articol preluat din Evenimentul Zilei

Presedintele in exercitiu al Romaniei, Ion Iliescu, l-a gratiat miercuri seara pe infractorul Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 18 ani de inchisoare pentru mai multe fapte cu caracter penal. Alaturi de Miron Cozma, Iliescu a mai gratiat si o seama de alti infractori notorii, condamnati in special pentru fapte de coruptie.

Noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, are toate prerogativele - ne-au precizat specialisti in drept constitutional - sa anuleze, printr-un nou decret, textul decretului semnat de Ion Iliescu.

Si in 1996, la sfirsitul mandatului sau de atunci, chiar in ultima zi, Ion Iliescu ii gratia, la cererea lui Adrian Paunescu, pe ultimii ramasi incarcerati din lotul de condamnati al membrilor CPEx al CC al PCR. (Cristian Oprea)

Surse din Administratia Prezidentiala ne-au declarat ca, de fapt, gratierea lui Miron Cozma ar fi pretul pe care Ion Iliescu l-ar plati pentru a asigura PSD-ului sustinerea din partea PRM in parlament.

Presedintele in exercitiu nu a tinut seama de avizul negativ dat de Ministerul Justitiei in 2003 la cererea de gratiere a lui Miron Cozma. Ce-i drept, acest aviz este consultativ, seful statului putind sau nu sa tina seama de el.

Gratierea, minut cu minut

15 decembrie 2004

Dupa cum ne-au relatat surse din Palatul Cotroceni, Ion Iliescu a semnat decretul prezidential de gratiere a lui Miron Cozma miercuri seara, in jurul orei 21.30, chiar atunci cind, la Curtea Constitutionala, era validat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din acest an, in urma caruia Traian Basescu a devenit presedintele Romaniei.

Trecusera citeva ore de cind laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, ii inapoia lui Ion Iliescu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter, in semn de protest fata de decorarea lui Corneliu Vadim Tudor si a lui Gheorghe Buzatu.

Potrivit acelorasi surse, peste aproximativ o ora, un emisar al sefului statului transmitea acest decret la Monitorul Oficial.

Imediat s-a tras primul exemplar din Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1207, care continea, printre altele, si decretul de gratiere.

16 decembrie 2004

Ora 9.30 - circula primele zvonuri despre existenta decretului

Ora 10.

30 - Consilierul de stat la Administratia Prezidentiala si sef al Compartimentului “Autoritati cu profil juridic” din cadrul Departamentului “Constitutional Legislativ”, Marius Amzulescu, cel care se ocupa de gestionarea acestui tip de decrete prezidentiale, a confirmat, pentru “Evenimentul zilei”, ca Ion Iliescu a semnat gratierea lui Miron Cozma si ca aceasta este deja publicata in Monitorul

Oficial al Romaniei

Ora 12.10 - Corina Cretu, purtatoarea de cuvint a lui Ion Iliescu, declara ca nu stie nimic despre gratierea lui Miron Cozma

Ora 13.20 - Ion Iliescu explica gratierea lui Miron Cozma prin faptul ca “au si mineriadele justificarile lor”

Ora 16.30 - Miron Cozma paraseste Penitenciarul Rahova.Din puscarie, direct la Timisoara

Din puscarie, direct la Timisoara

Miron Cozma a fost eliberat din penitenciarul Rahova in jurul orei 16.20. A fost asteptat de finul sau, Fane Spoitoru (personaj celebru al lumii interlope), de sotia acestuia si de trei taxiuri pline cu rromi. Cozma a mers la aeroportul Baneasa, unde a urcat intr-un avion cu destinatia Timisoara.

De plecarea lui Cozma s-au bucurat cel mai mult gardienii, care ii spuneau “Cozma teroare”.

Ei banuiesc ca minerul nu s-a eliberat fara sa o viziteze pe directoarea penitenciarului, fina Rodicai Stanoiu, care “l-a tinut in palma”. (Georgeta Ghidovat, Mihai Boeru)

Cu aproximativ 15 minute de la iesirea lui pe portile penitenciarului, au sosit acolo Fane Spoitoru si sotia acestuia, intr-o masina marca BMW x5, cu numarul de inmatriculare al Curtii Supreme de Justitie, B-44-CSJ. Au aparut apoi trei taxiuri pline cu rromi. Fane Spoitoru, sotia si un bodyguard au intrat in penitenciar pentru a-l “prelua” pe Cozma.

Prima a iesit sotia lui Fane, care a deschis usile masinii, apoi Fane Spoitoru si, in cele din urma, Miron Cozma, “aparat” de ochii presei de un bodygurad. Cozma avea parul lung pina la umar si vata in urechi. Imbracat in geaca si pantaloni de culoare inchisa, cu un pachet in mina, “Luceafarul huilei” era foarte sobru.

El a refuzat discute cu presa, insa Fane Spoitoru a declarat: “Dumnezeu a facut dreptate! Cred ca este normal sa ma bucur, pentru ca este nasul meu”. Cozma a fost impins de bodyguard in masina, iar Fane a demarat in tromba catre Bucuresti. S-a oprit la aeroportul Baneasa, unde, in jurul orei 18.30, s-a imbarcat in avionul de Timisoara.

“Nu pleaca pina nu trece pe la directoare!”

Ieri dupa-amiaza, gardienilor de la penitenciarul Rahova nu le venea sa creada ca marele lor cosmar s-a terminat. “Cum, chiar scapam? Am auzit noi ceva, ca se zvoneste de doua saptamini ca va fi eliberat, dar nu puteam crede ca este posibil asa ceva!”, ne-a spus un gardian care isi terminase orele de serviciu.

Un alt angajat al penitenciarului a parut si el surprins de intrebarea nostra: “Cum sa plece azi? Mai devreme am dat mina cu el. Chiar l-am intrebat ce o sa mai faca daca nu mai este “atal lui, Iliescu” la putere si mi-a raspuns: “Ei, trece repede timpul...””.

Citeva ore mai tirziu, alti gardieni ne-au spus ca Miron Cozma “radia de fericire”: “Da, chiar era vesel, foarte vesel, dar ce motiv sa fi avut? A, pai vestea asta, ca ar putea fi eliberat, noi am aflat-o acum doua saptamini. Dar stati linistiti, nu pleaca pina nu trece prin birou pe la directoarea Carmen Mihail, care este fina Rodicai Stanoiu si care l-a tinut in palma”.

Puscarias de lux

Miron Cozma a avut parte de un regim preferential pe timpul detentiei sale. Cind nu juca tenis cu piciorul, conducatorul mineriadelor umbla in costum si dadea gardienilor palme dupa ceafa. Cozma, care are 50 de ani, avea in celula aragaz de voiaj, frigider plin cu de toate, resou electric, iar intr-o vreme admira si un acvariu cu pesti exotici.

Fostul lider al Vaii Jiului a fost condamnat la 18 ani inchisoare, dintre care a executat sase. Era singurul puscarias care nu umbla in zeghe, ci in costum, defila pe holuri cind poftea. Cozma l-a cununat pe Fane Spoitoru in penitenciar, pe vremea cind “Luceafarul huilei” era prieten cu cintareata Marilena Nitu.

La “pirnaie” a fost vizitat de Leonard Doroftei, Fane Spoitoru, Adrian Minune “De Vito” si chiar Ion Iliescu.

Are interdictie in Bucuresti si in Valea Jiului

Conform avocatului lui Miron Cozma, senatorul PRM Viorel Dumitrescu, fostul lider al Vaii Jiului are interdictie in Bucuresti si in Petrosani. “Timp de cinci ani are interdictie de a locui sau a trece prin Bucuresti si, din ce stiu, si prin Petrosani. Aceasta interdictie opereaza. Probabil ca el va locui la Timisoara, unde s-a mutat familia lui”, ne-a declarat avocatul lui Cozma.

Apartament gratis pentru Cozma la Tirgu-Jiu

Un consilier judetean al PRM Gorj si presedinte al Ligii “Miron Cozma”, Constantin Cretan, a declarat ca ii va oferi fostului lider al minerilor o locuinta in Tirgu-Jiu. “Ii voi pune lui Cozma la dispozitie un apartament. Nu cred ca se va mai implica in miscarea sindicala. Gratierea este rodul demersurilor organizatiilor sindicale”, a afirmat peremistul.

Constantin Cretan, unul dintre fostii locotenenti ai lui Miron Cozma, este judecat in prezent de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru subminarea puterii de stat in cazul mineriadei de la Costesti, din 1999. (Alin Ion)

Au aplicat legea, au platit!

In ultimul mandat al lui Ion Iliescu, cei doi procurori il arestasera pe Cozma, e vorba de Alexandru Cinteza si Gheorghe Mocuta, au fost trecuti la munca de jos (Cinteza) sau hartuiti prin diverse cercetari administrative (Mocuta).

Judecatorul care l-a condamnat la 18 ani inchisoare pe Cozma pedeapsa tocmai gratiata de Ion Iliescu), respectiv magistratul Mateescu, a fost retrogradat de la Curtea Suprema la Curtea de Apel. (Ch.Levant)

Al 14-lea pe lista gratierii penale

Miron Cozma a fost gratiat prin Decretul nr. 1164 din 15 decembrie 2004, semnat de presedintele Ion Iliescu si contrasemnat de premierul Adrian Nastase. Decretul a fost publicat ieri in Monitorul Oficial nr. 1207. Cozma este, in ordinea alfabetica, cea de-a 14-a persoana gratiata prin art. 2 al Decretului semnat de Iliescu si Nastase, decrete care se refera la restul ramas neexecutat de pedeapsa.

Textul referitor la gratierea fostului liderul al minerilor suna astfel: “Cozma Miron, nascut la 25 august 1954 in localitatea Derna, jud. Bihor, fiul lui George si Ana, condamnat la inchisoare prin sentinta penala nr. 8/1998 a Curtii de Apel Bucuresti, modificata si definitiva prin Decizia Penala nr. 486/1999 a Curtii Supreme de Justitie si prin sentinta penala nr.

1574/2002 a Judecatoriei 5 Bucuresti, modificata, definitiva prin Decizia Penala nr. 776/2004 a Curtii de Apel Bucuresti” (Ch. Levant)

Iliescu: “Si mineriadele au avut motivatiile lor”

Presedintele Romaniei are explicatii halucinante pentru gratierea lui Miron Cozma.

Domnule Iliescu, de ce l-ati gratiat?

Am primit numeroase solicitari si din partea celui inculpat, si din partea organismelor internationale si am lasat un timp de reflectie asupra acestui lucru.

De ce acum?

A executat 7 ani de condamnare, a primit si referinte bune... Gratierea nu inseamna disculpare, e un act de clementa dupa 7 ani de detentie. Mi-am asumat aceasta raspundere de a-i acorda gratierea la final de mandat.

Are legatura cu negocierile pentru formarea majoritatii in care e implicat si PRM?

N-are nici o legatura. S-a apropiat finalul de mandat si am reflectat asupra acestei chestiuni. E o decizie politica de clementa. In caz ca recidiveaza, condamnarea continua. Si mineriadele au avut motivatiile lor. A fost o miscare revendicativa a unei categorii sociale.

Cum ramine cu oamenii care au avut de suferit la mineriade? La ei v-ati gindit?

Da... Actiunile lui au adus atingeri imaginii tarii. E un lider sindical care beneficiaza de un act de clementa. (Adriana Istodor)

Trei condamnari = 35 de ani de inchisoare

Miron Cozma a avut, de-a lungul ultimilor 15 ani, numeroase procese penale, de la cele de drept comun (scandaluri, batai, accidente de circulatie) pina la cele privind subminarea puterii de stat. Cele mai importante procese ale sale sint:

1. Dosarul “Mineriada a patra”: Cozma a fost arestat in ianuarie 1997 pentru faptele din septembrie 1991; condamnat definitiv la 18 ani inchisoare, degradare militara si sapte ani interzicerea unor dtrepturi civile.

2. Dosarul “Costesti”: condamnat la zece ani inchisoare; dosarul se afla in recurs la Curtea Suprema.

3. Dosarul “Stoenesti”: condamnat definitiv la sapte ani inchisoare; interdictia de a mai locui sau trece prin Bucuresti si Petrosani. Ani de pedeapsa au fost gratiati, interdictia nu. (Christian Levant)

Ambasada Statelor Unite ale Americii: “Gest surprinzator si ingrijorator”

Ambasada SUA la Bucuresti a precizat ieri, pentru “Evenimentul zilei”, ca recunoaste “pe deplin” prerogativele care-i permit sefului statului sa gratieze persoanele condamnate. “In acelasi timp”, ne-a comunicat Ambasada SUA, “consideram eliberarea lui Miron Cozma un gest surprinzator si ingrijorator”.

Este mentionat chiar un citat dintr-un raport al Departamentului de Stat din 1990, in care se arata ca activitatile lui Miron Cozma “ameninta sa loveasca chiar in inima democratiei din Romania”.

Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti nu a vrut sa comenteze ieri gratierea fostului lider al minerilor pe motiv ca o astfel de reactie nu ar intra in mandatul Delegatiei. (G.T.)

Cele sapte mineriade ale lui Miron Cozma

In perioada 1990 -1999, Miron Cozma a fost implicat in sapte mari actiuni de instigare a minerilor la violente si de destabilizare a statului de drept, care au intrat in istorie sub numele de mineriade.

Mineriada intii: 29 ianuarie 1990. Principalul sau obiectiv: strivirea firavei opozitii care se infiripa impotriva regimului Iliescu, instalat la putere in decembrie 89.

Mineriada a doua: 28 februarie 1990. Conceputa la fel ca prima, a avut aceeasi tinta ca si cea din ianuarie. Beneficiari: Ion Iliescu si acolitii lui.

Mineriada a treia: 13-15 iunie 1990. Cea mai singeroasa dintre toate. Mii de mineri au venit in Bucuresti, la chemarea lui Ion Iliescu si cu complicitatea serviciilor secrete. Asa cum au demonstrat ulterior procurorii, serviciile secrete si-au imbracat lucratorii in mineri si au preluat conducerea operatiunilor de lichidare a miscarilor de strada.

In afara de ofiterii sub acoperire care i-au condus prin Bucuresti, minerii erau comandati de doi lideri: inginerul Nicolae Camarasescu (fost ofiter de Securitate) si subinginerul Miron Cozma. In mineriada 13-15 iunie 1990 au murit sapte persoane si au fost ranite circa o mie.

Dupa rasturnarea de la putere a lui Ion Iliescu si a partidului sau (1996), au fost cercetati si trimisi in judecata mai multi ofiteri MI si MApN, printre care celebrii generali Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu.

La sectia militara a Parchetului General se mai afla disjuns un dosar cu 33 de invinuiti sau inculpati, printre care mai multi generali MI si MApN (inclusiv generalul Kuki Borislavschi, cumnatul lui Petre Roman).

Mineriada a patra: 24-28 septembrie 1991. Lovitura de stat in toata regula, a avut ca efect imediat caderea Guvernului Petre Roman. In timpul asediului asupra Palatului Victoria au murit trei tineri si au fost ranite zeci de persoane.

Abia in 1997 a inceput cercetarea acestor fapte, o data cu arestarea si ulterior trimiterea in judecata a lui Cozma si a unui fost ofiter CADA, Corneliu Popescu, fugit ulterior din Romania si aflat, se pare, in Austria.

Pentru mineriada din septembrie '91, Miron Cozma a primit, intr-o prima faza, doi ani cu supendare pentru tulburarea linistii publice si, ulterior, in recurs, la Curtea Suprema, el a fost condamnat definitiv la 18 ani inchisoare pentru subminarea puterii de stat.

Mineriada a cincea: august 1994. Este cunoscuta drept “mineriada ratata”, intrucit minerii condusi de Cozma s-au oprit in Tirgu Jiu. Cel care le-a stopat marsul spre Capitala a fost Virgil Magureanu, directorul SRI, care a negociat personal cu Cozma.

Mineriada a sasea: ianuarie 1999. A fost organizata cu scopul clar de a rasturna guvernul Conventiei Democrate, prin lovitura de stat. In ianuarie 1999, Miron Cozma ar fi trebuit sa fie incarcerat, in urma condamnarii sale definitive. In loc sa se supuna legii, a organizat o adevarata expeditie cu logistica si tactica paramilitara.

In timpul acestei mineriade intrata in istorie drept mineriada de la Costesti (judetul Vilcea), Miron Cozma si oamenii sai au umilit trupele speciale ale Jandarmeriei si politiei, luindu-le luat ostatice. Totul s-a terminat prin “pacea de la Cozia”, cu putin inainte de a se pune in miscare trupele MApN, aflate deja in stare de alerta.

Mineriada a saptea: februarie 1999. La scurt timp dupa “pacea de la Cozia”, Miron Cozma a pornit din nou spre Bucuresti, pe un alt traseu. La Podul de la Stoenesti (judetul Olt), Cozma si cei patru locotenenti ai sai au fost arestati. In procesul Stoenesti, el a fost condamnat definitiv la sapte ani inchisoare. (Christian Levant)

Decretul lui Iliescu poate fi anulat de Basescu!

Decretul de gratiere a lui Miron Cozma ar putea fi retras de noul presedinte, Traian Basescu, dupa cum a apreciat, ieri, juristul Emil Boc, presedinte executiv al PD.

El considera ca, in mod normal, o decizie de retragere de la publicare, “care nu poate fi exclusa” - ar putea fi luata si de noul sef al statului, dat fiind ca legea fundamentala nu vorbeste de “presedintele X sau presedintele Y”, ci de institutia prezidentiala. “La limita legalitatii, poate fi retras”, a comentat Boc.

“A fost si o situatie in care seful statului a revocat un decret de gratiere”, a mentionat Boc, chestionat de Mediafax, in legatura cu o eventuala cale de anulare a actului.

Pe de alta parte, dupa opinia unui jurist din cadrul Administratiei Prezidentiale, Traian Basescu, are “absolut toate prerogativele sa anuleze decretul semnat de Ion Iliescu printr-un alt decret, la fel de valabil din punct de vedere juridic, cu acceasi putere constitutionala ca a celui dintii”.

Juristul de la Palatul Cotroceni apreciaza ca “decretul de gratiere a lui Cozma nu va mai avea nici o valorea daca va fi anulat; cu alte cuvinte, cel condamnat va fi obligat sa se intoarca in penitenciar pentru ca efectul gratierii se va fi incheiat”. De altfel, Ion Iliescu are un precedent in acest sens, dupa ce a anulat decretul de gratiere pe care el insusi l-a semnat.

Iliescu a semnat, la 28 decembrie 2001, un decret prin care acorda mai multe gratieri individuale, printre care si pentru Tanase George, un comisar financiar din Ialomita, condamnat pentru luare de mita. Numai dupa protestele vehemente ale opozitiei, societatii civile si presei, Iliescu a revocat, in 7 ianuarie 2002, gratierea lui Tanase George. Atunci, insa, Iliescu era la inceput de mandat.

(Cristian Oprea)

Spagari si tepari gratiati a pachet cu Cozma

Pe lista celor 46 de condamnati definitiv la inchisoare carora Ion Iliescu le-a semnat gratierea pe ultima suta de metri a mandatului sau prezidential se regasesc cinci inculpati in dosare celebre de coruptie, luare si dare de mita sau fraudare a statului cu miliarde de lei. (Emilia Sercan, Sergiu Miat)

Valentino Acatrinei, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, a fost condamnat la cinci ani de detentie pentru trafic de influenta si dare si luare de mita. Fostul magistrat a primit bani de la avocata Lidia Peter pentru a-l favoriza pe romano-israelianul Shimon Naor, acuzat de contrabanda cu arme. La numai un an si doua luni de la incarcerare, a fost gratiat prin decret prezidential.

Petre Isac este primul consilier guvernamental condamnat la inchisoare. El a primit o pedeapsa privativa de libertate, definitiva, de cinci ani. Petre Isac, inspector guvernamental in timpul mandatului lui Emil Constantinescu, a fost arestat pentru coruptie in 1998.

Horia Grigorita, afacerist din Timisoara, a fost cercetat si condamnat pentru ca a cumparat produse petroliere de noua miliarde de lei, cu file cec fara acoperire in contul bancar.

Mihai Gheorghe, zis “Dodo”, din Strehaia-Mehedinti, a fost condamnat de justitie anul acesta pentru savirsirea infractiunilor de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata la efectuarea de inregistrari inexacte in contabilitate. Prejudiciul tepelor lui Mihai Gheorghe a fost calculat la noua miliarde de lei.

Ion Corpodeanu a avut gradul de locotenent-colonel si, inainte de arestarea sa, a detinut functia de adjunct al sefului Militiei Timis. El a facut parte din “Lotul Timisoara” pentru reprimarea singeroasa a manifestatiilor de strada care au avut loc in perioada 16-22 decembrie 1989. Atunci au fost ucisi 33 de oameni si raniti alti 300.

Ultima sentinta ramasa definitiva si irevocabila a fost pronuntata pentru membrii “Lotului Timisoara” in 1997, de Sectia Militara a Curtii Supreme de Justitie. Atunci pedeapsa fostului adjunct al Militiei Timis a fost redusa la 15 ani de puscarie.

Romania reactioneaza taios

Basescu: “Au dus prea jos institutiile pe care le-au condus”

Presedintele ales, Traian Basescu, a declarat ieri ca, referitor la decretul de gratiere semnat de presedintele Iliescu: “Cei care si-au pus semnatura pe el arata cit de jos au putut sa coboare institutiile pe care le-au condus. Daca e vorba de premier si presedinte, amindoi au dus mult prea jos institutiile pe care le-au condus.

Daca e vorba de presedintele Iliescu, avem demonstratia cit de jos a ajuns institutia Presedintiei Romaniei”.

CRP: “O incurajare a violentei”

Clubul Roman de Presa (CRP) asimileaza gestul fostului presedinte al Romaniei cu o amenintare la adresa libertatii de exprimare. Gratierea reprezinta “o incurajare fatisa a comportamentelor violente in societatea noastra”.

CRP se declara consternat de tratamentul aplicat “celui care, timp de aproape 10 ani, a reprezentat cel mai brutal pericol la adresa statului roman” si condamna “lipsa de respect” cu care Iliescu a parasit functia de presedinte.

“Chiar in ziua in care ziaristii au ales sa iasa in strada pentru a protesta impotriva numarului din ce in ce mai ridicat al agresiunilor impotriva presei, chiar in pragul aniversarii revolutiei care l-a propulsat, cu pierderi de vieti omenesti, la conducerea tarii, Ion Iliescu a decis sa transmita un mesaj de intimidare oricaror incercari de instaurare a libertatilor fundamentale, intre care se

afla si libertatea de exprimare”, se spune in comunicatul Consiliului de Onoare al CRP. Gratierea lui Cozma este considerata mai mult decit un gest politic: “Ion Iliescu se face astfel vinovat in fata intregii societati romanesti de trimiterea in neant, printr-o simpla semnatura, a oricaror eforturi de promovare a libertatilor cetatenesti”.

Viorel Ene: “Comunistul Iliescu il elibereaza pe teroristul Cozma”

Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor: “Ion Iliescu si Miron Cozma sint vinovati pentru mineriada din iunie 1990 si ar trebui sa ajunga in arest. Sper ca Traian Basescu va numi un procuror general onest, care sa finalizeze dosarul mineriadei din iunie 1990 si sa-i trimita in judecata pe Miron Cozma si pe Ion Iliescu.

Este incredibila pozitia lui Ion Iliescu! Acesta ignora cercetarile de pina acum ale justitiei si se considera judecatorul suprem. Miron Cozma n-a fost cercetat pentru iunie 1990. Iar in privinta eliberarii, sa nu uitam ca ultimele cereri trimise de Miron Cozma au primit aviz negativ de la justitie.”

“Iliescu va avea soarta lui Pinochet!”. “Pozitia noastra este foarte clara: Ion Iliescu, acest comunist KGB-ist, il elibereaza pe teroristul Miron Cozma. Ce a facut presedintele Iliescu inseamna un atac la democratie.

Ii transmitem lui Ion Iliescu ca nu-l uitam, nu-l iertam, va avea soarta lui Milosevici si a lui Pinochet! De ce ii da drumul lui Cozma acum, cind urmeaza sa se faca un nou guvern? Ce semnal da? “Fiti linistiti ca venim cu bitele!”.” (E.M.)

Mircea Dinescu: “Iliescu este demolatorul propriului partid”

“Asta nu foloseste in nici un caz imaginii Romaniei! Sint convins ca, in seara asta, cind se va afla acest lucru, se va scoate din arhiva imaginea minerilor dind cu ciomegele in cap tinerilor din Piata Universitatii. Cozma poate fi eliberat numai cu conditia ca Iliescu sa intre in locul lui, sa faca ce i-a mai ramas din anii de puscarie.

Pentru ca, intr-un fel, Cozma are dreptate, el a venit la cererea lui Iliescu si a primit multumiri pentru ce a facut in Bucuresti. Miron Cozma a fost arma din mina lui Ion Iliescu. Cred ca presedintele Iliescu a mizat pe stilul bine cunoscut, ca el poate sa imparta decoratii si celor care l-au condamnat la moarte pe inginerul Ursu si unor mari mincatori de cacat din perioada comunista.

Din pacate, Ion Iliescu ne-a pacalit pe toti. S-a dovedit nu numai ca a reusit sa imbatrineasca urit, ci si sa aiba un final de cariera absolut jenant. Eu cred ca, in clipa asta, Iliescu este demolatorul propriului partid. Dupa el, potopul. Este formidabil, saracu’, mi-e si mila de el. Good bye, Ion Iliescu!”

Renate Weber: “Gesturi inadmisibile”

Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa: “Eu am pus in relatie cele doua evenimente: gratierea lui Miron Cozma cu decorarea lui Corneliu Vadim Tudor. In ultimele zile, Iliescu ne-a mai dovedit inca o data ca nu a fost un presedinte asa cum ar fi trebuit sa fie pentru Romania. A facut citeva gesturi inadmisibile.

A desconsiderat pina la capat o decoratie cum este “Steaua Romaniei”, pe care i-a acordat-o unei persoane recunoscute pentru atitudinile sale extremiste. Pe de alta parte, a facut din actul de gratiere un act clar politic. Ceea ce ma duce cu gindul la ce fel de legatura ar fi putut sa existe intre presedintele Iliescu si Miron Cozma, de-a lungul timpului.

S-ar putea sa fi fost niste datorii pe care presedintele trebuia sa le plateasca. Sper ca nu se pregatesc alte mineriade, ca Romania a trecut de acea perioada.”

“Acelasi bolsevic batrin”

Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte Alianta D.A.: “Gestul lui Ion Iliescu demonstreaza ca valorile democratice si statul de drept inseamna simple enunturi. Demonstreaza ca presedintele a ramas acelasi, neschimbat, incarcat de valorile comunismului”.

Liderul PNL considera, citat de Mediafax, ca, prin aceasta decizie, Iliescu dovedeste ca a ramas “acelasi bolsevic batrin, marcat de tarele trecutului sau comunist”.

Borbely (UDMR): “O decizie pripita”. Laszlo Borbely, vicepresedinte UDMR: “Ne dorim ca intr-un stat de drept justitia sa decida. Consideram ca, mai ales acum, cind avem un presedinte ales, a fost o decizie pripita.”

Constantinescu (AP): “Spera sa-l foloseasca din nou”. Emil Constantinescu, presedintele Actiunii Populare: “Gratierea intervine intr-un moment in care fortele neocomuniste grupate in PSD sint pe cale de a pierde puterea si spera sa-l foloseasca din nou pe Cozma ca mijloc de presiune si sa destabilizeze tara.”

Ciontu (PRM): “Nu a fost singurul vinovat”. Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, a declarat, citat de Mediafax, ca gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma este unul “normal”, avind in vedere ca acesta “nu a fost singurul vinovat de tot ce s-a intimplat, ci si autoritatile”.

PNTCD: “Iliescu isi arata adevarata fata”. PNTCD a afirmat, intr-un comunicat, ca prin semnarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma, presedintele in exercitiu Ion Iliescu “isi arata adevarata fata” si “nu face altceva decit sa se recunoasca partas la crimele mineriadelor”.

Opinii consemnate de Emilia Manea

Ev. Zilei - 17 decembrie 2004