UDMR a fost vedeta politica a zilei de ieri. Uniunea lui Marko Bela a fost data ca partener sigur de PSD, apoi, dupa ce Marko Bela a infirmat, conducerea UDMR a fost “vizitata” de Viorel Hrebenciuc, pentru negocieri “la cald”.

Dupa ce a incercat sa-i convinga “cu frumosul” pe udemeristi sa sustina PSD, Hrebenciuc a trecut la amenintari, avertizind Uniunea ca “s-ar putea” ca si PSD sa vrea anticipate. Dupa intilnirea cu Hrebenciuc, Marko a anuntat ca UDMR urmeaza sa negocieze cu Alianta D.A.

Ora 10.00 - La cabinetul presedintelui UDMR se intruneste Consiliul Operativ al Uniunii - structura centrala de conducere, formata din principalii lideri: Marko Bela, Verestoy Attila, Takacs Csaba, Laszlo Borbely, Valentin Zsoltan Puskas. Scopul principal al intrunirii: stabilirea formatiunii politice pe care UDMR o va sustine la guvernare.

Ora 12.35 - Biroul de presa al PSD anunta ca “astazi, ora 15.00, la Palatul Parlamentului se va semna acordul de colaborare intre Uniunea Nationala PSD+PUR si UDMR. Participa si lider grup minoritati”.

Ora 14.00 - Marko Bela iese din intrunirea Consiliului Operativ si anunta: “Astazi nu semnam nici un acord cu PSD si PUR. Am aminat semnarea. Aceasta nu inseamna ca am sistat discutiile”. Intrebat despre varianta alegerilor anticipate, vehiculata de Alianta D.A., Marko Bela afirma ca “decizia de azi este bazata si pe aceste declaratii. Nu dorim anticipate”.

Ora 14.15 - La cabinetul presedintelui UDMR soseste grabit liderul PSD Viorel Hrebenciuc. Fara sa faca vreo declaratie, intra in sedinta Consiliului Operativ.

Ora 15.00-15.20 - Liderii UDMR ies pe rind din sedinta. Sint incruntati. “Noi habar n-aveam ca au anuntat semnarea protocolului. Am aflat cind eram in sedinta. Stiam ca este posibil sa facem o declaratie comuna cu PSD si PUR, ca sprijinim aceleasi principii, dar in nici un caz nu s-a pus problema sa semnam azi vreun contract. Nici n-am vazut vreo schita de protocol.

Cind am intrat la guvernare cu CDR am negociat trei saptamini. E urit ce au facut. Hrebenciuc si-a cerut scuze, dar situatia ramine”, comenteaza un lider al Uniunii. Un membru al staff-ului, iesit din sala Consiliului Operativ, spune: “Hrebenciuc mai are putin si plinge”.

Ora 15.30 - Viorel Hrebenciuc iese din sala. El afirma ca anuntul privind semnarea protocolului “a fost o greseala tehnica”. Intrebat de ce a venit la sedinta UDMR, liderul pesedist raspunde sarcastic: “De placere”.

Hrebenciuc precizeaza ca “UDMR se poate teme de anticipate pentru ca aceasta este amenintarea pe care domnul presedinte Traian Basescu a facut-o, dar s-ar putea ca, la o adica, sa ne convina si noua, asa ca aici UDMR nu are de ales - intre doua alegeri anticipate nu-i va intreba nimeni”. Hrebenciuc a adaugat: “Continuam negocierile cu UDMR pentru formarea guvernului.

In acelasi timp, le lasam posibilitatea colegilor nostri de la UDMR sa vada ce le ofera si cealalta parte”.

Ora 15.50 - Marko Bela iese iarasi din sala si anunta ca liderii Uniunii urmeaza sa se intilneasca seara cu Traian Basescu si cu ceilalti reprezentanti ai Aliantei pentru a discuta din nou despre participarea la guvernare. “Miine continuam discutiile cu PSD si PUR”.

Intrebat despre declaratia lui Hrebenciuc privind anticipatele, Marko raspunde pe un ton exasperat: “Toata lumea ne ameninta cu anticipatele. UDMR nu vrea anticipate” .

Eckstein Kovacs vrea cu Alianta

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter a declarat ieri, citat de Mediafax, ca UDMR ar trebui sa-si aduca contributia la formarea unui guvern al Aliantei D.A., fara PSD si PRM, pentru a putea asigura stabilitatea politica.

“Prin votul de la turul doi al alegerilor prezidentiale, electoratul a transmis un mesaj clar, nu ca Basescu ar fi mai frumos decit Nastase, ci a premiat hotarirea si credibilitatea cu care Traian Basescu va lupta impotriva coruptiei si ca vom trai intr-un mediu normal si sanatos. Sper ca dorinta exprimata prin votul popular sa fie respectata”, a precizat Eckstein.

In opinia acestuia, stabilitatea se va putea asigura printr-un guvern bazat pe Alianta D.A. PNL-PD.

Cum a ramas PSD cu ochii in camera Antenei 1

PSD a contramandat in ultima clipa evenimentul in cadrul caruia urma sa semneze un protocol de colaborare parlamentara cu PUR si UDMR. Cu 10 minute inainte de ora 15.00, Biroul de presa al PSD i-a anuntat prin SMS pe toti ziaristii acreditati la partid ca manifestarea cu pricina “s-a aminat”. Nici o alta explicatie. Nici pentru ce data, nici din ce motiv.

Motivul era insa usor de dedus: UDMR nu mai voia sa semneze protocolul. Viorel Hrebenciuc, care se afla la parlament, acolo unde trebuia semnat protocolul, s-a urcat imediat in masina si s-a dus la UDMR. Asta se intimpla cu mai putin de 30 de minute inainte de ora 15.00.

In locul unde urmau sa vina liderii celor trei partide, sala “Mihai Viteazu” de la parlament, angajatii din aparatul tehnic al PSD tocmai terminasera de amenajat incaperea pentru eveniment: instalatia de sonorizare, lumini, jilturile pe care urmau sa stea Nastase, Voiculescu si Marko.

In aceeasi situatie penibila s-au aflat si angajatii Antenei 1, care instalasera carul de reportaj pentru a transmite in direct si care tocmai faceau ultimele probe de sunet si imagine. La ora 14.50 totul s-a dus de ripa. (Cristian Sutu)

"Marele partid", in deruta totala

Pesedistii au fost ieri toata ziua in priza. Ei si-au coordonat activitatile din mai multe locuri, insa cartierul general a fost in Baneasa, la sediul central. Ieri-seara, in curtea acestei cladiri erau citeva zeci de limuzine, semn ca se lucra intens la gasirea unor solutii pentru criza in care se afla partidul. Surse din PSD ne-au declarat ca este “inacceptabila” varianta intrarii in opozitie.

“Asteptam reuniunea de la Bruxelles, de pe 17, acolo unde lucrurile se vor lamuri”, a precizat sursa citata. Ca atare, PSD intentioneaza sa formeze viitorul guvern cu orice pret si se pregateste sa contraatace - dupa cum au adaugat sursele mentionate - cu teza potrivit careia Traian Basescu “nu poate arunca Romania intr-o criza fara sfirsit”.

Ca varianta de rezerva, pesedistii ar accepta si formarea unui guvern minoritar al Aliantei, insa din punctul lor de vedere acest lucru “este foarte putin probabil”. (Cristian Sutu)

Toro Tibor vrea majoritate cu Alianta D.A.

Presedintele UDMR Timis, deputatul Toro Tibor, ne-a declarat ieri ca formatiunea din care face parte este pe cale sa comita o gafa majora semnind un parteneriat cu PSD. Liderul maghiar sustine ca UDMR trebuie sa constituie cit mai repede o majoritate parlamentara impreuna cu Alianta D.A. “Avem o sansa mare de a demara negocieri cu Alianta D.A., iar UDMR ar trebui sa faca primul pas.

Sint convins ca ulterior ar veni si PUR, care asteapta doar pasul nostru.

S-ar forma astfel o majoritate credibila, stabila si europeana. In turul doi, romanii au votat impotriva lui Adrian Nastase si a PSD, deci pentru Traian Basescu. Au votat impotriva coruptiei care a devenit un fenomen institutionalizat in Romania. Ar pierde si tara, si UDMR daca am reinvia alianta cu partidul care a dus coruptia pe cele mai inalte culmi”, a declarat Toro Tibor.

In opinia acestuia, impresia ca maghiarii ar fi votat cu Nastase este falsa. “Pentru prima data, maghiarii s-au dus in numar foarte mic la vot, aproximativ 33 la suta. Din acestia, 75 la suta au votat cu Nastase. Ceea ce inseamna ca doar un sfert din maghiari au mers pe indemnul lui Marko Bela. Un indemn pe care-l consider o gafa politica majora”, a afirmat Toro Tibor.

El a reamintit ca, in cel de-al doilea tur de scrutin, nu le-a recomandat conationalilor sai cu cine sa voteze. Dar acestia au optat in marea lor majoritate pentru Traian Basescu, dupa cum reiese din rezultatele obtinute de viitorul presedinte al Romaniei in comunele cu populatie preponderent maghiara. Toro Tibor a anuntat ca astazi va expune punctul sau de vedere si in fata conducerii UDMR.

El spune, de altfel, ca mai exista si alti parlamentari maghiari care impartasesc aceasta pozitie, nominalizindu-l pe Peter Eckstein Kovacs. (Ino Ardelean)