intra glont in sediu, trantind usa in urma, in nasul zecilor de sustinatori inghesuiti ca sardelele pe holul mare, in asteptarea unei sperante. Ca nu

si-au pierdut adica privilegiile, sa le zica cineva ceva, o vorba buna, optimista...

Ora 21.05. Curtea partidului se goleste ca la comanda. Si-au luat cu totii talpasita, buimaci, inca nevenindu-le sa creada. Unii mai intarziati si mai disperati se agata de bratul lui Cozmanca: "Sefu, ce se intampla? Ce facem?". "Ce vreti, dom'le? Daca asa au iesit voturile, eu ce sa le fac?! Ce vreti de la mine?!", se scutura Cozmanca, nervos si stresat.

Ora 21.30. Nastase tot nu a iesit din birou. S-a baricadat inauntru cu Iliescu. Ce-or fi discutand atata nu se stie. Nastase intra in direct la TVR si pe fata lui se citeste ca nu de bine s-a vorbit acolo, intre patru ochi. Dupa directul Televiziunii, pleaca, fara comentarii. Pleaca si Geoana, dar nu inainte de a-si da in petic.

Exact cand toata lumea era neagra de suparare, "Mirciulica" le spune ziaristilor: "Am vorbit cu domnul presedinte Iliescu si m-a asigurat ca eu voi fi prim-ministru!". Vrabia malai viseaza, ce sa spunem.

Ora 21.45. Iese Iliescu. Suspect de bine dispus. Ca si cum l-ar bucura faptul ca Nastase a pierdut. Bunicuta da declaratii relaxat, de parca nimic nu s-ar fi intamplat. "Ce ati discutat atata cu domnul Nastase?", il intreaba ziaristii.

"I-am spus sa astepte rezultatele finale, sa nu se hazardeze in declaratii". Pleaca si el, la Arcul de Triumf, unde face declaratii in direct pentru CNN, in celebra sa engleza cu accent moscovit.

Ora 22.00. Sediul din Kiseleff ramane pustiu. La poarta, oamenii de la paza sunt ingrijorati: "Ia, ma, ce mai zic aia? Ce zic? Ceva nou?". Ecranul din curte ramasese pe TVR si Antena si portarii PSD incercau sa-si dea seama daca se mai anunta vreun sondaj nou. Pe bulevard, masinile claxoneaza cand trec prin fata portii marelui partid.

Claxoneaza tare si de mai multe ori, adica "Na, ma, ati pierdut, fir-ati voi sa fiti!".

Ora 1 dimineata. Nastase si Dan Ioan Popescu se intorc in Kiseleff. Aflasera ca mii de oameni se bucurau in Piata Universitatii, din tot sufletul, pentru victoria lui Basescu si s-au gandit sa faca si ei ceva demonstratie de forta.

Asa ca, in ciuda faptului ca stiau de-acum sigur ca au pierdut, au adus in curte cateva sute de aplaudaci din echipa lui Vanghelie si au injghebat o penibila simulare a bucuriei, cu topaieli si urlete. "Voi castiga alegerile!", a spus Nastase si au pocnit si cateva artificii, din cele pregatite pentru ora 21. "Va fi o noapte lunga", a mai spus Nastase. Si a fost o noapte lunga.

Poate ca cea mai lunga si cea mai urata din viata lui.

Un articol de Adriana Dutulescu

Romania Libera - 14 decembrie 2004