articol preluat din Adevarul

O bomba politica a zguduit ieri Romania, in plin scandal pentru constituirea majoritatii parlamentare si desemnarea unui premier. In cursul diminetii s-a aflat ca presedintele Ion Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma, confirmand inca o data slabiciunea pe care o are fata de fostul lider si instigator al minerilor.

Surse din aparatul prezidential ne-au confirmat aceasta informatie, in timp ce purtatorul de cuvant al presedintelui a refuzat sa faca acest lucru, inchizandu-si pur si simplu telefonul mobil. La ora 14,30 decretul aparea in format electronic al Monitorului Oficial.

Aparatorul lui Miron Cozma, avocatul Viorel Dumitrescu, ne-a declarat: "Cererea de gratiere a lui Miron Cozma a fost depusa direct la Presedintie, inca din luna iulie a anului trecut. Eram in asteptarea rezultatului. Cozma a executat sapte ani si patru luni de inchisoare, adica mult prea mult fata de ceea ce n-a facut, si ma refer la acuzatia de subminare a puterii de stat.

Gratierea lui este o reparatie, cel putin partiala, a nedreptatii care i s-a facut prin Hotararea Curtii Supreme de Justitie din 15 februarie 1999".

Reamintim ca liderul minerilor din Valea Jiului a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, fara posibilitatea liberarii conditionate, pentru subminarea puterii de stat si alte infractiuni la calea ferata, fapte ce au fost comise in timpul mineriadei din septembrie 1999.

Printre motivele luate in considerare de presedintele Ion Iliescu - in jurul carora s-a tot invartit un an si jumatate - se numara, potrivit avocatului, faptul ca Miron Cozma este tatal unei fete - eleva - si al unui baiat - student - pentru a caror intretinere mama lor ar avea venituri prea mici.

"El a dovedit in penitenciar o frumoasa comportare, a fost disciplinat, respectand regulamentul de ordine interioara", ne-a mai precizat avocatul Viorel Dumitrescu. De precizat ca, potrivit legii in materia gratierii, presedintele poate cere avizul consultativ al Ministerului Justitiei.

In acest caz insa, presedintele Iliescu nu a mai considerat necesar sa solicite acestui minister sa verifice daca Miron Cozma indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de gratiere.

Oricum, solicitarea acestui aviz este doar o formalitate, intrucat presedintele nu este obligat sa tina seama de recomandarile facute prin acest aviz, in sensul ca el poate oferi gratierea chiar daca Ministerul de Justitie spune nu. Cu toate astea, seful statului n-a facut nici macar gestul minim de respect fata de Justitie, sa ceara aviz.

Reamintim ca mineriada din septembrie 1991, pentru a carei organizare Cozma a primit 18 ani de detentie, nu este singura al carei lider a fost, consecintele acestor evenimente fiind dezastruoase pentru Romania pe plan intern si international. Pe rolul instantei de judecata se mai afla un dosar penal care-l are cap de afis, cu termen la Inalta Curte de Casatie si Justitie in data de 6 februarie.

Cazul priveste mineriada de la Costesti, printre inculpati numarandu-se si alti lideri ai minerilor din Valea Jiului.

Usurinta cu care presedintele a acordat gratierea, precum si momentul ales pentru a o face - cu trei zile inainte de predarea fraielor tarii succesorului sau in functie, Traian Basescu, sunt interpretate de juristi ca un semn de intimidare pentru instantele care mai au de judecat dosarele Cozma.

Dumitru Costin - BNS-PRM:

"Cozma si-a ispasit pedeapsa"

Gratierea lui Miron Cozma este un gest normal, a declarat, joi, pentru Mediafax, liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, care a apreciat ca liderul minerilor si-a ispasit pedeapsa pentru faptele sale.

Costin a mai declarat ca, inca de la momentul condamnarii liderului Vaii Jiului, atat el, cat si centrala sindicala pe care o reprezinta au apreciat ca pedeapsa primita de Cozma este "mult prea mare". "Am facut un demers pentru eliberarea sa inca din 2001, atunci cand i-am cerut procurorului general al Romaniei sa promoveze, in cazul Cozma, un recurs in anulare.

Am primit un raspuns la cererea noastra dupa doi ani", a mai comentat Costin. Intrebat daca va merge sa-l astepte pe Cozma la iesirea din penitenciarul Rahova, unde este incarcerat, Costin a raspuns ca nu este "un fan" al liderului minerilor din Valea Jiului, asa ca nu va face un astfel de gest.

Traian Basescu:

"Gratierea lui Miron Cozma arata cat de jos au ajuns institutiile conduse de Ion Iliescu si Adrian Nastase"

"Cei care si-au pus semnatura pe un astfel de decret arata cat de jos au putut sa coboare institutiile pe care le-au condus", a declarat Traian Basescu cu privire la decretul de gratiere a lui Miron Cozma. Traian Basescu a precizat ca decretul de gratiere nu ar fi fost valabil daca nu ar fi fost contrasemnat si de primul-ministru al Romaniei.

"Daca e vorba de premier si de presedinte, amandoi au dus mult prea jos institutiile pe care le-au condus", a precizat Traian Basescu.

Calin Popescu Tariceanu:

"Pentru Ion Iliescu, democratia este vorba fara continut"

Copresedintele Aliantei D.A., Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, agentiei Mediafax, ca in opinia lui gratierea lui Miron Cozma este o decizie bazata exclusiv pe considerente politice. "Decorarea lui Corneliu Vadim Tudor a fost primul semnal ca, pentru Ion Iliescu, democratia este o vorba fara continut", sustine Tariceanu.

Liderul PNL considera ca, prin aceasta decizie, Iliescu dovedeste ca a ramas "acelasi bolsevic batran, marcat de tarele trecutului sau comunist". Copresedintele Aliantei a mai spus ca Iliescu are pe constiinta mineriadele din 1990, 1991 si 1999, iar gratierea lui Cozma dovedeste ca actualul sef al statului "dispretuieste decizia Justitiei si a institutiilor fundamentale ale statului".

Ion Iliescu: "A fost un act de clementa"

Presedintele Ion Iliescu a semnat miercuri decretul de gratiere a lui Miron Cozma, in ciuda avizelor negative pe care le-a dat de nenumarate ori Ministerul Justitiei. "Este un act de clementa. Gratierea nu elimina cazierul. Nu-l disculpa pe cel gratiat. E un act de clementa. Daca recidiveaza, toata condamnarea neefectuata continua", a declarat ieri Ion Iliescu.

El si-a justificat gestul prin primirea "a numeroase solicitari, si din partea celui in cauza, si din partea organizatiilor internationale", care cereau eliberarea lui Cozma pe motiv ca el a condus miscarile revendicative ale unei categorii profesionale.

Impresionat de aceste cereri si de referintele bune privind comportamentul in detentie al lui Miron Cozma (era antrenorul, coordonatorul si cel mai bun jucator din campionatul de tenis cu piciorul din Penitenciarul Rahova - n.n.), Iliescu a decis ca "este cazul sa apeleze la gratiere".

Intrebat cum crede ca vor reactiona romanii la aflarea acestei stiri, Iliescu s-a spalat pe maini: "Depinde, sunt reactii diferite. Tot romanii sunt aceia care au facut demersuri in sprijinul unor asemenea chestiuni si am reflectat asupra chestiunii si am considerat utila o asemenea decizie".

Celor care au avut de suferit de pe urma mineriadelor, Iliescu le-a transmis: "Si mineriadele au avut si ele motivatiile lor". Lui Iliescu i se pare ca momentul ales pentru gratiere este oportun pentru ca "altul nu mai era". "Nu am luat decizia inainte de alegeri ca sa se linisteasca lucrurile si sa fiu descarcat de orice", a adaugat Iliescu.

Miron Cozma, in exclusivitate pentru Adevarul, respirand liber aerul Bucurestiului:

"Am fost surprins, nu ma mai asteptam sa ies"

Ieri, la ora 16.30, Miron Cozma a devenit un om liber. Nici un ortac din Valea Jiului nu a venit sa-l intampine la eliberare. Fostul lider din Valea Jiului a parasit penitenciarul Rahova insotit de un alt fost infractor V.I.P. - Fane Spoitoru, sef al lumii interlope din Bucuresti.

Cozma - care a beneficiat de gratierea semnata de presedintele Romaniei, Ion Iliescu - a fost condus de Fane Spoitoru sa se odihneasca la Rezidential Park Baneasa, unul dintre cele mai selecte cartiere ale Capitalei. Pe drum s-au razgandit, iar "Luceafarul huilei" s-a oprit direct in salonul de protocol al Aeroportului Baneasa. In jurul orei 15.

00, la Penitenciarul de maxima siguranta Rahova a sosit hartia pe care Miron Cozma o astepta de ani de zile. Decretul de gratiere a pus puscaria in miscare, iar minerul-sef si-a pregatit bocceluta de plecare. In loc de haine, Cozma a ales o mapa ticsita cu hartii. Pe la ora 16.15, in fata puscariei a aparut un jeep BMW seria X5, o limuzina de cateva zeci de mii de euro.

Din ea a coborat, plin de importanta, chiar Fane Spoitoru - cel care in urma cu cateva luni era si el inauntru, pe post de detinut. Spoitoru a impartit chiar aceeasi celula cu Miron Cozma. Numai ca liderul lumii interlope nu a venit sa-l intampine pe Cozma ca pe un fost coleg. Cei doi sunt chiar inruditi: "Luceafarul huilei" ii este nas lui Spoitoru. "Era normal sa vin sa-l iau de aici.

Sunt finul lui si corect era sa fiu prezent aici", spune Fane din usa limuzinei. Acesta s-a aratat "extrem de bucuros" de faptul ca Miron Cozma este acum un om liber. "A fost bagat la puscarie de politic, acum e scos... Dumnezeu a facut dreptate", zice Spoitoru. Apoi se urca la volanul BMW-ului si trage masina la o palma de usa puscariei.

La cinci metri distanta e un panou care interzice apropierea autoturismelor civile. Spoitoru coboara din nou. Pe langa el tropaie un "majordom" mai brunet, care vrea sa faca ordine la intrarea in puscarie. De vizavi, un alt om de casa al lui Fane fileaza zona dintr-un taxi galben. La ora 16.30, Cozma iese din puscarie. Are un tresarit cand da cu ochii de aparatul-detector de metale.

Apoi isi vede finul care luceste cu lantul de aur de doua degete la gat. "Ma bucur sa va vad", zice Cozma, rosu de emotie. Se pupa si cu majordomul lui Fane si se strecoara in BMW-ul care tasneste inspre Bucuresti. La intrarea in Capitala, Cozma isi da seama ca e un om liber. De pe bancheta din spate rade, se inroseste in obraji si se ia de gat cu brunetul.

Ne face semnul victoriei si ne arata ca este bine cu degetul mare de la mana dreapta. La volan e finul Fane. Langa el - o insotitoare la tol festiv. BMW-ul cu numarul B.44.CSJ (initiale care vin de la Curtea Suprema de Justitie - ? n.n.) este escortat de taxiul galben cu numarul B.35.RXF. asta are rolul sa blocheze orice masina a presei care se apropie la mai mult de cinci metri de "obiectiv".

Jeep-ul cu Cozma pe bancheta din spate trece prin fata portii Cotrocenilor. Traverseaza Bucurestiul cu suta la ora. In fata Guvernului, la stopul din Piata Victoriei, Miron Cozma deschide geamul si face pentru Adevarul prima declaratie de presa de la iesirea din puscarie: "Sunt fericit ca merg acasa, la copiii mei. Am fost surprins si nu ma asteptam sa mai ies.

Banuiam insa ca o sa se intample ceva. Sunt obosit si nu sunt pregatit sa vorbesc. Mai ales de anii din Rahova." Apoi inchide geamul, ne face cu mana, iar finul accelereaza la blana.

Alaturi de Miron Cozma,

Ion Iliescu cel "sarac si cinstit" scoate din puscarie 45 de condamnati pentru coruptie, trafic de carne vie, viol si tortionari din Revolutie

Ioan Corpodeanu, fost adjunct al sefului Militiei Timis, condamnat pentru reprimarea manifestatiilor de strada in cursul carora au murit 33 de oameni, a fost gratiat la fix 15 ani de la Revolutie

Iliescu i-a mai scos din puscarie pe Petre Isac, primul consilier guvernamental arestat pentru coruptie, Vasile Buse, fost vicepresedinte BIR, si un judecator-inspector al Curtii de Apel Bucuresti

La final de mandat, presedintele Ion Iliescu a facut scurta la mana semnand gratieri. El nu l-a scos din puscarie miercuri doar pe Miron Cozma, ci si pe un condamnat pentru reprimarea Revolutiei de la Timisoara. Culmea, decretul de gratiere a fost publicat chiar ieri, adica la exact 15 ani de la momentul izbucnirii revoltei in orasul de pe malurile Begai.

Este vorba despre detinutul Ioan Corpodeanu, fost adjunct al sefului Militiei Timis, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru reprimarea manifestatiilor de strada din perioada 16-22 decembrie 1989.

El a fost acuzat initial de genocid, alaturi de celebrii Iosif Veverca (fostul sef al Serviciului Judiciar al Militiei Timis), Ion Coman, ex-secretar general al CC al PCR, Ilie Matei, fost membru CPEx, Ion Deheleanu (fost sef Militia Timis), Traian Sima, fost sef al Securitatii Timis, si Cornel Pacoste.

Instanta suprema i-a condamnat insa pentru omor deosebit de grav - atunci au murit 33 de persoane si 300 au fost ranite. Cei sapte sunt singurii condamnati ai "Lotului Timisoara", format din 19 persoane. Restul au fost achitati. "Sapte negri mititei...".

Iosif Veverca a fost deja gratiat tot de Ion Iliescu si tot anul trecut in decembrie, probabil in semn de respect pentru victimele Revolutiei. Ieri, iata ca a iesit si Corpodeanu din Penitenciarul Timis. In plus, presedintele Ion Iliescu a mai gratiat alti 45 de condamnati, in afara de Cozma.

Daca in cazul "Luceafarului huilei", macar a intrebat Ministerul Justitiei, de vreo doua ori in ultimii ani - primind recomandarea de a nu-l gratia -, surse judiciare sustin ca in 37 de cazuri acest "aviz consultativ" nici macar nu a fost cerut, cel putin in ultima jumatate de an. "Doar in 9 cazuri cu tot cu Cozma s-a cerut avizul si raspunsul a fost negativ", ne-au informat sursele citate.

Decretul prezidential privind acordarea unor gratieri individuale a fost ieri publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 1207/16.12.2004, partea intai. Acest document consfinteste gestul de clementa in ceasul al doisprezecelea al mandatului iliescian.

Cei 46 de infractori au fost gratiati pentru "motive umanitare si pentru ca acest act de clementa sa conduca la integrarea sociala a celor carora le-a fost acordata". Printre cei gratiati se afla si primul consilier guvernamental arestat pentru coruptie, Petre Isac. El a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului General.

Astfel, acesta a scapat de pedeapsa ramasa neexecutata din sentinta de cinci ani de inchisoare pe care a primit-o pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Coruptul gratiat nu facuse altceva decat sa promita ca va influenta functionari cu staif din Ministerul de Finante si din Directia Generala a Vamilor sa initieze un proiect de hotarare de guvern care sa favorizeze societatea reprezentata de mituitorii lui. Si asta pentru doar 2.000 de dolari din care a primit efectiv 7 milioane de lei.

De altfel, Isac mai are si o alta condamnare de 4 ani si jumatate pentru o spaga de 10.000 de dolari, bani ceruti unui american pentru a-i facilita investitiile in Romania. El a fost prins in flagrant delict, intalnirea mituit-mituitor avand loc chiar la sediul Guvernului, iar flagrantul in imediata apropiere a acestei institutii a statului, pe strada Paris.

Fostul judecator-inspector al Curtii de Apel Bucuresti, Valentino Acatrinei, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta si instigare la favorizarea infractorului Ilie Marian, zis Geamanu, a fost si el gratiat ieri. Trimis in judecata de Parchetul General, magistratul a fost condamnat pentru ca a pretins si primit suma de 2.

500 de dolari pentru a influenta un coleg judecator sa decida eliberarea din arestul preventiv a inculpatului Ilie Geamanu. Fostul vicepresedinte al BIR Vasile Buse a scapat si el de restul de pedeapsa ramasa neexecutata.

El a fost condamnat in anul 2003, sentinta definitiva in 2004 la Curtea de Apel Bucuresti, pentru un abuz in serviciu comis la acordarea unui credit de un milion de dolari firmei celebrului Ionel Ruse, bani transferati in Franta. Ion Iliescu si-a manifestat rolul de binefacator chiar si fata de un traficant de carne vie.

Gal Ferenc Csaba, 28 de ani, din Harghita, s-a ocupat cu scoaterea frauduloasa din tara a mai multor femei si barbati pentru a se prostitua ori pentru alte munci ocazionale, destinatia fiind de regula Austria, Ungaria, Serbia. El a fost condamnat pentru ca, in timpul unui asemenea transport, Csaba a sechestrat si batut doua calauze care il ajutau.

Pentru rascumpararea lor, Gal Csaba a cerut parintilor victimelor 6.000 de marci germane. Florin Marin, alt gratiat, a fost condamnat pentru viol.

Premierul Nastase nu e de acord cu gratierea, dar a semnat

La ora 13,30, Adrian Nastase declarase insa ca habar nu are si ca ar fi... un zvon

"Primul-ministru Adrian Nastase nu este de acord cu gratierea lui Miron Cozma. Asa cum arata Legea 546/2002, gratierea individuala se face printr-un decret al presedintelui Romaniei. Primul-ministru a contrasemnat doar publicarea acestui decret in Monitorul Oficial", a declarat pentru Adevarul Despina Neagoe, purtatorul de cuvant al Guvernului, aseara, la ora 18,00.

Aceasta nu a precizat insa nici cand si nici motivele pentru care premierul Adrian Nastase a contrasemnat publicarea decretului prezidential in Monitorul Oficial, spunand ca, in zilele urmatoare, Guvernul va face mai multe precizari legate de acest subiect. Cu 4 ore inainte, premierul dadea insa o cu totul alta declaratie, in conferinta de presa de la sediul partidului.

El se arata surprins de stirea gratierii lui Cozma, calificand-o chiar drept "zvon". S-a nascut firesc intrebarea: A mintit premierul, care, de fapt, semnase si el decretul, sau actul presedintelui continea o semnatura falsa a sefului Executivului? Iata cum au evoluat, cronologic, declaratiile lui Adrian Nastase.

Corina DRAGOTESCU, George SOLOMON, I.M.I. , I.R.A. , Razvan POPA, Violeta FOTACHE

Adevarul - 17 decembrie 2004