Victoria lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale, a venit chiar cand Romania avea nevoie de o schimbare de garda politica pentru a accelera aderarea la UE, comenteaza Financial Times in editia de ieri, preluat de Mediafax.

"Coruptia a fost cea mai mare temere in negocierile de aderare a Romaniei si nimic nu tulbura mai mult tiparele coruptiei ca o schimbare la varful puterii", apreciaza Financial Times.

In mod ironic, Basescu a venit la putere cu o platforma anticoruptie, la numai cateva zile dupa ce negociatorii europeni inchisesera, mai mult sau mai putin, negocierile de aderare a Romaniei, convenind ca Bucurestiul a facut suficient in privinta reformarii sistemului judiciar si a sistemului de subventii de stat, domenii unde coruptia a fost excesiva, comenteaza ziarul britanic.

"Chiar daca a fost facut suficient, Basescu va trebui sa se asigure ca reformele sunt durabile", apreciaza Financial Times, adaugand: "In caz contrar, Bruxelles-ul nu trebuie sa evite sa amane aderarea Romaniei".

"Nastase, produsul unui aparat de partid"

La randul lui, ziarul britanic The Guardian apreciaza ca semnificatia alegerilor ar putea consta in faptul ca Adrian Nastase, "produsul unui aparat de partid care a dominat politica romaneasca de la caderea lui Nicolae Ceausescu", a pierdut.

"Social-democratii aflati la guvernare nu vor ceda fara lupta, iar ieri a inceput a doua batalie uriasa, pentru formarea unui guvern din care ar putea sa nu faca parte", afirma ziarul britanic, adaugand ca presedintele in exercitiu a propus o coalitie intre social-democrati si partidul lui Basescu.

"Aceasta ar inabusi, desigur, orice tentativa de lupta impotriva coruptiei", comenteaza The Guardian.

Intr-un alt material publicat miercuri, The Guardian afirma ca "romanii considera succesul lui Basescu drept un punct culminant indelung asteptat al unei revolutii mocnite care a inceput de Craciunul anului 1989". Ziarul apreciaza ca "vechea elita s-a reetichetat drept partid social-democrat si a devenit partid de guvernamint pentru mai mult de 15 ani".

"Fostii comunisti inca mai controlau toate parghiile puterii - televiziunea si presa, industria si economia, fortele de securitate si politia secreta", afirma un analist citat de Guardian, adaugand ca "tarii regionali din perioada Ceausescu au schimbat doar tabara".