articol preluat din Cotidianul

Nici PSD, nici Alianta PNL-PD nu vor sa renunte la pretentia de a forma guvernul. In cursul zilei de ieri, PSD s-a asigurat de continuarea parteneriatului cu PUR si UDMR. Un vicepresedinte PSD care a participat la negocieri a declarat ca azi se va semna acordul cu PUR si UDMR.

Reprezentantii celor 3 partide au cerut Aliantei sa accepte sa sprijine un guvern al coalitiei PSD-PUR-UDMR, motivind ca e nevoie de stabilitate politica. La rindul sau, UDMR si-a reafirmat intentiile de a ramine in formula de colaborare cu PSD si PUR. De partea cealalta, cu Constitutia in mina, Basescu va forta un guvern al Aliantei, propunindu-l pe Tariceanu prim-ministru.

Nici Alianta, nici PSD nu admite sa faca parte din acelasi guvern, mizeaza totul pe faptul ca in final ceilalti vor ceda, dar ambele formatiuni iau in calcul foarte serios posibilitatea alegerilor anticipate.

Dupa declaratiile derutante de luni facute de PUR, intre PSD si umanisti au avut loc discutii privind continuarea colaborarii. Dan Voiculescu, presedintele PUR, a anuntat ieri ca PUR va ramine alaturi de PSD si ca impreuna cu UDMR si minoritatile nationale detin majoritatea si vor constitui guvernul.

Sprijin parlamentar de la Alianta

Totodata, liderul umanistilor a cerut Aliantei sa sprijine la nivel parlamentar guvernul coalitiei PSD-PUR-UDMR.

Desi discursul alambicat al lui Voiculescu lasa sa se inteleaga ca ar fi vorba de un guvern de uniune nationala, purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, a explicat ca solicitarea se refera la sprijin parlamentar de la PNL si PD si la ideea ca Basescu trebuie sa accepte sa desemneze un premier de la majoritatea PSD-PUR-UDMR.

Pentru clarificarea pozitiei UDMR, Marko Bela a anuntat ieri ca exista o singura formula convenita, aceea ca impreuna cu PSD, PUR si minoritati sa incerce formarea unei majoritati parlamentare si o colaborare, cu scopul de a forma guvernul. Singurul care s-a pronuntat ferm pentru un guvern de uniune nationala a fost Ion Iliescu.

Acesta considera ca trebuie vazut daca se poate ajunge la aceasta varianta. Marko Bela nu vede necesitatea formarii unui guvern de uniune nationala. „Un guvern de uniune nationala se formeaza atunci cind nu poti obtine majoritatea, iar in acest moment nu s-a ajuns acolo“, a precizat presedintele UDMR.

In sedinta de Guvern, Adrian Nastase a pus problema alegerilor anticipate, indicindu-i purtatorului de cuvint al Executivului, Despina Neagoe, mesajul pe care trebuie sa-l dea. Aceasta a precizat ca Guvernul condus de Nastase va ramine in functie maximum 6 luni daca se va ajunge la alegeri anticipate.

Tariceanu premier si guvern minoritar

Alianta nu va accepta intrarea in guvern alaturi de PSD. „Orice constructie politica impotriva votului popular din 12 decembrie care va include PSD este de neacceptat. Lupta impotriva coruptiei nu este posibila prin mentinerea sau cooptarea PSD intr-o formula guvernamentala“, a spus aseara Calin Popescu Tariceanu. El a spus NU propunerii lui Voiculescu, alaturi de un avertisment.

„O coalitie PSD-PUR-UDMR ii permite lui Adrian Nastase sa se salveze“, a replicat Tariceanu la invitatia adresata de seful PUR. Liderii Aliantei pornesc, totusi, toate calculele de la premisa unui iminent acord intre PSD-PUR-UDMR, desi este de asteptat ca negocierile cu partidele lui Voiculescu si Marko Bela sa continue.

„Cred ca mai este loc de negocieri, tinind cont ca Traian Basescu sustine in continuare ideea unui guvern in jurul Aliantei PNL-PD si pentru ca nu exista un punct de vedere al grupului minoritatilor nationale“, expunea scenariul optimist, de partea cealalta, vicepresedintele PD Vasile Blaga.

In scenariul realist, liderii PNL si PD merg pe varianta nominalizarii lui Tariceanu in functia de premier si pe fortarea votului in Parlament pentru un guvern minoritar. Informatia a fost ieri confirmata de mai multi lideri de virf democrati si liberali, ea fiind ulterior sustinuta si de presedintele executiv al PD, Emil Boc.

Tot ieri, Emil Boc si Cozmin Gusa respinsesera si ei public cooptarea PSD in formula de guvern.

Florin Ciornei, Mihaela Ganet

Cotidianul