articol preluat din Cotidianul

Daca Marko Bela, Attila Verestoy sau Gyorgy Frunda au impus continuarea colaborarii la putere cu PSD, in UDMR a aparut opozitia. Aceasta se pregateste sa conteste vineri decizia de colaborare cu PSD, pe care cel mai probabil o va anunta astazi Consiliul Operativ al Uniunii si care va fi apoi supusa aprobarii CRU, forul extins de decizie al acesteia.

„Colaboram cu looseri“

Primul care si-a comunicat disponibilitatea de a colabora cu Alianta a fost senatorul de Cluj, Peter Eckstein, liderul platformei liberale din UDMR. In noaptea alegerilor, el anunta ca este gata sa inceapa negocierile cu PNL si PD pentru formarea majoritatii. Ieri, Eckstein a declarat pentru „Cotidianul“ ca si-a continuat demersurile, vorbind chiar cu liderii partidului, fara succes.

„Exista declaratii care par contradictorii, dar se contureaza decizia de a colabora cu looseri care nu pot forma guvernarea“, a rezumat el rezultatul conversatiilor cu conducerea UDMR. Eckstein isi argumenteaza pozitia spunind ca, atita timp cit Basescu a anuntat ca nu va mandata formarea unui guvern PSD, formarea unei majoritati cu social-democratii ar duce la haos.

Vocii lui Eckstein i s-a alaturat cea a presedintelui Platformei Edificarea Natiunii, Vekov Karoly. Acesta a anuntat ieri ca va propune la Consiliul Reprezentantilor Judeteni incheierea unei intelegeri cu Alianta D.A. in vederea sustinerii viitoarei guvernari. „Traim un moment istoric, primul dupa 1989 care poate schimba traiectoria Romaniei.

Exista acum sansa ca statul sa devina intr-adevar stat de drept, iar Traian Basescu sustine acest lucru“, a declarat Vekov. „Schimbarea trebuie sustinuta de fortele progresiste, pentru a scapa de sechelele de dinainte de 1989 si de coruptie“.

Presedintele Platformei Edificarea Natiunii este constient ca actuala structura a CRU nu este favorabila demersului sau, dar ne-a declarat ca nu va renunta, „pentru ca vremurile se schimba si trebuie sa ne schimbam si noi“. Acesta plecase ieri catre Bucuresti, pentru a discuta cu Eckstein. Totodata, Vekov spera sa coopteze si Initiativa Maghiara Ardeleana.

Sprijinul acordat lui Nastase, „o greseala“

Si Eckstein, si Vekov au criticat conducerea UDMR pentru sustinerea acordata lui Nastase inaintea turului al doilea pentru alegerile prezidentiale. „A fost un pas politic nereusit si fatal, pentru care cineva va trebui sa plateasca. A fost un act impus de un grup restrins din conducerea UDMR, minat de interes“, a afirmat presedintele Platformei Edificarea Natiunii din UDMR.

Liderul liberalilor maghiari este de aceeasi parere: „A fost o greseala. Am impins electoratul maghiar din Ardealul civilizat, unde ii este locul, alaturi de Moldova rurala“, a completat Eckstein.

Verestoy si Borbely, avocatii PSD

In tabara sustinatorilor PSD se situeaza Marko Bela, Laszlo Borbely, Gyorgy Frunda si Attila Verestoy. Ieri, Verestoy, vicepresedinte al Uniunii, anunta deja ca UDMR si-a manifestat dorinta de a colabora in continuare cu PSD si PUR, invocind coerenta programelor de guvernare si problemele „care ne stau in fata in acesti 4 ani“.

Tot ieri, Laszlo Borbely declara ca UDMR merge cu PSD, pentru ca „Alianta nu poate forma o majoritate fara PRM“. „Iar o majoritate parlamentara cu PRM nu se poate decide in aceasta formula“, a declarat el.

Laura Ciobanu, Cotidianul