"Europa de Est a ovationat ieri (marti n.red.) un nou Print Portocaliu, dupa ce Traian Basescu a venit din urma in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor, devenind presedinte al Romaniei," apreciaza The Guardian in editia sa de ieri. Publicatia britanica nu renunta la paralela cu Ucraina, Romania fiind considerata versiunea cu imbunatatiri a acesteia.

"La fel ca ucraineanul Viktor Iuscenko, primarul Bucurestilor si biciul auto-desemnat impotriva aparatchik-ilor corupti a ales portocaliul pentru culorile campaniei sale. Spre deosebire de domnul Iuscenko, victoria lui (Basescu n.red.) nu este contestata de rivalul sau, prim-ministrul Adrian Nastase. Si nimeni nu a incercat sa il otraveasca.

" Basescu este apreciat drept "o figura noua, neatinsa, ancorata mult mai ferm in Vest," in vreme ce succesul sau in alegerile de duminica este vazut drept "punctul culminant indelung asteptat al unei revolutii la relanti, care a inceput de Craciun, in 1989.

" The Guardian noteaza schimbarea de atitudine a electoratului roman, citandu-l pe Jonathan Eyal, membru al Royal United Services Institute. "Guvernul mirosea a naftalina. Romanii se intrebau daca il puteau arunca la cos," a afirmat acesta, justificand reorientarea alegatorilor romani.

Succesul lui Basescu la prezidentiale a fost rezultatul "asocierii PSD-ului cu vremurile rele de odinioara," precum si a faptului ca eforturile formatiunii politice amintite nu s-au bucurat de recunoastere pe plan domestic, observa The Guardian.

Publicatia britanica considera ca discursul incisiv al lui Basescu, indreptat impotriva rivalilor sai politici a contribuit, de asemenea, la castigarea alegerilor.

The Guardian nu minimalizeaza nici aportul observatorilor OSCE, apreciind ca neregulile semnalate de acestia in cazul primul tur al alegerilor au dus la evitarea fraudei prin vot multiplu in cadrul celei de-a doua runde a prezidentialelor.

"Se pare ca ceea ce poate fi numit "efectul Ucraina" a jucat un rol important in mobilizarea electoratului roman format din clasa urbana de mijloc, aflata in ascensiune," speculeaza ziarul britanic, referindu-se la faptul votul romanilor a fost motivat de temerea ca situatia din Ucraina ar fi putut deveni o realitate cat se poate de romaneasca.

The Guardian nuanteaza paralela dintre alegerile din Romania si evenimentele din Ucraina, apreciind ca o potentiala interventie a Rusiei in Romania "nu ar fi fost eficienta." "Inca nu am intalnit un roman care sa considere Rusia drept tara prietena sau aliata.

Ura fata de Rusia se afla in sangele poporului roman" a declarat Jonathan Eyal, membru al Royal United Services Institute, preluat de publicatia britanica. In acest sens, The Guardian speculeaza ca intrarea Romaniei in NATO sprijina ipoteza analistului britanic.

In ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana, Romania este considerata drept "codasa in comparatie cu Polonia si ceilalti fosti sateliti sovietici.

" Cu toate acestea, The Guardian noteaza hotararea lui Basescu "de a marsalui in forta spre integrarea in UE," afirmand ca orientarea pro-Vest a Romaniei ar putea constitui un exemplu pentru statele din zona, inclusiv pentru Moldova, care s-ar putea debarasa de convingerile moscovite.

"Daca viitorul este portocaliu, dupa cum o sugereaza victoria domnului Basescu, Belarusul va fi ultima tara care il va cunoaste," isi incheie The Guardian aprecierile.