articol preluat din Evenimentul Zilei

Traian Basescu are la indemina trei variante de formare a guvernului, fiecare cu riscurile si avantajele sale. Prima dintre ele, cea anuntata deja de presedintele ales, in care Alianta PNL-PD va negocia cu PUR si UDMR noul executiv, are avantajul imediat ca partidul-stat va fi exclus din treburile tarii.

Primul dezavantaj pentru un viitor guvern facut in jurul Aliantei este ca bugetul tarii a fost deja amanetat de PSD atit prin darurile sociale din campania electorala - care nu pot fi retrase -, cit mai cu seama prin proiecte internationale oferite cadou de premierul Adrian Nastase unor firme occidentale.

Pe de alta parte, riscul unei coabitari cu umanistii este destul de mare, in conditiile in care liderii PUR au dovedit ca nu se bazeaza pe principii si ca pot dinamita oricind orice aranjament. Calificarea Aliantei si a oamenilor sai pentru un guvern care are de rezolvat o mostenire inconfortabila intr-o perioada complicata este greu de evaluat.

A doua varianta la care se putea gindi Traian Basescu este una de sacrificiu pe termen scurt: noul presedinte ar putea da un an la dispozitie PSD-ului sa rezolve treburile urgente, dupa care sa raspunda in fata parlamentului pentru cele facute sau nefacute. Avantajul ar fi ca PSD va trebui sa puna in opera cele 11 conditii draconice negociate cu Uniunea Europeana.

Intre ele, restructurarea industriei siderurgice este pe primul plan, ceea ce inseamna reducerea subventiilor de stat, a productiei de otel si, in consecinta, diminuarea locurilor de munca in acest domeniu.

In plus, orice ajutoare de stat acordate incepind cu septembrie 2004 vor fi considerate de UE ilegale, iar avantajele fiscale pentru zona defavorizata Valea Jiului vor trebui sa inceteze la sfirsitul anului 2008. Viitorul guvern va fi nevoit sa faca fata unor crize sociale serioase, determinate de felul in care PSD s-a grabit sa incheie negocierile cu UE.

Continuarea politicii clientelare pe care PSD a dus-o in ultimii patru ani si mentinerea la putere a nomenclaturii “de cumetrie” ar fi insa dezavantajoase pentru toata lumea.

Ar putea exista totusi o strategie prin care Alianta ar face o opozitie dura timp de un an, in vreme ce presedintele ar supraveghea ca justitia sa fie independenta, iar institutiile publice sa-si faca treaba. In acest timp, PSD ar putea fi lasat sa-si rupa gitul, iar peste un an Alianta ar putea declansa alegeri anticipate.

Traian Basescu ar deveni astfel, peste cinci ani, locomotiva care sa traga Alianta la alegerile pentru un nou mandat, in vreme ce tehnicienii liberali si democrati au timp sa se pregateasca pentru intrarea la guvernare. Aceasta varianta este insa putin probabila atit din cauza presiunilor politicienilor Aliantei, cit si a asteptarilor electoratului.

A treia varianta ar fi declansarea imediata de alegeri parlamentare, cu argumentul ca nu exista o majoritate solida care sa ofere stabilitate in perioada imediat urmatoare. Mesajul lui Traian Basescu ar putea fi “dati-mi un guvern” cu care sa pot lucra.

Sabina Fati