Investitorii straini, usurati dupa rezultatul pasnic al alegerilor prezidentiale din Romania, apreciaza ca aderarea probabila la UE in 2007 si angajamentele de continuare a reformelor sporesc atractivitatea activelor sale cu rentabilitate ridicata, transmite Reuters, preluata de Mediafax.

Chiar daca partidele politice sunt inca prinse in negocieri pentru formarea noului Guvern, administratorii de fonduri considera ca dorinta ambelor parti de a integra Romania in UE va permite economiei sa ramana pe drumul cel bun.

"Nu exista nici un dubiu asupra faptului ca finalizarea pasnica a alegerilor si convergenta de idei vor atrage oportunitati de investitii", este de parere Richard Segal, analist in cadrul firmei de brokeraj Exotix, specializata in piete emergente.

Segal a adaugat ca multi investitori se simt "usurati" de faptul ca rezultatele atat de stranse ale alegerilor nu au condus la proteste, asa cum s-a intamplat in Ucraina.

Randamentul ridicat al activelor romanesti si promisiunea de a liberaliza depozitele in lei pentru cetatenii straini incepand cu aprilie 2005 au avut ca efect o crestere puternica a intrarilor de capital din partea investitorilor de portofoliu.

Indicele compozit ale Bursei de Valori Bucuresti - BET-C - s-a majorat cu peste 100% de la inceputul acestui an, iar randamentul euroobligatiunilor emise de stat, cu scandenta in 2012, a ajuns la 3,9%, de la 6,3% in luna mai. Pe de alta parte, de la inceputul lunii noiembrie, moneda nationala a castigat 2,5% in raport cu euro, dupa ce BNR a adoptat un regim valutar mai flexibil.

Potrivit Reuters, nu numai investitorii speculativi pariaza pe Romania, amintind ca grupul austriac OMV a finalizat, la inceputul acestei saptamani, achizitia pachetului majoritar de actiuni la Petrom, in cadrul unei tranzactii in valoare de 1,5 miliarde de euro.

"O serie de sectoare de activitate din Romania sunt inca atractive pentru investitii, in timp ce oportunitatile oferite de companii luate individual sunt mai rare, intrucat piata a avansat mai degraba ca un ansamblu", a declarat Matthias Siller, administrator de fonduri la Raiffeisen Capital.

Unii analisti au apreciat ca puternicele mesaje impotriva coruptiei ale lui Traian Basescu si angajamentul sau de a reduce birocratia ar putea accelera reformele economice.

"Un presedinte dinamic, sustinut in principal de un electorat orientat catre lumea afacerilor, care indrazneste sa-si asume riscul schimbarii in loc sa astepte o mana intinsa din partea statului - aceasta este din capul locului o victorie", sustine analistul roman Florin Petria.

Observatorii considera ca noul Guvern al Romaniei va trebui sa accelereze reformele, in special in domeniul juridic, pentru a atrage investitorii straini. "Sunt multe de facut, in special in privinta reformelor juridice. Insa pietele au acceptat deja faptul ca reformele vor continua "in curand" si nu "mai tarziu". Romania se afla pe drumul cel bun", a mai spus Siller.

Pe de alta parte, unii analisti raman ingrijorati in ceea ce priveste riscurile ca ritmul reformelor sa aiba de suferit in cazul in care noul Guvern nu va reusi sa obtina o majoritate de lucru in Parlament.

"Viteza cu care vor fi aplicate reformele ar putea fi afectata, avand in vedere ca orice viitor Guvern va fi mai degraba unul eterogen si se va bucura de o sustinere parlamentara redusa", avertizeaza Radu Craciun, analist la ABN AMRO Romania.