Presa bulgara adopta o atitudine rezervata in privinta victoriei lui Traian Basescu, ceea ce nu se poate spune si despre infrangerea lui Adrian Nastase. "Nimeni din Bulgaria nu i-a tinut pumnii lui Adrian Nastase in cursa prezidentiala.

Arogantul premier nu avea prieteni la noi, nici macar in randurile stangii bulgare, cu care teoretic ar fi trebuit sa se inrudeasca", declara cotidianul bulgar Sega, citat ieri de Mediafax. Antipatia publicatiei bulgare fata de candidatul PSD+PUR la presedintia Romaniei se explica prin publicarea recenta in presa romaneasca a stenogramelor PSD.

In cadrul acestora, Adrian Nastase a abordat subiectul negocierilor Bulgariei cu UE, apreciind ironic ca bulgarii "si-au dat jos pantalonii si accepta absolut orice," relateaza Mediafax.

"Aceasta nu l-a impiedicat insa pe Nastase sa faca la Bruxelles concesii fara precedent in istoria UE, mult mai mari decat cele facute de Bulgaria, pentru a inchide si ultimele capitole dificile de negocieri, cu doar doua zile inaintea alegerilor. Asa ca, la revedere, domnule Nastase!" noteaza Sega.

Publicatia bulgara intrevede o anumita morala a alegerilor prezidentiale din Romania, avertizand politicienii bulgari ca succesul tratativelor cu organizatiile internationale nu garanteaza succesul in alegerile pe plan local.

Pe de alta parte, Traian Basescu nu trece nici el drept favorit in ochii cotidianului bulgar. In acest sens, Sega aminteste de un incident petrecut pe vremea cand Traian Basescu se afla la conducerea Ministerului Transporturilor si s-a impotrivit in mod explicit construirii celui de-al doilea pod peste Dunare.

De asemenea, publicatia bulgara se declara ingrijorata de modul in care ar putea evolua situatia politica din Romania cu Traian Basescu drept presedinte, apreciind ca stabilitatea Guvernului roman este deosebit de importanta pentru Bulgaria, cel putin din perspectiva negocierilor de aderare la UE.

"Oricum ar fi, o asemenea personalitate atipica ar putea fi si un bun partener pentru "tandemul" spre Uniunea Europeana", afirma Sega, referindu-se la noul presedinte al Romaniei.