articol preluat din Ziua

PSD este hotarat sa forteze mana lui Traian Basescu, incercand cu disperare sa intre la guvernare. Ieri, atat Iliescu, cat si partidul, s-au aratat brusc dispusi sa participe la guvernare, in coalitie cu Alianta PNL-PD, toate acestea, bineinteles, "in interesul stabilitatii politice a societatii romanesti".

In fapt, viitorul fost partid de guvernamant simte faptul ca variantele i se reduc simtitor, de cand Nastase a fost infrant in alegeri, iar acum orice varianta de guvernare i se pare posibila si agreabila, atat timp cat in schema intra si PSD. Cea mai fericita varianta pentru PSD ar fi o coalitie PSD-PUR-UDMR, plus celelalte minoritati, care detine 18 parlamentari.

In fapt, cei 18 parlamentari apartinand minoritatilor vor avea un rol foarte important intr-un eventual guvern PSD-UDMR-PUR pe care ar putea sa-l impuna social-democratii. Alianta nu va sustine acest Guvern in Parlament, la fel cum nu-l va sustine nici PRM. Liderul acestei formatiuni, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ieri ca nu va sustine niciodata un Guvern din care face parte si UDMR.

Astfel, numarul parlamentarilor Aliantei si PRM este mai mare decat cel al PSD-UDMR si PUR la un loc. De aici rezulta importanta celor 18 parlamentari ai minoritatilor, care deocamdata nu au decis pe cine sa sustina. Formula de guvernare a coalitiei PSD-UDMR-PUR, care il va desemna drept prim-ministru, cel mai probabil pe Adrian Nastase, nu va fi acceptata de presedintele ales, Traian Basescu.

Astfel, Basescu si Alianta ar putea veni cu propria formula de guvernare, care iarasi nu va fi sustinuta de Parlament. In ambele variante s-ar putea ajunge la alegeri anticipate.

O varianta mai putin dorita de PSD, dar care va fi acceptata, daca doreste si Alianta, ar fi cea a unui guvern de uniune nationala, adica alaturi de PSD, umanisti si minoritati sau participe la guvernare si Alianta PNL-PD. Varianta pe care, daca este sa ne luam dupa spusele presedintelui executiv al PD, Emil Boc, democratii nu o agreeaza deloc.

Prin urmare, PSD joaca totul pentru a ajunge la guvernare. Este dispus sa accepte o colaborare cu liberalii si democratii. Totul depinde insa de Traian Basescu si Alianta PNL-PD. Este posibil ca Iliescu si Nastase sa incerce sa-l convinga pe Basescu sa accepte un Guvern de larga uniune nationala in avion, spre Bruxelles.

Protocol PSD-UDMR-PUR

Pentru a avea un as in maneca, PSD va semna astazi un protocol de formare a unei coalitii, impreuna cu UDMR si PUR. Atat maghiarii, dar si umanistii s-au aratat dispusi sa continue colaborarea cu PSD, dar vor la guvernare si cu Alianta.

Compromisul pe care il fac toate aceste partide, inclusiv PSD tine de faptul ca un astfel de Guvern ar putea fi acceptat doar daca si Alianta ar fi inclusa in acest plan. In privinta coalitiei pe care vor sa o parafeze PSD, PUR si UDMR, printr-un protocol, legea nr.

14/2003 stipuleaza faptul ca, in cazul in care nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, partidele politice pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii. Acestea nu trebuie sa fie inregistrate la Tribunal, spre deosebire de aliantele politice, ci doar trebuie formulat un protocol de constituire.

Acesta va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar. In acest moment, se pare ca umansitii si maghiarii au fost convinsi sa joace cartea PSD. Adica vor semna un protocol de colaborare cu PSD, dar cer, impreuna, un guvern de larga coalitie.

Potrivit Constitutiei, primul ministru este numit de seful statului dupa consultari cu partidele parlamentare, in cazul in care nici un partid nu a obtinut majoritatea parlamentara.

Majoritate "oarecum fragila"

Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, nu a exclus ieri ideea unui guvern de uniune nationala, ba chiar i-a placut, mai ales in conditiile in care, a recunoscut seful statului, majoritatea pe care o detine PSD teoretic, este "oarecum fragila". Intrebat daca aceasta varianta este exclusa, el a raspuns: "Nu, din contra, dar ea trebuie concretizata. E greu de formulat acum".

Referindu-se la atitudinea PUR fata de colaborarea cu PSD, Iliescu a precizat ca a inteles ca aceste partide au convenit sa mearga impreuna, indiferent de formula la care se va ajunge. El a adaugat ca, in opinia sa, "cea mai inteleapta" formula ar fi "o largire a spectrului, a frontului conlucrarii intr-o echipa guvernamentala", adica exact ideea umanistilor.

Presedintele a adaugat ca nu doreste sa se lanseze in nici un fel de speculatii.

Pe de alta parte, Iliescu a spus ca are semnale conform carora liderii PSD, PUR si UDMR, Adrian Nastase, Dan Voiculescu si Marko Bela s-au intalnit, iar "ceea ce s-au inteles ramane valabil". Mai mult, Iliescu a spus ca cele trei formatiuni politice vor lucra impreuna la "construirea unei scheme". Intrebat daca PSD va face Guvernul, Iliescu a spus ca "este greu de facut pronosticuri".

Presedintele a mai spus ca aceia care formeaza o majoritate parlamentara "oarecum fragila" au decis sa mearga impreuna.

Iliescu sustine ca nu se implica

In alta ordine de idei, Iliescu a spus ca nu are semnale conform carora ar exista "pericolul" ca in PSD sa se vorbeasca pe mai multe voci. La o intrebare pe aceasta tema, el a precizat: "Nu stiu. Nu sunt liderul PSD. N-am semnale ca ar fi un asemenea pericol. Din contra, inteleg ca oamenii gandesc si actioneaza solidar".

Iliescu a sustinut ca nu este implicat in negocierile dintre partide, pentru ca inca nu are "nici o calitate" si nu stie daca va avea in viitor. Referindu-se la viitorul sau statut in PSD, Iliescu a spus ca va avea loc un congres care va decide acest lucru. "Asta e treaba de viitor, iar acum partidul are structurile lui, oamenii lui si ei sunt cei care sunt implicati", a mai spus Iliescu.

Intrebat aproape retoric daca Mircea Geoana ramane varianta unica a PSD pentru functia de premier, Iliescu a raspuns: "In conditiile date, si aceasta chestiune e luata in discutie. Eu nu vreau sa ma pronunt". In privinta variantei Miron Mitrea pentru sefia Guvernului, Iliescu a spus ca "orice speculatie este nepotrivita". "Vom vedea", a adaugat incurcat Iliescu.

PSD agreeaza ideea PUR

Prima reactie oficiala a PSD a fost aceea de a sustine ideea PUR de realizare a unui Guvern de uniune nationala.

Referindu-se la disponibilitatea lui Dan Voiculescu ca PUR sa colaboreze politic cu Alianta PNL-PD, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a spus ca o colaborare politica intre toate fortele politice reprezentate in Parlament "este o conduita politica pe care PSD a promovat-o in permanenta".

"Colaborarea politica in sens mai larg este fireasca si necesara pentru Romania, dar celelate forte politice, inclusiv presedintele ales, trebuie sa tina seama de majoritatea parlamentara si de Guvernul care se formeaza", a adaugat Corlatean.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD a sustinut ca declaratia liderului PUR de ieri a confirmat acordul politic al PUR cu PSD stabilit anterior privind constituirea unei majoritati parlamentare PSD-PUR-UDMR si grupul minoritatilor.

"Salutam declaratia presedintelui PUR care reprezinta un gest de consecventa politica prin care se confirma practic acordul nostru politic stabilit anterior privind constituirea unei majoritati PSD, PUR, UDMR si grupul minoritatilor care sa ne permita formarea noului guvern", a spus Corlatean.

Carmen EPURAN

Ziua